Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Napiecie sondy lambda powyżej 1V

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z wartoscia napiecia z sondy lambda na gazie (inst.II generacji LandiRenzo) , sterownik od gazu (LES 04). W programie od gazu dla (LES 04), BLUE wskazywane jest napiecie sondy lambda powyzej 1V , tj. ok 1,5V. Na wolnych obrotach spada do 0,8V , przy wyzszych 1.5V przez co cały czas sterownik widzi bogata mieszanke i zjezdza z otwarciem silniczka ( tzw. krokowego) . Diagnozujac prace silnika (napiecie lambdy) za pomoca VAG zarowno na benzynie jak i na lpg wskazania mieszcza sie w przedziale 0,1 - 0,8 V. Co moze byc przyczyna takich odczytow, chodzi mi o wartosci powyzej 1V ?? Podejrzewam że sterownik gazowy zbiera sygnal miedzy przewodem sygnalowym lambdy i masa auta, natomiast ECU miedzy przewodem sygnalowym lambdy i masowym. Wydaje mi się ze masy w obydwu pzrypadkach maja inny potencjal, ale nie wiem czy moge je polączyc, tzn mase z sondy z we ECU (masowym ) i masa auta.

Pozdrawiam

Opublikowano

W niektórych sterownikach (ECU) w A4 na "masie" sondy jest potencjał dlatego nie wolno zwierać tego kabla z masą pojazdu. W takiej sytuacji w sterowniku lpg należy ustawić typ sondy "0,8 - 1,6" jeżeli taka opcja występuje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam. Problem rozwiazany , rzeczywiscie przy tym typie silnika (ADP ) i ECU potencjały masy sondy i masy auta maja rozne poziomy . Dlatego w przypadku regulacji inst. gazowej II generacji trzeba wybrac w ustawieniach rodzaj sondy 0,8 - 1,6 aby sterownik gazu mogl wlasciwie interpretowac wskazania lambdy.

Podziekowania dla meteogda za podpowiedz i naprowadzenie na wlasciwe tory . POzdrawiam