Jump to content
IGNORED

[B5 AFN] Jaki luz na kole dwumasowym ?

Pretor

Recommended Posts

Szukałem na forum i nie mogłem znaleźć jaki jest dopuszczalny luz na kole dwumasowym (chodzi mi o ruch obrotowy). Czy w nowym kole dwumasowym jest w ogóle jakiś luz?

Pozdrawiam.

u mnie chyba też był luz i stało się to

zdjcie047r.th.jpg

zdjcie047wni.th.jpg

zdjcie049d.th.jpg

zdjcie050y.th.jpg

zdjcie052h.th.jpg

pozrywało nity na dwumasie, w sumie całe sprzęgło i dwumas do wymiany (1800 zł) :shocked: :shocked: :shocked:

pozrywało nity na dwumasie

miałem to samo,też nity poszły :decayed:

To co mówicie mnie zastanowiło, bo czytałem, że w nowym dwumasie może być nawet 5mm luzu, a do wymiany jak jest powyżej 10mm.[br]Dopisany: 03 Lipiec 2009, 17:24_________________________________________________Czy nikt z Was nie zmieniał koła dwumasowego??? Może ktoś miał w ręce nowe koło i wie dokładnie jaki tam był luz i czy w ogóle był. Czytałem na necie że niby 5mm w nowym kole może być, ale chciałbym się upewnić. Może ktoś z kolegów wymieniał samo sprzęgło a dwumas jeszcze był ok. Jeśli tak, to jaki mieliście luz przy jeszcze dobrym dwumasie. Wiem, że mogą być różne uszkodzenia dwumasu i wcale nie musi być dużego luzy żeby dwumas był nie sprawny, ale chciałbym wiedzieć z Waszego doświadczenia jaki może być ten luz.

Pozdrawiam.

Ja wymieniałem u siebie koło dwumasowe, kupiłem nowe LUK i rzeczywiście miało ono minimalny luz, lecz nie tak duży jak stare koło!

Ja wymieniałem u siebie koło dwumasowe, kupiłem nowe LUK i rzeczywiście miało ono minimalny luz, lecz nie tak duży jak stare koło!

Czy możesz określić ile mm było tego luzu na nowym dwumasie i ile miałeś na starym, które było do wymiany?

w nowym tak 4-5 mm, w tym starym dużo, dużo więcej, różnica była widoczna ale ciężko mi powiedzieć ile! Dodam że dwumas miałem już nieźle zajechany i ponadpalany!

Czy nikt z Was nie zmieniał koła dwumasowego??? Może ktoś miał w ręce nowe koło i wie dokładnie jaki tam był luz i czy w ogóle był.

Wymienialem na SACHSa, zadnego luzu na nowym kole nie bylo.

Czy nikt z Was nie zmieniał koła dwumasowego??? Może ktoś miał w ręce nowe koło i wie dokładnie jaki tam był luz i czy w ogóle był.

niemożliwe :cool1: zawsze jest luz

niemożliwe :cool1: zawsze jest luz

zagadza sie

Znalazłem kilka dni temu jakieś filmiki o dwumasie, tu jest porównanie starego i nowego koła dwumasowego:

i tu jeszcze w TDI do wymiany:
i nowe:
.

czyli luz ma być :gwizdanie:

Z tego co od kilku dni czytałem i widziałem to w nowym kole jest minimalny luz, natomiast nie można jednoznacznie określić przy jakim luzie jest do wymiany, ponieważ nie tylko luz promieniowy ma wpływ na jego stan.