Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Problem z komputerem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam nieciekawą sytuacje z moją A4 B5 benzyna 1.8

Pokolei : kupiłem auto w styczniu tego roku , z założonym gazem, auto jeździło na gazie dość przeciętnie a raczej zamulało. Gazownik doradził mi zmiane instalacji gazowej ( stara była niestety jednowtryskowa ) na instalacje sekwencyjna. Tak tez zrobilem , po zmianie przejechalem ponad 300km na benzynie tak jak sugerowal gazownik ( zresetowal komputer ustawil nowa mape benzynowa i mialo wszystko grac). Jednak mam teraz nastepujacy problem gdy auto postoi noc lub nawet i mniej nie chce odpalić. Z początku odpalałem go po 3/4 razy teraz cudem udaje mi się go odpalić na benzynie ( na szczescie moge odpalic go awaryjnie z gazu ). Po podlaczeniu do komputera żadnych błędów nie wykazuje , wszystkie czujniki , przepływka itd sprawdzone - sprawne. Tydzień temu wymieniane świece. Mechanik twierdzi że komputer przez starą instalacje podaje złe dawki benzyny ( za mało lub za dużo ) i zalewa silnik. Moje pytanie jest takie ile może kosztować taka naprawa , gdzie można to w ogóle zrobić lub czy jest inne wyjście niż komputer? Acha po odpaleniu auta na benzynie wciskając gaz obroty raczej nie "wchodzą" na gazie jest wszystko ok.

Proszę o pomoc , dziękuje

Opublikowano

Witam

Po zdemontowaniu starej instalacji następuje Reset ECU(komputer),gdyż gazownicy na czas montażu odłączają akumulator.Po podłączeniu akumulatora należy(poprawnie zaadaptować przepustnicę), pojeździć autkiem kilkanaście dni by auto jeździło w różnych warunkach z różnymi prędkościami i było odpalane przy różnych temperaturach silnika(wówczas to ECU tworzy mapę wtrysku BP dostosowaną do aktualnego stanu silnika).Silnik musi chodzić poprawnie na BP.

----Dopiero teraz można przystąpić do właściwego ustawiania i dostosowywania mapy LPG do mapy BP.

Inna kolejność i inne czynności prowadzą do takiego stanu jak masz obecnie i nie daj sobie wmówić ,że masz coś nie tak z komputerem.

"Mechanik twierdzi że komputer przez starą instalacje podaje złe dawki benzyny ( za mało lub za dużo ) i zalewa silnik." jest to totalna bzdura w tym przypadku.(poprzez reset ECU następuje przywrócenie ustawień fabrycznych)

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

czyli najlepiej znów zresetować komputer pojezdzić na ustawieniach fabrycznych i dopiero zabierać się do ustawiania mapy LPG do mapy BP?

Opublikowano

Witam

Dokładnie tak.Najpierw ułożyć prawidłową mapę BP a potem skalibrować sondę i odwzorować mapę LPG.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Więc jutro zgłosze się do mojego gazownika i powiem o tym bo teraz ide do pracy gdy będe wiedział coś napisze czy pomogło. Wielkie dzięki Mstan[br]Dopisany: 28 Wrzesień 2009, 12:46_________________________________________________Auto już jest tydzien czasu u mechanika , jednak nie jest to wina źle ustawionej mapy. Mechanicznie wszystko sprawne pompa paliwa, sonda lambda, przepływka no większość częsci była podmieniona z innej A4 i wszystko jest sprawne. Jedyne co to kolektor cały "chodził" - kupione łączniki + wyczyszczone wtryski paliwa dały efekt. Chciałem jechać po auto ale na 2dzień znów kapa i auto znów nie odpala. Macie jakiś pomyśl , żeby to rozwiązać? Prawdopodobnie komputer nawala..

Opublikowano

Witam

Z pewnością nie ma to nic wspólnego z ECU(ale nie zaszkodziło by sczytanie błędów) i jeżeli nie będzie to pozostanie do sprawdzenia ciśnienie w kolektorze paliwowym (regulator ciśnienia). Następnie zaworki wtryskowe paliwa.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

No właśnie mechanik powiedział , że jest niskie ciśnienie na kolektorze i mówi że tak jakby przepustnica byłaby cały czas otwarta. Kolektor cały "chodził" założył łączniki i powiedział tak że dało to 30% popawy ale dopiero po czyszczeniu wtrysków chodziło dobrze - szkoda , że przez jeden dzień :|