Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Odczyt danych z ECU- problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chcąc zdiagnozować moje autko kupiłem sobie interfejsik, który pozwala na odczyt pamięci immo oraz Ecu. W zamiarze miałem odczytanie brakującego pinu do kluczyka oraz sprawdzenie rzeczywistego przebiegu auta. Test autka taty przebiegł idealnie, udało mi się odczytać pin oraz wartości wskazań ecu i immo pokrywały się. Problem zaistniał w trakcie diagnozy mojego audi;/ jest to Audi a4 b5 1.9 110 AFN. Dane szczytywałem dołączonym do interfejsu programem VAG Commander. Troszkę się zmartwiłem ponieważ wartość wskazana na liczniku i wartość odczytana z pamięci Immo były różne... Zabrałem się za sprawdzenie Ecu - próba połączenia zakończyła się komunikatem "zmień położenie kluczyka i spróbuj ponownie" mniej więcej tak;) Próbowałem kilka razy ale nic...

Gdy tylko wróciłem do domu zagrałem się za googlowanie;) oraz uważne czytanie kolejnych lektur. W instrukcji do interfejsu napisano że jeżeli wartość immo jest różna od wskazania licznika to najprawdopodobniej wybrałem nie ten model immo. Ja wybrałem Audi a4 b5 bez komputer -> Wydaje mi się że wszystko jest, nie podoba mi się jednak ten odczyt oraz brak możliwości komunikacji z Ecu. Proszę o pomoc, z góry dziękuje i pozdrawiam

Opublikowano

trzeba bylo najpierw poczytac a potem kupic a nie na odwrot ...

za chiny ludowe nie odczytasz przebiegu w swoim aucie tym kablem .... ani zadnym innym ..

Opublikowano
  • Autor

Sporo czytałem, kablem sprawdziłem już Audi a4 b6 z 2002, ściągnełem eeprom wyciągając z niego pin do kluczy oraz prawdziwy przebieg na liczniku oraz ecu... Zaraz po zakupie testowałem również interfejs w golfie 4 z 99 roku kumpla. Wszystko działało pięknie, Dopiero problem pojawił się w audi, Czy istnieje jakiś sposób prócz książki i rzeczywistego zużycia kierownicy czy siedzeń, na sprawdzenie przebiegu auta??

Co do moich poszukiwań porostu szukałem pod innymi hasłami, dziękuje za wskazówkę, pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

No dobra powiedzmy, że ten sposób tego nie sprawdzę, ale w związku z tym mam rozumieć że nie ma możliwości połączenia się z Ecu tak jak to robiłem w nowszej a4?? W postach na forum nie znalazłem takiego stwierdzenia... Czy ten problem dotyczy tylko silników AFN