Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVB] Czy turbina AWX będzie pasować do AVB?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i złapałem wirusa, i moje 138 KM spowszedniało ;-)

Pytam więc czy turbina od AWX będzie pasować bez przeróbek do AVB? Jeżeli nie, to proszę wymięcie listę części, w które musiałbym zaopatrzyć się aby dokonać tej przeróbki. Jeżeli ktoś zna całkowity koszt (bez softu) takiej przeróbki to byłbym wdzięczny. Celuję w 165-170 KM.

Opublikowano

Wszystko bedzie pasowac po za wężem ktory wychodzi z turbo do IC. Masz dwie opcje: mozesz ten wąż wymienic, albo wytoczyć przejściówke na turbine.

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem, że jak wymienić to na wąż od AWX? Numer z ETKI? Czy przejściówka jest dostępna w handlu (np. allegro)?

Wybaczcie, ale temat traktuję poważnie więc będę się pytał o szczegóły.

Opublikowano

gołąb u kogo kupiłeś turinę,też nad tym myślę?

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze nie kupiłem, ale to chyba jest najłatwiejsze zadanie, ostatecznie zostaje nowy oryginał, lub po regeneracji choć niechętnie. Pewnie po modyfikacji moja turbina pójdzie na sprzedaż, a jest w bardzo dobrym stanie wnioskując po braku wycieków, mocy silnika i minimalnym zużyciu oleju miedzy wymianami, wiec koszy sie nieco zredukują.

PS. Ciebie też wywiało z zachodniopomorskiego ;-)

Opublikowano

Rozumiem, że jak wymienić to na wąż od AWX? Numer z ETKI? Czy przejściówka jest dostępna w handlu (np. allegro)?

Wybaczcie, ale temat traktuję poważnie więc będę się pytał o szczegóły.

Przejsciówkę kupisz na allegro, ja kupowałem od "kowiczek" - jest też u nas na forum , cena ok 65 zł

Opublikowano
  • Autor

Widzę że najrozsądniejszym wyborem będzie zaproponowana przejściówka, atut to mniejszy nakład pracy przy demontażu turbiny. Wygląda na to, że potrzebne są tylko dwa elementy: przejściówka i turbo. Rozpoczynam poszukiwania torbo od AWX, Rogal nie polecał tej części po regeneracji, zastanawia mnie cena nowej w ASO (ale dziś sobota więc chyba się nie dowiem).

Opublikowano

zastanawia mnie cena nowej w ASO (ale dziś sobota więc chyba się nie dowiem).

pewnie koło 4 tyś zł :>

Opublikowano

zastanawia mnie cena nowej w ASO (ale dziś sobota więc chyba się nie dowiem).

pewnie koło 4 tyś zł :>

w skodzie nowa coś ok 6,5 tysia także nie 4 :naughty:
Opublikowano
  • Autor

Widzę, że ceny nowej turbiny skutecznie mogą odstraszyć niejednego miłośnika żelaznych koni.

Więc pójdźmy w stronę regeneracji. Jaki zakład regenerujący i sprzedający turbiny polecacie? Może również skupujący stare turbiny w celu redukcji kosztów końcowych.

A może nie warto oddawać starej (świetnie działającej) turbiny aby mieć wyjście jakby nowa po regeneracji nie spełniła oczekiwań.

Opublikowano
http://www.reampoland.pl/, widze ze jadnak 100 ps , okazlo sie malo :):evil:
Opublikowano
  • Autor

100 KM pozwalało walczyć na trasie dom-kościół z osobnikami w kapeluszach ;-) Na szczęście mój nieco nieświadomy wybór chyba najsłabszej jednostki okazał się jednym z najlepszych pod względem możliwości tuningu (bardzo dobry procentowy przyrost mocy). Aktualne 138 KM pozwala mi objechać A4 2,6 V6 w serii (przynajmniej do pierwszej setki) sprawdzone organoleptycznie.

Dzięki za adres, jakieś osobiste doświadczenia z tą firmą?

Opublikowano

PS. Ciebie też wywiało

Nie nie :>

A turbo od AVF będzie pasować?

No i złapałem wirusa, i moje 138 KM spowszedniało ;-)

Pytam więc czy turbina od AWX będzie pasować bez przeróbek do AVB? Jeżeli nie, to proszę wymięcie listę części, w które musiałbym zaopatrzyć się aby dokonać tej przeróbki. Jeżeli ktoś zna całkowity koszt (bez softu) takiej przeróbki to byłbym wdzięczny. Celuję w 165-170 KM.

Mi wyszło 140,4 ale też mało przy takiej budzie

Opublikowano
  • Autor

Z jakiego silnika wyszło ci 140, z AVF?

Odnośnie pytania czy turbo od AVF będzie pasować to nie mam pojęcia, chyba że pytasz o to czy MI będzie pasować. Jak dotąd spotkałem się jedynie z opinią że AWX jest w moim przypadku odpowiedniejszy, aczkolwiek wysłucham wszelkich sugestii.

Przy założeniu że obie turbiny można bez problemu zamontować w AVB (dokładając przejściówkę) to pozostaje pytanie, która jest wydajniejsza? Moja aktualnie pompuje 1,2 Bara, AWX podobno bezpiecznie pompuje do 1.5, AVF nie mam pojęcia.

Opublikowano

Z AVB

Opublikowano

AWV i AVF maja dokladnie takie samo turbo.

Opublikowano
  • Autor

Różnice odnośnie montażu rury do IC myślę że już omówiliśmy, przejściówka załatwi sprawę.

A więc turbina od AWX i AVF to ta sama turbina, czy ktoś zna jej oznaczenie z ETKI, łatwiej by mi było odnaleźć ją w sklepach czy Internecie.

Widzę że kolega ma BRD, z czystej ciekawości, czy wymiana na BRD jest równie bezproblemowa?

Opublikowano

turbo awx/avf to Gt1749VA :wink4: