Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Dziwne odczyty temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałem zapytać (bo nie jestem pewny) czy na klimatroniku na kanale 49 i 51 powinny być zbliżone do siebie temperatury czy nie? Bo u mnie kiedy na kanale 49 (temp. cieczy chłodzącej) pokazuje 55 st C to na kanale 51 (temp. silnika) jest 90st C. Czy to normalne czy któryś z czujników nawalił, jeśli tak to który?

Dzięki za jakiekolwiek info...

Opublikowano

Na 51 masz temperaturę bloku silnika i wskazanie masz OK

Na 49 masz temperaturę cieczy chłodzącej czyli za niska oczywiście na rozgrzanym silniku powinna być ok. 90 także wygląda, że termostat do wymiany

Opublikowano
  • Autor

Kiedy silnik się rozgrzeje to owszem pokazuje na 49 kanale 90 st ale myślałem, że te obie temperatury powinny mniej więcej wzrastać równocześnie w trakcie nagrzewania się silnika chyba, że się mylę :mysli:

Opublikowano

Czyli masz wszystko OK,

na kanale 49 temperatura rośnie od wartości 49

na kanale 51 temperatura rośnie od 1 do 90 i szybciej osiąga tę wartość niż kanał 49

Opublikowano
  • Autor

u mnie na kanale 49 temp od 30 - 90, a na kanale 51 podobnie ale na pewno nie od 1. Nie wiem może jest dobry ale sprawdzam te czujniki bo mam problem z podgrzewaniem płynu chłodzącego przez świece żarowe (nie działa ten układ tak jak powinien). Wiesz może jak sprawdzić czujnik temperatury powietrza w dolocie G72? bo on też odpowiada za sprawne działanie układu

Opublikowano

U mnie wyglada to tak:

49- temp rośnie od wartości 30 i rośnie w identyczny sposób jak na desce wskazówka i przy obecnych temp wynosi około 79-80 przy pałowaniu wzrasta do 90 ale przy normalnej jeździe to około 80*C pokazuje. Dodam, że mam inst LPG i temp przełacznia na gaz mam ustawioną 30*C i jak na klimatroniku jest równiutko 30 to przełacza sie na LPG. A przy normalnej jeździe jaka macie temp na klimatroniku?

51- rośnie jakby szybciej ale zaczyna od 1 i dochodzi do 90 przy pałowaniu jak sie ślizgam to 93-94*C

Opublikowano
  • Autor
A przy normalnej jeździe jaka macie temp na klimatroniku?

na kanale 51 - 90 st C

na kanale 49 - 87-90 st C

chyba masz coś z termostatem bo powinno trzymać 90 st na liczniku

Opublikowano
A przy normalnej jeździe jaka macie temp na klimatroniku?

na kanale 51 - 90 st C

na kanale 49 - 87-90 st C

chyba masz coś z termostatem bo powinno trzymać 90 st na liczniku

Na liczniku trzyma wzorcowo 90*C juz po 6-7km w obecnych temperaturach około -8*C. I nie spada nawet na chwilę nawet jak stoję w korkach.

Jak jadę po wawie to temp na klimatroniku na

51- 90

49- 79-80

Co z tym moze byc związane.

Opublikowano
  • Autor

To dziwne bo z tego co wiem to odczyt z licznika powinien być podobny do tego z kanału 49.

Odczyt temp. na licznik jest brany z czujnika G2, natomiast z kanału 49 nie jestem pewny (albo G2 albo G62). Jeśli z G62 to może dlatego te różnice ale nie jestem pewny. Niech się wypowie ktoś bardziej kumaty w tym temacie :tongue4:

A druga sprawa może w benzynce jest trochę inaczej niż u mnie

Opublikowano

Kanał 49 to ten sam czujnik, który wyświetla temperaturę na liczniku także powinno być podobne wskazanie, oczywiście odczyt z klimatronika jest dokładniejszy niż z licznika a to wskazywałoby, że termostat niedomaga :mysli:

Opublikowano

A kanał 51 gdzie ma czujnik w takim razie? bo tam zawsze jest minimum 90*C.

Jakby termostat nie domagał to by mi temp spadała np w korku. Na klimatroniku mam ustawione zawsze 21*C i sam reguluje prędkośc wiatraka i jest ok nawet wskazówka nie drgnie jak stoje w korku wiec raczej odpada termostat tym bardziej, że samochód rozgrzewa sie po 6-7km do 90*C.