Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Hamulec ręczny-zbyt mocno zaciągnięty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Mam troche dziwny problem z hamulcem recznym, kilka dni temu postanowilem odrdzewic mechanizm samonapinajacy hamulec reczny(lapal gdzies dopiero na 6-7 zabku i to bardzo slabo) Poszperalem na forum troche i wyczytalem ze sprawdzony sposob to wd-40 pod gume przy dwigni, tak tez zrobil z jednym kolem i z drugim, niestety przy drugim spadla mi linka z dzwigienki, wczesniej juz wprowadzilem wd-40 i caly mechanizm samonapinajacy zadzialal. mialem duzy problem z zalozeniem linki na miejsce, wkoncu mi sie udalo ale kolo ostro hamuje podczas jazdy(dzwignia recznego-polozenie zero) tak ze po przejechaniu150-200 metrow zacisk i tarcza byla ostro goraca. moje pytanie jest: jak moge poluzowac ten mechanizm tak zeby po zalozeniu linki klocki nie tarly o tarcze, czy musze cale zaciski demontowac, czy jest moze jakis inny sposob??? dzieki z gory za wszelka pomoc.

[br]Dopisany: 30 Sierpień 2010, 19:10_________________________________________________widze ze nikt nie udzieli pomocy. sam poradzilem, nie do konca ale poradzilem sobie ze zwolnieniem hamulca tzn rozebralem caly zacisk i recznie wkrecilem tloczek, dzieki temu moglem zalozyc linke. niestety wrocilem do punktu wyjscia-hamulec reczny nadal zalapuje dopiero na 5-6 zabku,

chce teraz rozebrac oba zaciski i dokladnie wyczyscic, ale potrzebuje nowych gumek, nie wiecie moze gdzie je kupic, szukalem na allegro ale nie znalazlem, a moze wiecie gdzie znalec takie zestawy naprawcze hamulcow(chodzi mi tu glownie o te gumowe czesci, usczelki, oringi) ktore prawdopodobnie podczas demontazu ulegna uszkodzeniu, a moze ktos wie jak znalezc na angielskim ebay-u. Jak takie cos nazywa sie po angielsku??

Opublikowano

Spróbuj rozruszać i nasmarować mechanizm który naciąga linkę...

Jest on zaznaczony na zdjęciu.

L7Si9.jpg

Jeśli to nie pomoże to musisz wyczyścić tłoczek i wymienić uszczelki.

Opublikowano
  • Autor

tak zrobilem na poczatku (duzo wd40), dzwigienka chodzila luzno, wtedy jak mi linka spadla i dzwigienka poszla maksymalnie w gore sprzegielko wewnatrz zadzialalo, recznie, z trudem zalozylem linke lecz klocki byly zacisniete,nie dalo sie jezdzic (mam nadzieje ze rozumiecie) jeszcze jedna rzecz ktora zauwazylem to tak jakby linka na lewym kole(bo o ten sie rozchodzi) byla krotsza od linki na prawym, jest roznica wysokosci dzwigienek (prawa w pozycji "luz" jest duzo wyzej niz na lewym zacisku) moze dlatego ze ma taki maly ruch sprzegielko wewnatrz cylinderka nie ma mmozliwosci zadzialania. nie wiem czy demontaz i czyszczenie zmieni ten stan, dziwne bardzo, a chcialem dodac ze jak wkrecalem tloczek w cylinderek robilem to recznie, bez zadnych kluczy, szlo ciezko ale dalo sie wkrecic wiec mysle ze nie moze byc az tak brudno w srodku. linka tez luzno chodzi bo moglem ja recznie wciskac i wyciagac bez zadnych utrudnien. moze to jakis defekt fabryczny z ta linka?

dobra jesli mozecie rzuccie jakies namiary lub linki allegro albo ebay z tym uszczelkami zebym mogl sobie dwa zestawy kupic. wtedy zabiore sie za regeneracje i dokladnie spr linke

dzieki z gory

Opublikowano
  • Autor

ooo dziekuwa, cos moze znajde.