Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Zawieszanie turbiny, dymienie, syczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

problem jest tego typu:

1. autko dymi podczas jazdy (lecz nie zawsze),

2. co jakiś czas zawiesza się na jakieś 1-2 sekundy turbo (w tym momencie pojawia się za mną smuga dymu) lecz nie jest to notlauf, gdyż nie zapala się kontrolka check a turbo odwiesza się bez konieczności wyłączenia silnika,

3. turbina zawiesza się wyłącznie w zakresie niższych obrotów silnika, powyżej 3 tyś. problem nie występuje,

4. przy pow. 1500 obrotów w kabinie słychać wyraźnie syczenie/ssanie powietrza, które ustaje w chwili zawieszenia turbiny i pojawia się ponownie po tych ok. 2 sekundach wraz z powrotem mocy (czyt. odwieszeniem turbo)

5. w/w syczenie dobiega z prawej części komory silnika czyli okolic turbo lecz na postoju jest trudne do zlokalizowania, a co za tym idzie - ciężko jest mi stwierdzić czy to rzeczywiście turbo czy nieszczelnośc w dolocie,

6. odnoszę wrażenie że spalanie ON wzrosło, przy czym z drugiej strony 6,6 litra na 100km w trasie bez zbędnego katowania, średniej prędkości 110-120km/h na włączonej klimie, 4 osoby na pace oraz ogumienie 17/40/215 to chyba normalny wynik??

moje pytania są następujące:

1. czy w wypadku powyższych problemów, przesądzone jest że turbinka padła czy też jest możliwe że winnym całego zamieszania jest nieszczelnośc w dolocie bądź rąbnięta przepływka?

2. czy VAG jest w stanie zlokalizować mi winowacę tak, abym mógł jechać do mechanika z konkretną diagnozą co uniemożliwi wmówienie mi rzekomej "konieczności" wymiany/naprawy 5-ciu innych podzespołów?

3. czy w wypadku konieczności regeneracji turbo jest sens wymiany go na większy (130ps) w celu przygotowania pod chipowanie na ok 140ps, czy też mija się to z celem w przypadku tak niewielkiego podniesienia mocy.

4. jak kosztowo wygląda różnica w cenie pomiędzy regenerowanym turbo 110ps a 130ps, czy wymiana turbiny na większą wymaga dodatkowych zmian podzespołów w dolocie itp? jak kształtuje się ogólna różnica w kosztach pomiędzy włożeniem turbo 110 a 130ps?

Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI ZA POMOCNE ODPOWIEDZI

pozdrawiam

* uzupełnij proszę profil użytkownika - Łukasz

Opublikowano

Ad.1 Nic nie jest przesadzone - poki nie zrobisz logów dynamicznych.

Ad.2 Zlokalizowac moze nie, ale nakierowac gdzie szukac.

Ad.3 Jest sens

Ad.4 Koszty nie bedą duzo wyzsze - jedyna przerobka to przejsciowka do turbiny.

Polecam ten wątek

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t15886.0.html;highlight=nadkole

Opublikowano
  • Autor

no i po problemie

uszkodzeniu uległ jeden z przewodów - ok 5 cm pęknięcie - którym uciekało powietrze.

po jego wymianie silniczek znów śmiga jak należy - cicho i zwinne po przekroczeniu 3tyś obrotów.

a koszty.. 10 razy niższy aniżeli zakładałem licząc się z regeneracją turbawki.

pozdrawiam