Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ANA] Dymienie na rozgrzanym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepraszam ze nie określiłem typu silnika ale nie znam dokładnych oznaczeń, silnik to 1.6 z 8 zaworową głowicą.

Witajcie ostatnio stałem sie posiadaczem Audi A4 1,6 z 1998 roku autko wydawało sie idealnie jednak dzis przy wymianie płynu okazało sie, że:

Autko ma pękniety kolektor wydechowy ponoć to czesta przypadłośc tego modelu,ale nie w tym problem, silnik bardzo wolno sie nagrzewa i jezeli temperatura osiagnie granice 90 st silnik zaczyna sie krztusić, i bardzo mocno dymić, na wyświetlaczy wyskakuje napis SERVICE INSP, po przejechaniu kilkuset metrów temperatura spada i wszytko wraca do normy autko jest żwawe, silnik pracuje idealnie!!

Wiem, że jestem tu nowy ale to nowe dla mnie autko na które bardzo długo odkładałem i jestem troche spanikowany!

[br]Dopisany: 10 Październik 2010, 18:58_________________________________________________zatem

wymieniony kolektor wydechowy

splanowan głowica, nowe uszczelki, swiece przewody, termostat

komputer błedu nie widzi

objawy dalej te same silnik po rozgrzaniu zaczyna dymic na biało wkreca sie na obroty w nierówny sposób strzela z wydechu, mam juz dosyc tego samochodu chyba najgorszy zakup mojego zycia..........POMOCY

Opublikowano

Nie napisałeś czy np: ubywa oleju, płynu chłodniczego. Splanowałeś głowicę i zapewne wymieniłeś uszczelką pod głowicą, czy wymieniłeś uszczelniacze? sprawdziłeś szczelność głowicy,szczelność zaworów, szczelność pierścieni tłokowych w cylindrach? Możliwości jest wiele i ktoś kto ci to naprawiał chyba wiedział po co planuje głowicę i jak zdiagnozował usterkę? Może głowica jest po prostu pęknięta, albo olej po rozgrzaniu się i rozrzedzeniu przez uszczelniacze do cylindrów się ciurkiem leje.