Opublikowano 7 Sierpnia 201016 l Regeneracja polega po prostu na przeczyszczeniu wszystkiego w środku manetki. Zabieg bardzo prosty, zajmuje mało czasu. Poza narzędziami potrzebnymi do wykręcenia manetki wykorzystałem jeszcze: - specjalistyczne śrubokręty (takie małe, co kosztują grosze, każdy chyba je ma w domu ), - wazelinę techniczną, - kontakt S (spray do czyszczenia styków elektrycznych), - patyczki do uszu. 1. Wykręcamy manetkę (niejednokrotnie było to opisane na forum) 2. Zdejmujemy włącznik tempomatu (nie zgubcie małego walca pod nim - zdjęcie nr 3) i dwie obudowy manetki podważając je delikatnie np. cienkim śrubokrętem. W miejscach zaznaczonych na fotografii powinny być małe szczeliny (zdjęcie nr 1), które bardzo to nam ułatwiają. Pamiętać należy, że ząbki obudowy są delikatne i łatwo je złamać (zdjęcie nr 3) Zdjęcie nr 1 Zdjęcie nr 2 Zdjęcie nr 3 3. Aby wysunąć białą obudowę skrywającą płytkę odkręcamy dwie śrubki trzymające wtyczkę, od spodu manetki wciskamy zatrzask i wysuwamy ją poza manetkę (zdjęcie nr 4) UWAGA! Wysuwając ją wyskoczy nam długa sprężynka zaznaczona na zdjęciu nr 3. Zdjęcie nr 4 4. Rozbieramy białą obudowę. Odłączamy przycisk FIX - trzyma się na dwóch łapkach białej obudowy, które są łamliwe (jak wszystko w tej manetce), więc delikatnie. W środku FIX'a są dwie sprężynki, i reszta (brak zdjęcia). Biała obudowa trzyma płytkę na jednym zatrzasku od spodu przy przewodach. 5. Mamy płytkę na wierzchu, u mnie była ona ubabrana jakby w wazelinie (zdjęcie nr 5) Zdjęcie nr 5 Czyścimy całą płytkę oraz blaszki służące jako przyciski patyczkami do uszu używając przy tym spraya. Po wyczyszczeniu składamy wszystko w odwrotnej kolejności. Smarujemy czarny element pośrodku płytki wazeliną oraz miejsce, w którym będzie leżał mały walec. 6. Cieszymy się wreszcie sprawnym, niezacinającym się tempomatem
Opublikowano 19 Czerwca 201115 l Hm... a ja mam taki problem że raz tempomat działa a raz nie... możliwe że to pomoże?
Opublikowano 18 Lipca 201115 l Autor To masz coś poza manetką. Coś kojarzę, że w benzynie 1.8 będzie jakiś dodatkowy układ sterowania (pod)ciśnieniem czy coś takiego, bo chyba inaczej jest sterowanie gazem.
Opublikowano 18 Lipca 201115 l słyszałem że pomóc może rozlutowanie kabelków w manetce i przylutowanie ich na nowo
Opublikowano 18 Lipca 201115 l właśnie że nie... tylko co innego? patrzyłem na bezpiecznik 11 to nie mam go, ostatnio wcale nie działa mi tempomat...
Opublikowano 18 Lipca 201115 l Autor Jeśli gaz masz sterowany za pomocą linki, to tempomat jest sterowany powietrzem i w tym układzie szukałbym usterki.
Opublikowano 19 Lipca 201115 l tak, mam na linke i jest to tempomat pneumatyczny, gruche ostatnio glądałem to jest cała