Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problemy z klimą w mieście

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

To mój pierwszy wątek więc proszę o wyrozumiałość. :)

Mam problemy z klimatyzacją na postoju (na trasie chłodzi super, ale w mieście np. na światłach, załącza się i rozłącza i jedynie śmierdzi) - z tego co widziałem nie załącza się wentylator chłodnicy.

VAG zgłasz a błąd: 792 - Włącznik ciśnienia w klimatyzacji - F129

Wiem, że w tym samochodzie, kilka miesięcy temu był wymieniony ten wentylator. A obecna awaria pojawiła się po odebraniu samochodu z warsztatu, gdzie wymieniali mi chłodnicę. (Niestety reklamacja nie wchodzi w grę :( )

Może coś jest nie podłączone ??

Dzwoniłem do poleconego mi przez znajomych warsztatu zajmującego się klimatyzacją ale powiedzieli jedynie, że sie takimi rzeczami nie zajmują.

Ozdrawiam i będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Jarek

Opublikowano

sprawdź czy przewód jest podłączony poprawnie do wentylatora (złączka o ile się nie mylę jest w okolicy zbiorniczka od wspomagania) ewentualnie podłącz wentylator na krótko do akumulatora aby sprawdzić czy jest sprawny, bo prawdopodobnie się uszkodził. Zawsze kiedy włączasz klimatyzację wentylator MUSI się kręcić

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem tak jak pisałeś. Podłączyłem wentylator na krótko i działa...

Opublikowano

Czyli : 792 - Włącznik ciśnienia w klimatyzacji - F129 jest po stronie pasażera przy chłodnicy zobaczysz jak zdejmiesz nakładkę zderzaka.

Opublikowano

Te objawy świadczą o tym, że masz problem ze sterowaniem pracą wentylatora/jeżeli chodzi po podłączeniu na krótko/. Jak jedziesz w trasie, to powietrze chłodzi czynnik i nie powstaje w układzie wysokie ciśnienie. Na światłach nie masz takiego chłodzenia i dlatego ciśnienie wzrasta do max i wyłącznik ją rozłącza. Aby się do niego dostać musisz wyjąć prawą przednią lampę, za nią przy chłodnicy jest ten wyłącznik. Sprawdź połączenie, przeczyść styki a najlepiej popryskaj środkiem dla polepszenia kontaktu. Jak wymieniali chłodnicę mogli to niedokładnie połączyć. Następnie to samo zrób z drugim końcem/wtyk z 4 przewodami/ znajdujący się koło zbiornika z płynem do wspomagania.Jeżeli nie będzie poprawy sprawdź, cy nie ma gdzieś zwarcia "po drodze" tych 4 przewodów. Powodzenia.

Opublikowano
  • Autor

SPRAWA ZAMKNIęTA...

Pod kolumną kierownicy trzeba było odkręcić osłonę i wymienić "bezpiecznik wentylatora klimatyzacji" :)

Pozdrawiam Wszystkich

Jarek

Opublikowano

jestem zielony mam ten sam problem

a teraz do sedna sparawy w schematach znalazlem tylko w dodatkowej skrzynce przekaznikow bezpiecznik wentylatora chlodnicy czy to wlasnie ten??

pozdrawiam jaskil

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie ten

pod kolumną kierownicy odkręcasz 4 sruby i zdejmujesz osłonę.

Zobaczysz kilka przekazników i 2 duże bezpieczniki, lewy (40) to własnie ten od wentylatora klimatyzacji.

Powodzenia, i oby o to chodziło (mnie ta naprawa kosztowała 2 PLN ;)