Jump to content

krystianosos

Pasjonat
  • Content Count

    11
  • Joined

  • Last visited

Seller statistics

  • 0
  • 0
  • 0

Community Reputation

0

About krystianosos

Informacje

  • First name
    Mateusz
  • Location
    Przemyśl

Car

  • Car model
    A4 B6
  • Car body
    Roadster
  • Year of production
    1986
  • Engine
    2.0
  • Engine code
    ALT
  • Drive
    FWD
  • Gearbox
    Manual
  • Fuel
    PB+LPG

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Jak płukałem,robiłem płukanie hard,nie mam nic do stracenia.Nagar masakra gluty,ropa+nafta 4.5l odpalasz silnik na 5min na zimnym oczywiscie i spuszczasz,ja robiłem tak 2 razy po 2 razie stanowczo było widać,że było lepiej
  2. Tez tak uwazam stary olej brak dobrego smarowania i popychacze papa.U mnie co najlepsze przy 90 jak zlapie to jest 1.4/1.5 bara.Zimny 4,a na mega gorącym na postoju 105 stopni vagcom sprawdzane 0.9bara. Alt maja zmienne temperatury na postoju od 90 do 105 stopni,podczas jazdy 85/95,licznik jest tak ustawiony ze pokazuje 90 stopni dopiero jak zlapie 110 wskazowka idzie dalej. Zastanawia mnie teoria,również z czujnikami co poruszane juz było na forum przez benyA4,silnik za bardzo sie nagrzewa co powoduje,ze olej staje sie bardzo rzadki.Watpie żeby w wolnosnaku tak sie dzieje.Popychacze zuzyte,często stukaja na zimnym,chociaż 1.8t/1.8/2.0 20v zdarza sie częściej. Porównam temperatury u szwagra na vagu
  3. Witam i jak udało sie rozwiązać problem,mam to samo zapalajaca sie kontrolka pomiędzy 1.5/1.6k-1.9k Dodatkowo na ciepłym towarzyszy cykanie spod osłony wałków rozrządu jakby,wraz ze wzrostem coraz bardziej,czy to popychacze? Napinacz łańcuch wariator i zawór zmieniany Już nie wiem co jest,mam dosyć tego. altka
  4. silnik ma 237tys przebiegu,pewnie cofane wiadomo.Filtr mana olej motul 8100 5w40.Auto od kiedy kupiłem tak robi,podejrzewam ze ktoś dlugo jeździł i nie zmienial oleju,straszny nagar byl z oleju taka maz,pewnie ktoś wlal 15w40 dlatego mi sie wydaje,na walkach,krzywkach też taki jakby olej brazowy widoczny,schodził po lekkim przejechaniu papierkiem wodnym 1500.Robiłem plukanke 2 razy i zwalalem miche 2 razy smok coś tam zasyfiony był. Możliwe ze nagar zatkal kanal jakiegoś popychacza? Dodam,że jak zalalem nowy olej ustalo to na chwilę jakies 20km.potem znow zaczęło robić A co do cisnien to sa prawidłowe czy nie ? Tak w zasadzie to nawet nie wie czy jeździć autem Jak dotąd jeździłem zrobiłem. około 300km i cały czas to samo. Mocowo też identycznie jak szwagra Zmienna faza pracuje jak u szwagra
  5. Witam mam problem auto po nagrzaniu słychać cykanie pod pokrywą wałków,nie jest to wariator (był regenerowany) czy nastawnik zmiennych faz (podmieniałem inny sprawny zawór),na zimnym jest okej.Dodatkowo zapala się kontrolka ciśnienia oleju (czerwona konewka i pika raz i trzy razy mruga) tylko po nagrzaniu jakoś pomiędzy 1.6k obrotów a 1,9k przygazuje od razu gaśnie.Mam już dosyć tego auta,rozbierałem dół silnika,okazało się wypchany pierścien oporowy,dałem nadwymiar tak aby luz był odpowiedni,zmieniłem panewki korbowodowe na nominał,wał nie był zrysowany,panewki coś tam miały trochę rys,wymieniłem napinacz pompy oleju,łańcuszek był dobry.Fakt faktem poprawa jest na rozgrzanym,wcześniej było równe zera ciśnienie oleju na rozgrzanym teraz na mocno rozgrzanym,(około 100 stopni podpinałem vaga) jest 0.9 bara na wolnych,jak złapie 90 stopni jest jakieś 1.4/1.5 bara.Pompa nie wyglądała aby miała jakiś luz czy zjechane zęby wewnątrz.Naprawdę nie wiem co może być,wiadomo na zimnym 4 bary,na rozgrzanym 2tyś obroty ok.2 bar.Denerwujące jest to cykanie,słychać,że rośnie ono wraz ze wzrostem obrotów,szwagier ma 2.0 alt i czegoś takiego nie ma.Napinacz z łańcuchem nowy był zakładany.Może,dacie jakąś podpowiedz co to może być,czujnik ciśnienia oleju zamierzam zmienić ale to klekotanie/cykanie naprawdę mnie denerwuje.Mierzona kompresja na cylindrach i jest okej Jeśli macie jakieś sugestie,podpowiedzi dajcie znać Z góry dziękuje za pomoc Pozdrawiam
  6. Witam jak w temacie jaki jest dopuszczalny (tolerancja) luz wału korbowego na panewkach/pierścieniach oporowych czyli tzw.jaka ma być grubość filmu smarnego? Ktoś się może orientuje? Nie mam możliwości jak sprawdzić a nie mogę znależć na internecie. Pozdrawiam i Dziękuję
  7. Witam,Wie ktoś która strona montuje się pierścienie oporowe wału korbowego i w jaki sposób najlepiej to wykonać w naszych ALT. Trzeba nagrzać wał czy jak? Użyć większej siły aby je wcisnąć? Dodam,że u mnie takowy pierscien dolny wypchalo,najprawdopodobniej podczas kolizji. Prosiłbym o wyrozumiałość pierwszy raz w życiu mam z tym do czynienia. Foto w załączniku Pozdrawiam
  8. Potrzebuję rysunek silnika lub wału korbowego do silnika 2.0 ALT lub AWA (FSI) lub 1.8T.Podesłałby ktoś z autodaty?Chodzi mi o taki rodzaj rysunku jak na zdjęciu (tylko to przykładowy silnik)
  9. Witam muszę sciągnać miskę olejową w a4 b6 2.0 alt,może ktoś dokładnie opisać jak to zrobić?Czy konieczna jest belka do podwieszania silnika od góry?Widzę,że miejsca jest mało i trzeba na pewno sanki odkręcać a co za tym idzie poduszki silnika... Może ktoś opisać dokładniej jak to zrobić,albo może ktoś ma jakiś sposób na obejście tego??
  10. Właśnie ciężko mi stwierdzić auto kupiłem uszkodzone i tylko na chwile odpaliłem na zimnym było ok.Ma vagu nic nie pokazuje mi,żadnych błędów a zmienna faza widać,że pracuje. Też mam zamiar sprawdzić ciśnienie oleju najpierw..
  11. Witam jestem posiadaczem a4 b6 2.0 ALT, posiadam problem a mianowicie w trasie(200km) zapaliła mi się 3 razy czerwona kontrolka oleju na fisie z napisem "OIL SENSOR" na parę sekund i migała wydawając dzwięk pikania i gasła i tak 3 razy.Na wolnych obrotach występuje cykanie.Dodam,że dzieje się to jak auto już chwile pochodzi łapie powyżej 60/70 stopni.Na zimnym nic takiego nie występuje.Jeśli przygazujemy na ciepłym to słychać jakby coraz szybciej cyka.To cykanie dochodzi spod pokrywy silnika.Nie jest to wariator ponieważ,niedawno był regenerowany oraz założony nowy zawór.Zmieniany był napinacz z łańcuchem również.Zresztą po odłączeniu zaworu wysokiego ciśnienia dzieje się nadal tak samo.Olej w silniku jest.Szwagier ma taki sam silnik i owe objawy nie występują nie wiem co jest przyczyną. Od czego zacząć,kupić manometr i zmierzyć ciśnienie oleju?Jeśli tak to jakie ma ono być?A może ktoś z was miał taki problem?Czekam na odpowiedz. Z góry dzięki za pomoc video-1543078131.mp4
×
×
  • Create New...