Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wariujące zegary - obrotomierz i temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z zegarami w A4 B5 99r (1.9TDI). Otóż, nie działa prawidłowo wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej i obrotomierz. Auto zostało sprowadzone z Niemiec i już tak miało kiedy je kupowałem.

Obrotomierz - na początku stał w miejscu na 5 tyś. obrotów i nie działał wcale. Po podłączeniu VAG'a i teście wstał i od tamtego czasu zaczął się kręcić jednak ma takie dziwne szarpnięcia i nie zaczyna od 0 tylko z różnych miejsc. Sprawdzałem kodowanie i jest 00040. Myślałem, że może wskazówka się obluzowała więc wymontowałem zegary i to jednak nie to. Widać to na filmie

http://www.youtube.com/watch?v=VTmIArz2F1w - zanim odpaliłem silnik obrotomierz wskazywał 3200

http://www.youtube.com/watch?v=lDSSRTuKNIQ - gaszę silnik i obrotomierz już zatrzymuje się na 3500, czasem w czasie jazdy potrafi tak latać po całej tarczy Sad

Następny problem to wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej - to także widać na filmie (oraz na pierwszym filmie który podałem wyżej).

http://www.youtube.com/watch?v=V_zkHd6j-ZM

zostało to nagrane przy odpalonym zimnym silniku. Wskaźnik startuje z ok 70stopni i dochodzi do mniej wiecej 100. Strasznie przy tym drga.

Przeszukałem forum i niestety nie znalazłem podobnego przypadku. Czy jest szansa uratowania tych zegarów czy trzeba rozglądać się za nowymi?

Opublikowano

zobacz czy masz mase dobrą, brat miał masę walnietą taką plecionkę i jak przekręcił kluczyk predkościomierz miał na 140km/h a silnik był wyłączony poprawił mase i jak ręką odją może warto by sprawdzić

pozdrawiam

Opublikowano

Prawdopodobnie masz procesor w zegarach do wymiany, koszt ok 300zł :mysli:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

coś mnie dzisiaj podkusiło i wymontowałem licznik żeby go 'usprawnić'. Przedmuchałem go od strony elektroniki suszarką przez jakieś 10 minut i po włożeniu do auta o dziwo obrotomierz zaczął działać poprawnie. Przejechałem się jakieś 6 km i nie zauważyłem podobnego działania do tego jakie było wcześniej. Dodam także że tym razem odłączyłem akumulator i przeczyściłem klemy. Nie wiem czy na długo go uzdrowiłem ale mam nadzieje że na długo (koszt naprawy w Regułach pod Prószkowem wycenili na 300 zł)

Opublikowano

czyli wynika z tego ,że masz procesor do wymiany :cool1: