Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BFB] Zapaliła się kontrolka oleju i zgasła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Dziś śmigam sobie a tu pisk i mruganie takiej kontrolki przez kilka sekund: aa7b3121ffa98782med.jpg

Zanim doturlałem się do zatoki to wszystko ustało ale auto zgasiłem. Po odpaleniu i po kilku kilometrach pokazało się to samo.

Czy to może być padający jakiś czujnik??? Słyszałem że padają też pompy olejowe w 1.8T ale przy 180tyś.???[br]Dopisany: 05 Październik 2010, 11:39_________________________________________________Auto od nowości jeździ na oleju 5W30 Shell Helix.

Proszę o podpowiedzi.

Opublikowano

mam to samo, sprawdź cisnienie oleju na wolnych ma być min. 1 bar jesli bedzie powyzej wymien czujnik. jesli nie to musisz pompe oleju wyczyscic bo podobno w 1.8 sa niezniszczalne ale lubią sie zasyfić

Opublikowano

Ja u mnie już drugi raz walczę z zapalającą się kontrolką braku ciśnienia oleju :confused4:

Wszystko zaczęło się w zeszłym roku w grudniu, zapalała się kiedy chciała :confused4: Wymieniony został profilaktycznie czujnik oleju ale okazało się że winna jest pompa oleju w której zawieszał się przelew. Póki się zaworek nie zawiesił ciśnienie oleju podręcznikowe. Od tamtego czasu spokój do ostatniego piątku i kiedy to znowu zaczęło się to samo dziać :confused4: Auto wylądowało już u mechanika bo byłem umówiony na wymianę turbo, zobaczymy jaka będzie diagnoza ale to raczej nie możliwe żeby po nie całym roku znowu sypnęła się pompa :disgust:

Zauważyłem ciekawą zależność w momencie jak się zaczyna robić chłodniej dzieją się różne przygody z ciśnieniem oleju.

Kolejna rzecz która zwróciła moją uwagę to chwilowy brak oleju na bagnecie wiem że po jeździe zanim spłynie chwilę mija czasu ale u mnie raz jak zatrzymam silnik i od razu sprawdzę poziom jest jakaś 1/2 może trochę więcej po czym jak ładnie spłynie to jest prawie maks. Ale raz po zapaleniu się kontrolki od razu zgasiłem silnik i podleciałem sprawdzić poziom oleju i co mnie zdziwiło bagnet był prawie że suchy :shocked: odczekałem chwilę i olej się znalazł z powrotem w misce. Czy to możliwe że gdzieś jakiś spływ jest zablokowany i olej ma czasami problem ze spłynięciem do miski a czasem jest wszystko ok?? I gdzie by się mogło tyle oleju "schować"??

Opublikowano

Witam.

Przerabiałem to w swojej maszynie :wallbash:- mnie pękł oring w rurkach wyprowadzających olej do góry - na początku sprawdź to - musisz odkręcić miskę i wyciągnąć te rurki. Najlepiej kup oryginalne oringi w serwisie koło 4 zł. Jest jeszcze pod spodem pod pompą jeden taki cienki - przynajmniej u mnie i też go wymieniłem Zapalało mi się jak wkręcałem go na wysokie obroty - (postraszyli mnie wszyscy, że to pompa - kupiłem drugą pompę i nie potrzebnie wydałem kasiorę). Po wymianie tego jest wszystko OK.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie dziwne jest to że nie dzieje się to jak obroty spadają tylko przyśpieszam dynamicznie i obroty sobie idą do 4tyś. a tu "zonk" na blacie.

Przecież przy butowaniu i obrotach 4tyś. powinno być tam ciśnienie za***iste.

Co innego jak by obroty spadły po butowaniu i wtedy to by mogła być pompa.

Przed południem sprawdziłem wsuwkę na czujniku ale wydawała się być OK- psiknąłem WD40 i wpiąłem. Teraz wracałem do domu i nawet go butowałem i kręciłem i jakoś nic.

Piszcie ...piszcie.. bo trzeba to rozwiązać raz a dobrze. [br]Dopisany: 05 Październik 2010, 21:36_________________________________________________Jeszcze jedno może głupie pytanie- da rade sprawdzić ciśnienie Vag-iem??? Jeśli tak to jak to zrobić?

Opublikowano

Zapala ci się przy wysokim bo masz takie ustawienie w zegarach - gdzieś na forum jest to opisane - bo znalazłem to kiedyś - u mnie zapalało się jak przekroczyłem 1750 obrotów - i tylko jak przekroczyłem te obroty zapalała się ta przemiła kontroleczka :wallbash:. Czyli tak jest. Sprawdź tak jak ci mówiłem oringi w przewodach wyprowadzających olej z pompy. Przynajmniej u mnie to było przyczyną zapalania się ciśnienia.

A u ciebie będzie się z tego co widzę zapalać jak przekroczysz 2500 obrotów.

Opublikowano

Miałem to samo w A3 1.8T, po wymianie oleju i filtra paliwa zniknęło.

Opublikowano
  • Autor

Tak się składa że wymiana oleju i filtra paliwa była miesiąc temu :mysli:

Ostatnio człowiek który dobrze zna się na tych autach powiedział mi że to wina zasyfionego smoka i na wyższych obrotach nie daje rady zassać tyle oleju ile powinien i z tąd takie cuda się dzieją. [br]Dopisany: 07 Październik 2010, 10:10_________________________________________________

Zapala ci się przy wysokim bo masz takie ustawienie w zegarach - gdzieś na forum jest to opisane - bo znalazłem to kiedyś - u mnie zapalało się jak przekroczyłem 1750 obrotów - i tylko jak przekroczyłem te obroty zapalała się ta przemiła kontroleczka :wallbash:. Czyli tak jest. Sprawdź tak jak ci mówiłem oringi w przewodach wyprowadzających olej z pompy. Przynajmniej u mnie to było przyczyną zapalania się ciśnienia.

A u ciebie będzie się z tego co widzę zapalać jak przekroczysz 2500 obrotów.

2500 to za każdym razem przekracza i jakoś nic się nie działo.

Zauważyłem znacznie dłuższe "granie zaworów" po odpaleniu po dłuższym postoju.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

P.kolego... Rozkminiles problem kontrolki?? U mnie to samo... Wymiana pompy zalatwila sprawe?? Jaka kupiles? Ori czy jakis zamiennik?

Opublikowano

To już chyba zbiorowy problem z tą kontrolka w tych 1.8 T

A jaki ty zastosowałeś filter oleju i sam olej do swojego motorku?

Opublikowano
  • Autor

Ehhh... już zapomniałem o tej przygodzie :gwizdanie: Wymiana pompy olejowej wraz ze smokiem i po problemie. Pompe kupowałem w ASO :decayed:

Nie jeździjcie tak z myślą że to elektronika świruje bo koniec będzie taki że motor się zatrze- info z A6-klub.

Pozdrawiam!!! :good: