Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Austria samochodem kto był

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś był w lato lub na początku zimy w Austrii

Znam świat wzdłuż i wszerz ale nie znam Austrii , chce się sam wybrać w Alpy austriackie na 7 dni autem i do Niemiec ( Monachium, Lindau ) . Jakie są koszta , ile kosztuje ropa , gdzie spać najtaniej , na co uważać. Proszę o pomoc

Opublikowano

Ogólnie

Dopuszczalna ilość alkoholu we krwi kierowcy wynosi 0,1 promila. Kierowcy, u którego zawartość alkoholu wynosi powyżej 0,5 promila grozi mandat (nawet kilka tys. euro), odebranie prawa jazdy, a nawet kilkumiesięczne pozbawienie wolności.

Od 2008 roku w Austrii zniesiono nakaz używania świateł w ciągu dnia (chyba, że wymagają tego warunki pogodowe).

Wyposażenie pojazdu

Turyści podróżujący po Austrii własnym autem powinni zwrócić uwagę na stan techniczny pojazdu (ogumienie, hamulce) i jego wyposażenie. W samochodzie powinny znaleźć się: trójkąt ostrzegawczy, odblaskowa kamizelka, pasy bezpieczeństwa na wszystkich siedzeniach i apteczka. W razie złego stanu technicznego auta bądź braki w wyposażeniu grożą wysokie mandaty, a nawet zatrzymanie tablic rejestracyjnych.

Ceny paliwa

Przybliżone ceny paliwa w Austrii to:

95 – 1,12 euro

98 – 1,25 euro

Diesel – 1,02 euro

Gaz – 0,73 euro

Stacje benzynowe w Austrii czynne są zazwyczaj w godzinach 8 – 20, choć na autostradach i w dużych miastach można tez spotkać stacje otwarte 24 h.

Ograniczenie prędkości

Dopuszczalne prędkości w Austrii to:

do 130 km/godz. – autostrady

do 100 km/godz. – pozostałe drogi

do 50 km/godz. – teren zabudowany (znaki mogą wskazywać też inną prędkość)

Opłaty drogowe

Przejazd autostradami i drogami szybkiego ruchu jest płatny. By podróżować po tych trasach niezbędny jest zakup tzw. winiety (nalepki potwierdzającej korzystanie z płatnych dróg). 10-dniowa winieta kosztuje ok. 8 euro. Nalepki te można zakupić na stacjach benzynowych i przejściach granicznych.

Mandaty

W Austrii rygorystycznie egzekwowany jest obowiązek przestrzegania ograniczenia prędkości. Wysokość mandatu za przekroczenie prędkości waha się między 11 a 65 euro.

Za nieużywanie pasów bezpieczeństwa grozi mandat w wysokości 35 euro.

Za używanie telefonu komórkowego bez urządzenia głośnomówiącego podczas jazdy możemy zapłacić nawet 50 euro.

Spanie

Ja osobiście spałem w schroniskach alpejskich. Cena łóżka dla osób niezrzeszonych wynosi zwykle 30 € w pokoju 2-os. lub 8 €w sali zbiorowej.

Na co uważać

Na niedźwiedźie.

Opublikowano

Dodam jeszcze, że tygodniowa winieta (samochód osobowy) to koszt 7, EURO, dla osobówek z przyczepką 10 euro. :hi:

Opublikowano

Początkiem lipca byłem w Saalbach na rowerze. Saalbach i okolice to mekka rowerzystów, do wyboru do koloru: trasy DH i FR, bikepark i singletracki. Na 99% w lutym pojadę tam na narty.

Poniżej kilka zdjęć z gór:

IMG_3401_s.jpg IMG_3417_s.jpg IMG_3449_s.jpg IMG_3456_s.jpg IMG_3463_s.jpg IMG_3628_s.jpg

Podane wysokości mandatów, są o wiele za niskie. Starszego złapali 3 lata temu i zapłacił około 300€.

Ile razy jechałem przez Austrię nie przypominam sobie, abym widział suszarkę w miejscu bez ograniczenia. Zawsze na ograniczeniach, bezpośrednio na wylocie z tuneli (czyli też na ograniczeniu 100). Fotoradary robią fotki chyba tylko od tyłu, nie jestem pewien, ale bywają również w miejscach bez ograniczenia (czyli 130). Na zwężkach gdzie nie ma miejsca na ustawienie z suszarką, można spotkać fotoradar. W terenie zabudowanym nie przekraczałbym 50, a w okolicach Wiednia uważałbym na nieoznakowanych z kamerką.

Jadąc do Saalbach A1-ką leciałem prawie cały czas 180-200, wracając 180-220. Czechy 180-200, nawet ekspresową. Zwalniałem widząc jadący radiowóz i na ograniczeniach.

Co do kamizelek, nie jest tak że każda osoba musi ją mieć, nawet pasażer?

Opublikowano
  • Autor

A gdzie spałeś ile płaciłeś za jedzenie itd

Opublikowano

Byłem tam na wyjeździe z firmy, było to szkolenie i prezentacja hamulców Formula na 2010, gdzie najwięcej punktów programu było "take your bike and go ride" :kox:

Formula pokrywała koszty zakwaterowania (http://www.hotel-salzburg.at/) dla jednej osoby, wyżywienie dla wszystkich oraz dwudniowy skipass. Więc do płacenia był tylko jeden nocleg od czwartku do niedzieli (wg cennika) i jednodniowe karnety na wszystkie wyciągi (około 21€/karnet), kiełbaska z kotletem i frytki za jakieś 10€ w niedzielę.

Na zdjęciu 3463 widać panoramiczną restaurację (2100m n.p.m.).

Jeśli chodzi o zakwaterowanie to miasteczko wygląda na utrzymujące się tylko z turystów, na stronie mają szukajkę noclegów.

Strona Saalbach: http://pl.saalbach.com/10.0.html?L=9

Na youtubie jest sporo filmów z tego regionu:

rewelacyjna regionalna knajpka 2:28