Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Klimatronik - nie można uruchomić :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Przeczytałem chyba wszystkie tematy o klimie i w sumie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, wiec opisze mój problem.

No więc od początku - samochód Audi A4 1.6 ADP 1995 rok mam od ok 1,5 miesiąca, od samego początku klima nie działała. Na sterowniku śnieżynka sie włancza, obroty zwiekszają sie minimalnie z 900 na 1000 ale ani sprężarka ani wentylator nie uruchamia się; pojechalem do napełnienia, ale okazało się ze jest napełniona i problemu trzeba szukac gdzie indziej. Przy uruchamianiu "na krótko" przez tą kostke koło zbiorniczka z płynem od wspomagania klima uruchomiła się i chłodziła (jednak wydaje mi sie ze troche głośno pracowała, nie wiem może tak ma być). Podjechałem do elektryka, podłączył pod kompa - było kilka błedów czujnikow które kasował, ale po wykasowaniu jednego pojawiał sie kolejny i tak na okragło. Odłączył jakąś kostke (czujnik) do której dostał sie po wyjęciu zaślepki halogenu i połączył 2 piny w tej kostce po czym włączył sie wentylator (???). Umowiłem się z nim ze zostawie auto za 2 tygodnie bo teraz nie mial czasu i powiedział ze coś nie tak jest z instalacją i trzeba wszystko posprawdzać, ewentualnie możliwe ze ktoś wymienił panel od klimatronika na ten od innego modelu i wtedy tez neibędzie dzialać.

Błędy jakie wyświetlaja się na kanale 1:

6.1; 15.7; 22.1; 49.1; 50.3;

Macie jakiej pomysły co jest nie tak?

Pozdrawiam

[br]Dopisany: 12 Sierpień 2007, 15:20 _________________________________________________nikt nie ma żadnego pomysłu? ;(

Opublikowano

Błędy

06.1 (G110) czujnik temperatury chłodzenia silnika (ECT), klimatyzacja ciągła przerwa, *06.1 (zobacz

poniżej)

15.7 Klapa powietrza, czasem blokowana

22.1 (F118) Wyłącznik wysokiego ciśnienia gazu klimatyzacji, ciągła przerwa, *22.1 (zobacz poniżej)

To jest opisane na forum, kasowanie tych błędów nic nie da, trzeba usunąć usterki.

Reszty błędów nie znam ;)

Opublikowano

Miałem podobny problem. U mnie walnięty był driver (sterownik) - taki układ scalony na płytce klimatronika który odpowiedzialny jest m.in. za załączenie sprężarki.

Niestety podobno nie do kupienia obecnie. Rozwiązanie - nowy klimatronik.

Znajdź kogoś ze sprawnym klimatronikiem i przełóż na próbę ( 2 śróbki i 4 złączki z tyłu).

Opublikowano

a może jak zmieniali ci rozrząd to zapomnieli z powrotem kostki do czujnika podłączyć... u mnie tak było i objawy identyczne...

jak wyciągniesz zaślepkę/kratkę ze zderzaka po stronie pasażera to będziesz miał widok na czujnik, zobacz czy kable podpięte...