Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Falują obroty przy przyspieszaniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Ostatnio w mojej A4 zauważyłem że przy przyspieszaniu delikatnym w granicach 2000 obrotów obroty falują, przyspieszają i spadają, tak jakby autko nie wiedziało co ma zrobić. Dodam jeszcze że mam najprostszy automat.

Macie jakieś pomysły czego to może być przyczyna ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Podłącz autko pod kompa, możliwe, że nastawnik do czyszczenia albo coś ze skrzynią, jest tam coś takiego jak sprzęgło hydrokinetyczne i jak się kończy to objawy są podobne. Kiedyś diagnozowałem A6 pod tym kątem i wyszło, że sprzęgło. Podobno przeżywa koło 200 kkm, akurat tamten miał 215 kkm. Odłącz czujnik prędkości na skrzyni (ten po którego odłączeniu przestaje działać prędkościomierz) i zobacz czy szarpanie pozostanie. Jeżeli to jest tylko w zakresie 2000 tys. obrotów to raczej wtrysk sterujący odpada.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

ok, podepnę dziś kompa. Dodam jeszcze że to występuje tylko podczas spokojnej jazdy. Jak jadę szybciej czy przyspieszam gwałtowniej sytuacj ata nie występuje...

Zobaczymy co komp pokaże.[br]Dopisany: 25 Marzec 2010, 15:54_________________________________________________VAG nie wykazał najmniejszego błędu... jakies inne pomysły ?[br]Dopisany: 29 Marzec 2010, 17:13_________________________________________________

Podłącz autko pod kompa, możliwe, że nastawnik do czyszczenia albo coś ze skrzynią, jest tam coś takiego jak sprzęgło hydrokinetyczne i jak się kończy to objawy są podobne. Kiedyś diagnozowałem A6 pod tym kątem i wyszło, że sprzęgło. Podobno przeżywa koło 200 kkm, akurat tamten miał 215 kkm. Odłącz czujnik prędkości na skrzyni (ten po którego odłączeniu przestaje działać prędkościomierz) i zobacz czy szarpanie pozostanie. Jeżeli to jest tylko w zakresie 2000 tys. obrotów to raczej wtrysk sterujący odpada.

Zrobiłem wszystko wg Twoich wskazówek i dalej mam to samo...

Jak pisałem wcześniej autko zachowuje sie tak jaby nie wiedzialo co od niego chce... a ja chce jechac w miare stałą prędkością bardzo delikatnie przyspieszając...

jakieś inne pomysły ?

Opublikowano

A co konkretnie sprawdzałeś.... może po prostu potencjometr gazu....

Opublikowano
  • Autor

A co konkretnie sprawdzałeś.... może po prostu potencjometr gazu....

hmm a to tam gdzieś przy pedale ? :)

Opublikowano

Tak ale jego działanie można zobaczyć na VAG-u bez rozbierania auta.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

trochę odświeżę temat bo dalej nie uporałem się z problemem...

błędów żadnych nie mam (sprawdzony potencjometr gazu), wyciągniecie czujnika prędkości też nic nie daje...

Mechaników też się pytałem to w ogóle nie mają koncepcji...

liczę na was...