Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Szarpanie przy ruszaniu i lekkim wciśnięciu pedału gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może nie na temat: ?

u mnie też ciężko wchodzą biegi i szarpie lewarkiem przy dodaniu gazu, popytałem i dowiedziałem się. Poduszki silnika i skrzyni. Synchronizatory. Lub olej, a raczej lego konsystencja (smolista). Cięzko chodzi gdy zimny, lepiej jak sie rozgrzeje, pomyslałem też że może po tylu latach być go mniej mimo niewidocznych wycieków. Zamierzam zacząć od wymiany oleju w skrzyni, by lżej chodziła . Tylko narazie słyszałem kup orginał a to nie tanie w szczególności w moich stronach.

Opublikowano

Mogą też być zużyte poduszki pod silnikiem, też będą takie objawy.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Panowie odświeżam swój temat ponieważ już rok męczę sie z tym szarpaniem. Masa rzeczy sprawdzona i wymieniona.

Zaczynam podejrzewać że to ma związek z przepustnicą.

Są w niej elementy takie jak : czujnik położenia przepustnicy, nastawnik biegu jałowego i czujnik nastawnika biegu jałowego.

Ciekaw jestem w jaki sposób ten czujnik nastawnika biegu jałowego wykrywa że silnik jest na biegu jałowym. Pewnie po puszczeniu nogi z gazu ale jeśli jadę np z prędkością 30 km/h i puszczę nogę z gazu to czy ten czujnik wie że auto jest na biegu a nie na jałowym ? Myślę że nie bardzo. Właśnie wtedy występują u mnie potrójne szarpnięcia. To samo dzieje się gdy wcisnę pedał gazu chociażby 1 cm.

Gdy np. jadąc mam pedał gazu w połowie i puszczę go ale nie całkowicie i wcisnę ponownie to owych szarpnięć nie mam. Dlatego właśnie podejrzewam przepustnicę.

Fajnie by było jakby ktoś potrafił dokładnie wyjaśnić zasadę działania tych czujników.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. W moim Audi było to samo. Wymieniłem świece przewody ,kopułke i palec rozdzielacza i problem ustał. Walczyłem z tym od dłuższego czasu i wkoncu spokój . Równiez kombinowałem czyśliłem przepustnice adaptowałem ja i zmian nie było więc raczej obstawiam u Ciebie to samo. Pozdrawiam:wink:

Opublikowano

scrash możesz miec racje z tym tps,u mnie tez szarpie i jest do wymiany przepustnica,po adaptacji szarpania ustaja na jakies 20 km,widocznie jest tak jak opisywalem.Wytarte scieżki grafitowe na tps-ie daja taki e objawy i ogłupiaja ecu,napięcie płynnie nie wzrasta i nie spada dlatego szarpie.