Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Automat 4-ro biegowy Problemy ze mniana biegow - Zajrzyjcie ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:wallbash:

Posiadam A4 1.8 125 PS silnik ADR, skrzynia automat 4 biegi DFG. Od samego poczatku mialem problem ze zmiana biegow. Jak zmienia z 1 na 2 to w 50 % zmian jest silne uderzenie, jak jest np. po deszczu to az kola sie poslizgna na asfalcie a znowu jak znienia z 2 na 3 to zawsze jest najpierw takie spowolnienie jakby mnie ktos na lince z tylu ciagnal po chwili wchodzi 3 i dopiero ciagnie. Na dodatek czasami przy redukcji z 3 na 2 tez jest uderzenie, mocne.

miesiac temu wyremontowalem skrzynie biegow w czestochowie jak bylem na wczasach, chlopaki wymienili bebechy w skrzyni , zregenerowali sprzeglo wymienili jakies tarcze kosze itp. nie pamietam wszystkiego. Zlozyli wszystko razem i dalej szarpie jest dokladnie tak jak bylo przed remontem :polew::audi::bicz2:

Mechanicy rozkladaja rece, bylem juz u kilku w krakowie w czestochowie i katowicach, mechanicy twierdza ze to elektronika, elektronicy twierdza ze to mechanika, tez bylem u dwoch a gadalem w sumie z 15 roznymi warsztatami. Juz nie mam wiecej koncepcji i mozliwosci, co robic z tym problemem.

Czytalem cale forum o skrzyniach nic konkretnego nie bylo, jedynie Mihau2071 w jednym z czatow napisal:

'Po roku tej gehenny okazało się (przez przypadek) że należało wymienic magnetyczny czujnik prędkości (obrotów w skrzyni). cały był zapaskudzony opiłkami itp. wymiana około 400zł (sam czujnik 80 zł...) i jak ręką odjął....'

Sprawdze ten czujnik predkosci, moze to to.

Jezeli ktos z WAS przeszedl przez takie bagno i wie co robic, albo zna sie na tym proosze o rady. To wszytko ciagnie sie juz od lutego, mam dosyc sam i rodzina moja.

Licze na Wasza fachowosc

Pozdrawiam i Witam :hi: :hi: :hi:

Opublikowano

Faktycznie masz powazny problem i szczerze ci wspolczuje tego wszystkiego. Skoro przeczytales cale forum to z pewnoscia czytales moje posty odnosnie tiptronika, z tym ze ja az takich problemow nie mialem. Ja bynajmniej nie popuscilbym mechanikom tym co naprawiali ci skrzynke. Skoro zabierali sie za robote znajac problem powinni oni sie tym martwic a nie ty. Warto tez sie zastanowic nad kupnem drugiej po regeneracji z gwarancja od porzadnego warsztatu, niz caly czas ladowac w te ktora masz. Niech ci sprawdza ten czujnik o ktorym pisal kolega Michau2071 i jak to nie pomorze to chyba bedzie najlepsze wyjscie, przy czym dodam ze staralbym sie o zwrot przynajmniej czesci kasy od tego warsztatu ktory ci naprawial.

Zazwyczaj jest tak ze mechanicy nie radzac sobie z problemem denerwuja sie i obarczaja klienta wina tego co sie dzieje i oczywiscie kosztami. Gosc ktory mi naprawial tez chcial mnie naciagnac, uzgodnione bylo na 3 tys a po naprawie chcial 4, gdyz tez mial problem z naprawa i auto stalo kilka pewnie wkladal ja i wyciagal ze 3 razy. Ale udalo mi sie utargowac na 3400 inaczej kazlbym mu przywrocic stan pierwotny. Zycze pozytywnego rozwiazania ;)

Opublikowano

dokładnie kolega ma racje jak mechanicy wzieli kase a jest jak było to nie zrobili nic!!! a to że on coś tam wymieniał wyjmował skrzynie czy nie czy cos tam jeszcze robił nie jest ważne bo przyjechałeś do niego naprawić konkretna rzecz a zapłaciłeś i masz dalej tak jak miałeś!! Ja mam audi od jakiegos miesiąca i jak kupiłem to stukało mi coś w przednim zawieszeniu pojechałem do warsztatu (podobno dobry) wymienił mi jeden wachacz dolny i dalej stukało i powiedział że podejrzewa że może to byc inny wachacz więc zapaciłem mu za wachacz a za robocizne nie bo przyjechałem do niego żeby mi zlikwidował luzy w zawieszeniu a nie wymienił mi jeden wachacz i powiedziec że podejrzewa że to może inny bo ja wiedziałem że wachacz któryś jest do wymiany a przyjechałem do niego żeby mi powiedział który jest do wymiany i go wymienił a nie gdybał! :bicz:

Opublikowano

Spróbuj opisać swój problem na automat.pl i tam szukaj porady/rozwiązania..... może coś poradzą, znają się chyba dość dobrze....