Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Antenka TEXAS 2m montaz i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, moje pytanko dotyczy tego jak macie zamontowana antenke President TEXAS albo inne 2-metrowki na waszych wozidlach ??

W moim kombiku rozwazam mozliwosc wszystkich montazy i nie wiem na co sie zdecydowac :wallbash:

Decyzja zostala podjeta wiec prosze mi nie pisac ze ta antenka to gown... i ze lepiej wybrac co innego :gwizdanie:

Ale wszelkie plusy i minusy jakie zaobserwowaliscie na wlasnym przykladzie chetnie rozwaze...

Fotki mile widziane, a tak na marginesie jakie sa Wasze opinie na temat tej antenki ??

Da sie ta antenke w prosty sposob odkrecic i zmiesci mi sie do bagaznika czy jest z tym problem ?? Bo na aucie to raczej wolal bym jej nie zostawiac :naughty:

Ma ktos dostep do tego cacka w dobrej cenie albo wie gdzie w Krakowie najlepiej ja zakupic zeby mieli na stanie ??

Opublikowano

powitac

widze interesują Cie konkret rozmiary - pochwalam. Miałem wiele anten ....Performer 5000 , ostatnio Santiago 1200. Powiem jedno .....na dachu znowu u mnie zagoscilo ML145 - to chyba najlepszy kompromis osiągi/rozmiary :cool1: . A co do TEXAS`a - to jakos wykonania kiepska, antena malo trwala, choc przyznam ze sie zacnie prezentuje :good:

Opublikowano
  • Autor

powitac

widze interesują Cie konkret rozmiary - pochwalam. Miałem wiele anten ....Performer 5000 , ostatnio Santiago 1200. Powiem jedno .....na dachu znowu u mnie zagoscilo ML145 - to chyba najlepszy kompromis osiągi/rozmiary :cool1: . A co do TEXAS`a - to jakos wykonania kiepska, antena malo trwala, choc przyznam ze sie zacnie prezentuje :good:

Podobno zasieg, czysty odbior i nadawanie, a to wlasnie do mnie przemawia :cool1:

No rozmiar to zdecydowanie minus i dlatego tak istotne jest jak ja zamontowac, a co do trwalosci to nie mam zamiaru 100km/h wlatywac pod wiadukty i konary, mysle ze dam rade jej nie popsuc... :gwizdanie:

... no i czy mi sie zmiesci do bagaznika bez skladania foteli.... :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

jakbys mieszkał bliżej pożyczyłbym Ci Santiago na próbe :naughty: , niestety musisz zaryzykowac i osobiście nabrac zdania. :good:

Opublikowano
  • Autor

jakbys mieszkał bliżej pożyczyłbym Ci Santiago na próbe :naughty: , niestety musisz zaryzykowac i osobiście nabrac zdania. :good:

A masz jakies fotki jak zamocowales santiago ?? Dziurka ?? Bude masz taka sama jak moja wiec duzo by mi to pomoglo...

Opublikowano

wożę ją na magnesie

Opublikowano
  • Autor

wożę ją na magnesie

195 cm na magnesie ?? :shocked: Na takim zwyklym ?? Texas wazy 0,65 kg z tego co pamietam, nie wiem czy magnes by go utrzymal, ale pewnie nie... :wallbash:

No i na magnesie to gorzej dziala z tego co wiem... :wallbash:

Opublikowano

Jeździłem z Santago na magnesie i nic się złego nie działo.

A co do działania, to sprecyzuj, że niby dlaczego miałaby gorzej działać?

Prawidłowo ustawiona antena na podstawie magnetycznej ZAWSZE bedzie lepiej działać od anteny zamontowanej na dowolnym uchwycie.

Opublikowano

:gwizdanie: popieram przedmówce

Opublikowano
  • Autor

Jeździłem z Santago na magnesie i nic się złego nie działo.

A co do działania, to sprecyzuj, że niby dlaczego miałaby gorzej działać?

Prawidłowo ustawiona antena na podstawie magnetycznej ZAWSZE bedzie lepiej działać od anteny zamontowanej na dowolnym uchwycie.

Moze sie myle, ale jesli chodzi o antenki na magnesach to nie zawsze sa w tym samym miejscu, a antenke stroi sie do miejsca gdzie ma stac. Roznice sa bardzo male, ale zawsze cos, a antenka zamocowana w dziurze lub na uchwycie bedzie caly czas w tym samym miejscu... :mysli:

A z opini uzytkownikow z jakimi zdazylem sie zapoznac wynika, że TEXAS jest lepszy od innych antenek w tym samym przedziale (nie wiem dlaczego, powtarzam tylko to czego sie dowiedzialem). Poza tym antena na magnesie nie bedzie zmasowana i jej dzialanie bedzie gorsze, mam Alaske Presidenta i cos o tym wiem. Chyba ze sie myle to mnie poprawcie.

Tutaj jest to wyjasnione szczegolowo:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic464107.html

I jeszcze jedno jesli zamocowal bym ja na uchwycie to bedzie ponizej lini dachu i strace wtedy na jakosci dzialania czy to nie ma zbytniego znaczenia ??

Jesli ja wladuje na dach do dziury to auto z batem bedzie mialo cos ok. 3,5m :wallbash:

Nadal nie doczekalem sie na zdjecia tego cuda zamontowanego na Waszych wozidlach koledzy... :wallbash:

Opublikowano

1. Antene stroisz do miejsca, ale różnice kilku, kilkunastu cm nie robią żadnej różnicy.

2. Texas najlepszy w swojej klasie?? :shocked: :shocked: :shocked:

Chyba coś sie zmieniło w tej materii, albo ja mam nieaktualne dane. Zauważ, że w klasie Texasa są Santago 1200, Performer/Turbo 5000, Turbo 2001, itp...

Wszystkie Texasa biją na głowę, no może poza wygladem, ale to już kwestia gustu. Zauważ, że w swojej ofercie President ma dużo lepszą antenę. WA 27. Może nie powala wygladem, ale za to w działaniu wypas...

3. Masa anteny na podstawie magnesowej wytwarza sie poprzez pojemność pomiedzy nadwoziem a magnesem.

Poczytaj więcej o indukcyjności :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Czyli jaka Twoim zdaniem antena jest najlepsza wsrod dwumetrowek i dlaczego ??

Zalezy mi na komforcie rozmowy czyli glosnym i wyraznym sygnale oraz na zasiegu, chce zrobic z autka radio maryja :polew:

Opublikowano

Czyli jaka Twoim zdaniem antena jest najlepsza wsrod dwumetrowek i dlaczego ??

Zalezy mi na komforcie rozmowy czyli glosnym i wyraznym sygnale oraz na zasiegu, chce zrobic z autka radio maryja :polew:

Myslę, że obecnie najlepsza antena na rynku to Performer 5000. A dlaczego? Bo sam jej uzywam :kox:

Generalnie w działaniu bardzo podobna do Santiago 1200 (też używam :cool1:)

Opublikowano
  • Autor

TEXAS juz na dachu, jeszcze nie mialem za bardzo okazji go przetestowac szczegolowo, ale wczoraj rozmawialem z pl. centralnego w Howej Hucie z gosciem z Plaszowa w idealnej jakosci :evil:

Gosc mial rowniez TEXASA i radio Alan 87... :good:

Uchwyt mam na stale i nie wiem czy jakiejs blachy tam dla wzmocnienia nie wladuje bo mi sie dach wygina... :mysli:

Opublikowano

pięknie :notworthy: , popracuj nad wzmocnieniem sufitu bo sie to moze źle skończyc :gwizdanie: . Nawiązując do tematu 2metrówek ....wczoraj zabrałem sie do konserwacji anten które jeżdzą u mnie w rodzince

: Turbo 5000, Santiago 1200 i 3 MLki różnych producentów. Niestety ....turbo 5000 nie przeżyła konserwacji, fakt ze wygląda świetnie ale wnętrze pod osłoną cewki nie jest stworzone do długotrwałego użytkowania (dużo plastiku + śniedziejące połączenia miedz/metal. Najlepiej wypada Santiago ....wewnątrz solidny rdzeń z mosiądzu, naprawde ciężko popsuć ten sprzęt :). MLki również znośnie, wszsytkie służą juz pare ładnych lat. Ciekawy jestem jak bedzie z Twoim TEXASem :naughty:

Opublikowano

To dziwne. Ja swoje systematycznie konserwuję i mój Performer 5000 nie nosi wewnątrz najmniejszych śladów zuzycia , a dodać muszę, że zapewne mam jedną z najstarszych tych anten w kraju :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Antenka bez strojenia miala SWR 1 :good:

TEXAS wyglada solidnie, firma PRESIDENT chyba nie robi badziewia....

Poki co testowalem ja i ma zasieg w miescie ok 15-20 km w lini prostej z mobilem na 5 esowi ze stacjonarka tez tyle udalo mi sie osiagnac tyle ze na 8 esow :decayed:

Te wyniki mnie zadowalaja, az boje sie pomyslec co bedzie w trasie na otwarteym terenie :gwizdanie:

Opublikowano

TEXAS wyglada solidnie, firma PRESIDENT chyba nie robi badziewia....

:polew: :polew: :polew:

Zdziwiłbyś się :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Zawsze jest jakas szansa ze trafilem na idealny model... :decayed:

Opublikowano

Zawsze jest jakas szansa ze trafilem na idealny model... :decayed:

Oby tak było, czego Ci szczerze życzę :decayed: