Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Szarpanie i falowanie obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dziś miałem zamiar przeczyścic przepustnice, ale przepustnica była tak czysta że aż sie świeciło w środku, a nigdy od 3 lat jej nie czyściłem, lecz problem falujących obrotów nie znika, wczoraj jechalem normalną trase dystans ~45 km i dopiero po wyprzedzaniu i wrzuceniu na luz zaczeły falować obroty od 900-1500 na gazie, a na benzynie rzadko kiedy falują obroty, przepustnica czysta, więc w czym może być problem ? w vagu nie ma żadnych błędów, przebieg 167 tys km,

właśnie przed chwilą udało sie złapać jeden błąd, miałem pod ręką Polski vag 4.9 : jest to 670 Czujnik zespołu przepustnicy G127 nieprawidłowy sygnał - błąd sporadyczny, na biegu szarpało, falowanie obrotów, przepustnica czysta, adaptacja wykonana kluczykiem, 60 sekund zapłon, potem włączony silnik do osiągnięcia 90 stopni, wyłączony na minute i wtedy znowu włączony i 1 km przejechane i dopiero gdy dojechalem pod blok w którym mieszkam zaczeło tak szarpać i falowanie obrotów, to coś poważnego ? jutro mam długą trase i nie wiem czy wogle dojade, pomocy ;(

zrobiłem test na kąt pod którym jest ustawiona przepustnica i jak cisnąłem pedał do podłogi to było 85 stopni, przypadkiem nie powinno być 90 stopni ? czy wszystko jest w normie ?

kąt ustawienia przepustnicy przed adaptacją na rozgrzanym silniku był 3.61 a po adaptacji 0.00 czy to dobrze ? jak włącze klime to podskakuje na okolo 2.31 stopni kąt, jutro w trasie sprawdze błędy jak pojawią się, miejmy nadzieje że dojade, [br]Dopisany: 03 Sierpień 2009, 13:15_________________________________________________problem sam sie rozwiązał, jak wracałem z trasy 400 km, ostatnie 200 km jechałem 120 km/h a czasem do 140 km/h, teraz falowanie jest na poziomie 900-1000 obrotów, i jest dobrze

Opublikowano

sprawdź wtryski, ja miałem podobny problem po pewnym czasie zaczął mi dziwnie samochod chodzic na benzynie chodził jak diesel i cieżko sie zbierał obroty falowały, a okazało sie ze jak zakładali mi gaz to cos poluzowali i poźniej chwile jezdzilem i wypieła mi się złaczka taka przy wtryskiwaczach paliwa, wpieta ponownie i bez problemu.

Opublikowano
  • Autor

sprawdź wtryski, ja miałem podobny problem po pewnym czasie zaczął mi dziwnie samochod chodzic na benzynie chodził jak diesel i cieżko sie zbierał obroty falowały, a okazało sie ze jak zakładali mi gaz to cos poluzowali i poźniej chwile jezdzilem i wypieła mi się złaczka taka przy wtryskiwaczach paliwa, wpieta ponownie i bez problemu.

moja a4 pracuje dosyć cicho, zawsze po przegazowaniu do 5 tys obrotow zaczynalo sie falowanie jak wrzucalem na luz, teraz wszystko ucichło, moge katować a4 jak chce i nie ma falowania, no chyba ze na poziomie 900-1000 a na zimnym silniku 1100-1200, troche dziwne ;] wystarczyło trzymać stałą prędkość 120 km/h i czasem docisnąć do 140 km/h , i wszystko wróciło do normy, a miałem błąd czujnika g127 , w obroty dosyć ładnie wchodzi nie mam już problemu :))

teraz to różnie jak depne troche w pedał, i wrzuceniu na luz zaczyna falować, aż zaczynają rosnąć obroty, dojde do 3 tysiecy obrotow i na luz wrzucam a potem rosną obroty na luzie od 2.5 tys w gore, narazie mi to nie przeszkadza, ale czy to jest szkodliwe dla silnika ?