Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Obroty przy przyspieszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po raz kolejny mam pytanie do szanownych kolegów forumowiczów.

Przeszukałem forum ale nie znalazłem nic na ten temat

Sytuacja wygląda tak:

Jadę ok 130km/h mam ok 3200rpm wciskam gaz do podłogi obroty skaczą do 3700-3800 po czym spadają do 3400 ( to są wartości przybliżone) i normalnie wzrastają w miarę przyspieszania. Dodam że auto w tym czasie "normalnie" przyspiesza.

To wszystko odbywa się na 5 biegu. Starałem się coś takiego zrobić na na przykład 2 i nie występuje .

Co to może być?? Początek końca sprzęgła??

Opublikowano

Sam odpowiedziałeś sobie na to pytanie :hi: zrób test: zaciśnij ręczny wrzuć 5 bieg i puszczaj sprzegło na lekkim gazie, silnik powinien zgasnąć jeśli nie zgaśnie albo zgaśnie ale po jakimś czasie to wymieniaj te sprzęgło i nie proponuję sie bawić w tanie zamienniki tak apropo!!! Pozdrowaiam :hi:

Pozatym to chyba nie tu ten temat???

Opublikowano
  • Autor

A linka to może być??

Opublikowano

A linka to może być??

W :audi::a4fan: sprzęgło nie ma linki :cool1:

Opublikowano
  • Autor

To dlatego nie mogłem jej znaleźć :tongue4:

Ale test pozytywnie bo zgasł od razu i dalej nie wiem co to :wallbash:

Opublikowano

Wiesz to może być poczatek końca sprzęgła, narazie sa to sporadyczne objawy ale napewno będą narastały z czasem i najlepiej było by sprawdzić to teraz niż nagle na trasie wsiśniesz pedał w podłoge a tu pupa nie ciagnie :confused4: może być też tak że masz jakąś nie szczelność na wałku atakującym ze skrzyni i olej idzie na tarcze sprzęgła i wtedy nie musze tłumaczyć jakie są tego objawy :kox: ściagaj skrzynie i bedzie wiadomo Pozdro :hi:

Opublikowano

W :audi: jak pisał robert. nie ma linki jest wysprzęglik, a objawy kończącego się sprzęgła są, w pierwszej kolejności zaczyna łapać na końcówce czyli pedał na samej górze, drugim już końcowym objawem jest jak jedziesz dodając lekko gazu obroty silnika rosną a autko nie przyśpiesza, albo przyśpiesza bardzo bardzo powoli. Pisałeś że obroty w twoim przypadku spadają, a następnie rosną wraz z przyśpieszeniem. Wykluczył bym kończące się sprzęgło. :hi:

Opublikowano

... Pisałeś że obroty w twoim przypadku spadają, a następnie rosną wraz z przyśpieszeniem. Wykluczył bym kończące się sprzęgło. :hi:

... Jadę ok 130km/h mam ok 3200rpm wciskam gaz do podłogi obroty skaczą do 3700-3800 po czym spadają do 3400 ( to są wartości przybliżone) i normalnie wzrastają w miarę przyspieszania ...

Rosną i od razu spadają, w tym przypadku może to być "poślizg" sprzęgła ... :confused4: