Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Zawór wylotowy ABS prawy tył (N135)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wczoraj miałem dwie przypadłości, opiszę jak dokładnie to przebiegało. Najpierw posłuszeństwa odmówił zamek w klapie bagażnika, zaciął się i nie chciał nawet ruszyć z kluczyka, okazało się że padł całkiem - cała wkładka do wymiany, padło podejrzenie o włam... n/c :angry:. Próbując otworzyć jeszcze bagażnik jeszcze przed interwencją speca od zamków usiadłem na tylej kanapie i próbowałem coś niecoś wypchnąć klapę, bo może się zatrzasnęła i puści jak się ją trochę popieści. Jednak nic z tego, jako że próby nic nie dały stwierdziłem że jadę się umówić by zajrzał w to ktoś kto się zna. Wsiadam za kierownicę, kluczyk w stacyjkę i zonk :shocked: ABS + (!) + sygnał dźwiękowy ostrzegawczy. Wyciągnąłem kluczyk i ponownie to samo. Problem z zamkiem odłożyłem i wio na komputer, podpięta wtyczka i w efekcie informacja jaką zobaczyłem na monitorze mechanika to" Zawór wylotowy ABS prawy tył (N135) {błąd 0113}". Na koniec powiedział że zaciął się zawór elektromagnetyczny w pompie ABSu i że trzeba wymienić cała pompę ( tj. tą pod maska po prawej co rozdziela przewody ). Pytanie co teraz, czy to faktycznie zacięty zawór w pompie?Czy jest gdzieś komputer odpowiedzialny za ABS, czy to ten pod kanapą z tyłu za kierowcą, nie wydaje mi się żebym go w jakikolwiek sposób uszkodził grzebiąc w stronę bagażnika. Koszt pompy ok.200 i więcej, czy to jest taka sama pompa jak w VW/Skoda? Bo i z takimi opiniami się spotkałem. Czy jest może inna przyczyna, z początku myślałem że to po wymianie opon na zimowe i gdzieś spadł lub został naruszony czujnik ale opony zmieniłem już 1,5 tyg temu i nic się nie działo, błąd wyskoczył nagle, poszedłem do sklepu wróciłem i error :wallbash:. Proszę o pomoc Szanowne Gremium posiadaczy Audi :)

ps: wymiana 2 wkładek do zamków 150,- a roboty było na 4h :no: ale przynajmniej mam spokój

Opublikowano

zrob VAG-iem test elementow wykonawczych i sprawdz kable od sterownika EDS ktory jest pod kanapa. Jezeli padl Ci ABS to mam taki kompletny sprawny.

Opublikowano
  • Autor
:naughty::polew: no to teraz Panie i Panowie z grubej rury! Mega beton :wallbash:. Otóż wczoraj po znajomości pojechałem do mechanika, który posiadał tester ( "taki o" ) podpiął skasował błędy z ABSu i..... po sprawie :decayed: . Usunął dodatkowo Insp2 i auto śmiga jak nowe. Prawdopodobnie przyczyną zatkania zaworu jest płyn hamulcowy, wytrąciła się woda(?) lub jakiś syf jest w środku i przytkało zaworek. Bogu dzięki działa bez wymiany pompy, lekko 300 zł zaoszczędzone. W poniedziałek wymiana płynu na nowy. Temat można zamknąć, mam nadzieję że gdy komuś się przytrafi to co mnie może ta wiadomość coś pomoże ;). Pozdro :hi:
Opublikowano

Prawdopodobnie przyczyną zatkania zaworu jest płyn hamulcowy, wytrąciła się woda(?) lub jakiś syf jest w środku i przytkało zaworek.

nie ma fizycznej mozliwosci aby tak sie stało

Opublikowano
  • Autor

W takim razie skoro błąd mówi o zatkanym zaworze to jak? zatkał się sam z siebie? wg mojej wiedzy w płynie hamulcowym starym - vel zużytym - wytrąca się woda i traci on swoje właściwości ( nie tylko z tego powodu ). Dobry zły wymieniam, nie był wymieniany pewnie długo a poprzednik nic nie wspominał, z pewnością nie zaszkodzi.

Opublikowano

on nie zapchał sie

mógł sie tylko zawiesic