Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Szarpie i nierówno pracuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja A4 ma problem z nierówną pracą motoru i szarpnięciami przy dodawaniu/puszczeniu gazu. Dokładnie objawy są następujące :

- na biegu jałowym obroty faluja 840-870 rpm

- na biegu jałowym silnikiem leciutko poszarpuje raz na kilka sekund - na VAGu widac wtedy wyraźnie np. wahnięcia kąta wyprzedzenia zapłonu ( chyba ) . ( 6.5 -> 8.5 st )

- podczas jazdy w okolicach 2300 RPM silnik troszkę drży, nie przyspiesza płynnie. To ustaje po przekroczeniu 2500 RPM.

- każde gwałtowne wciśniecie / puszczenie gazu powoduje lekkie szarpnięcie. Nie ma znaczenia głębokośc wciśnięcia/puszczenia gazu - ważne jak szybko.

- samochód stracił na żwawości - bywa, że po właczeniu klimy ledwo rusza.

- bywa że gwałtowne wciśnięcie gazu gazu najpierw lekko przymula (na 0,5 sekundy )

- adaptacja przepustnicy pomaga na 2-3 dni pozbyć się szarpnięć i poprawić reakcje na gaz - poźniej wszystko wraca - czyli szarpie itp.

Uff, to już chyba wszystko. Przeczyściłem przepustnicę z nagaru, ale tylko od strony wlotu - nie wyjąłem jej. To pomogło na jakieś parę dni pozbyć się efektu żółwia i szarpania przy wciskaniu i puszczaniu gazu. Jednak poszarpywania na biegu jałowym nie zniknęły. To moim zdaniem oznacza że problem dotyczy więcej niż jednej rzeczy. Macie pomysł jak to ugryźć ? Które logi z VAGa powinienem zrobić ?

Dzięki z góry.

Opublikowano

masz jakieś błędy?

Masz LPG?

Przepustnicę demontuje się i czyści na błysk całą bo takie częściowe pucowanie nic nie daje.

Jedź do jakiegoś speca i zrób porządek z tą przepustnicą.

Opublikowano
  • Autor

Jedyny błąd jaki sie wyświetlił to coś z immobilizerem. Skasowałem i już nie pojawił się. LPG nie mam. Możesz polecić do tego czyszczenia jakiegoś magika w Wawie ? Przepustnicę wymontowałbym sam ale w 1.8 bez turbo to kupa roboty.

Opublikowano

niestety nie znam żadnego mechanika w Warszawie. Poszukaj w dziale Serwisy Samochodowe, może tam coś będzie.