Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B6 AVF] Czujnik otwarcia przedniej klapy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzisiaj zmieniałem filtr powietrza i montując dolot zobaczyłem że od zamka przedniej maski idą kable i kończą się wtyczką. Nie jest nigdzie podłączona. Auto miało małą kolizję i nie wiem czy powinno to być gdzieś podłączone? Nie widzę miejsca w okolicy gdzie by można było to wpiąć. Czy b6 miały na fisie sygnalizację otwarcia maski przedniej? Czy może to tak przygotowanie pod alarm i wszystkie tak mają na wyrost w razie jak komuś się zachce zamontować alarm a może mechanik składając moje auto pominął tą wtyczkę? Proszę o pomoc w tej sprawie.

Opublikowano

... Czy b6 miały na fisie sygnalizację otwarcia maski przedniej? ...

Miały :wink4:

Opublikowano

skoro miały to gdzie podpięta jest ta wtyczka u was w autach do jakiej wiązki?[br]Dopisany: 23 Lipiec 2009, 21:34_________________________________________________niech ktoś z Was spojrzy gdzie ma podłączoną tą wtyczkę. U mnie wisi i mnie wkurza

Opublikowano

idzie idealnie pionowo w dół do zderzaka i tam wtykasz :wink4:

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

z której strony? u mnie ten czujnik jest na środku i przewód ma 20 cm długości. więc daleko nie sięga. Którędy inie na dół? Przecież tam jest chłodnica i wiatraki? i do jakiej wiązki się wpina (co to za wiązka) Może jakieś foto?

Opublikowano

idzie idealnie pionowo w dół do zderzaka i tam wtykasz :wink4:

już bardziej opisowo się nie da, u mnie też jest taki krótki przewód :wink4: , jakbędę przy aucie to zapodam fotkę

Opublikowano

u mnie nie mogę znaleźć wtyczki żeby gdzieś to wpiąć. Nigdzie na długość tego kabla od czujnika nic nie ma. Może u mnie ktoś odciął ten kabel albo urwał. Dlatego pomóżcie zlokalizować do czego dokładnie jest on podłączony do których kabli gdzie one idą [br]Dopisany: 25 Lipiec 2009, 14:57_________________________________________________89650f0b19fa5be0m.jpg

ae07cb6b2444b6c5m.jpg

5324711993330b0em.jpg

u mnie wygląda to tak jak na fotkach wyżej.Gdzie u was jest podłączony ten kabel. Pokażcie mi bo ja już nie mam pomysłu gdzie szukać

Opublikowano

a pod zderzakiem nie widać kabli? :cool1:

może mechanik coś przy wymianie rozrządu pomieszał :mysli:

Opublikowano

Kolego Sikszak, czy udało się ustalić co z tym kabelkiem? Mam dokładnie taki sam problem, z tym, że ten kabelek nie przechodzi mi przez zamek, a jest schowany za zamkiem. I moje autko też miało małą stłuczkę u poprzedniego właściciela. Wydaje mi się, że został tu wymieniony zamek na jakąś tańszą wersję bez czujnika otwarcia, ale pewności brak. I już kilka dni szukam co to może być. Zająłem się tematem, bo pojawił mi się poziom minimum oleju, i mimo, że dolałem od razu i poziom jest w normie, to błąd nie zniknie, dopóki komputer nie dostanie sygnału od czujnika otwarcia maski. Boję się trochę zrobić tam zworkę, bo nie wiem czy to na pewno od czujnika maski, czy może coś innego, a nie chcę mieć problemów z komputerem. Więc jeśli rozwiązałeś zagadkę to proszę o informację :)

Edit: Jeśli ta wtyczka idzie od zamka, to jest to czujnik zamknięcia klapy. U mnie nie ma tego czujnika, chyba odpadł przy tej stłuczce, ciężko powiedzieć. Jest tylko kabelek z wtyczką żeńską schowany pod zamkiem, idący do komputera Zrobiłem chwilową zworkę na tej wtyczce i alarm od poziomu minimum oleju zniknął po odpaleniu silnika (po przekręceniu stacyjki jeszcze był).

W twoim przypadku musisz znaleźć wtyczkę gdzie ten czujnik powinien być wpięty. Chyba, że ten czujnik został specjalnie odłączony, bo np się zepsuł i pokazywał cały czas otwarcie maski.

Opublikowano

proszę o fotkę gdzie idą dokładnie kable od wtyczki. U mnie ich nie ma może ktoś odcią i będę musiał poprowadzić nowe ale proszę o info skąd one są pociągnięte od którego miejsca. Będę bardzo wdzięczny za informację

Opublikowano

Kolego znalazłeś moze te przewody, bo mam ten sam problem ze czujnik jest a wiazki z wtyczka brak. skąd te przewody powinny iść i gdzie mogły być ucięte.

Marcin

Opublikowano

niestety nie znalazłem i nikt z forumowiczów niestety mi nie pomógł Gdzie to może iść? nie mam pojęcia obszukałem wszystko i nic Ponowię więc prośbę Gdzie idą te kable od zamka maski ? do której wiązki są podłączone. To tylko dwa przewody i jedna wtyczka

Opublikowano

Nie wiem dokładnie gdzie to idzie, ale wg schematu z czujnika lecą dwa kabelki - brązowy (masa) i brązowo-purpurowy (+) do jakiejś czarnej 14-to pinowej wtyczki po lewej stronie komory silnikowej. Potem dalej już leci tylko kabelek (+) o tym samym kolorze do stacji z wtyczkami znajdującej się pod plastikiem przy lewej nodze kierowcy - wtyczka 10-pinowa szara pin 7 i dalej do pinu 20 w czerwonej wtyczce modułu komfortu.

Tutaj http://www.docin.com/p-1006055.html ładnie to widać - strona 7 (strona jest w jakimś wschodnim języku, ale schematy można spokojnie przeglądać).

Opublikowano

Witam, nie doszukalem sie tych kabelków bo i za pozno przeczytalem twoją odpowiedz. Jednak poradzilem sobie z swiecącą kontrolką poprzez zdjecie klemy z akumulatora na pare sekund. Po ponownym podlaczeniu kontrolka ta juz sie nie swieci. Mialem tylko maly problem z katrolką ESP ale po paru s et metrach i ona zgasła. Teraz wszystko gra choc nadal nie mam podłaczonego tego czujnika. Może jest on potrzebny w modelach z seryjnym alarmem? Ja alarmu nie mam a zamek mógł poprzedni właściciel kupić nie taki jak trzeba.

Dzieki

Marcin

Opublikowano

znalazłem urwany kabel po prawej stronie kierowcy. widocznie po tej kolizji mechanik co go naprawiał uznał że to mało istotna rzecz :wallbash: Kabel ma dwa przewody brązowy i purpurowy tak jak opisał w poście wyżej Proton 2. Czyli wszystko się zgadza że t przewód to zamka. Dzisiaj przedłużyłem te kable i podłączyłem do wtyczki przy zamku. Niestety nic się nie zmieniło na fisie nie ma różnicy. nie pokazuje że maska przednia jest otwarta. Pokusiłem się nawet do zmostkowania tych przewodów żeby wykluczyć niesprawność zamka i dalej nic. Pytanie mam takie czy skoro nie miałem tego podłączonego Wag będzie wskazywał błąd? i może dopiero po jego usunięciu wszystko zacznie poprawnie działać? a może po podłączeniu powinno być wszystko ok bez ingerencji wagiem