Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Bardzo czuły potencjometr - Chorus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mały problem z moim chorusem

Problem polega na tym , ze zaczął mi dosłownie wariować potencjometr ... Po włączeniu radia jest ustawione na bardzo głośno , gdy próbuje to przyciszyć o jeden "ząbek" radio ścisza się do 0 , a gdy dalej pokrece gałka w lewo albo w prawo (o jeden "ząbek") odrazu jest głośno na cąły gwizdek ...

Spotkał się już ktoś z tym ? Jak to naprawić ?

Ps: Do ustawienia balansu , bassu itd potencjometr zachowuje sie wrecz idealnie , problem tylko powstaje przy regulacji glośności

Opublikowano

Procesor... Przypadłość taka. Albo "podgrzewanie" - moim zdaniem wątpliwe, albo wymiana procesora na ten bez wady, na allegro są. Możesz też kupić nowe radyjko oczywiście. Ja poluję na Concerta Plus, już z nowym prockiem.

Opublikowano

może sie przyda :wink4:

Kolego miałem ten sam problem, rozebrałem ten panel, zdejmując najpier kółko, pożniej 2 śrobki z dołu, następnie trzyma się na zatrzaskach. Jak już wszystko zdemontujesz delikatnie psikasz jakims preparatem do czyszczenia styków. Następnie kręcisz, znowu psikasz i tak pare razy. Możesz sprobow2ać nanieść preparat patyczkiem do uszu, w te miejsce gdzie wchodzi trzon pokrętła w korpus impulsatora. Jednak szczególną uwagę musisz zwrocic aby nie popsikać plastiku panelu od strony farby bo po środkach do czyszczenia styków może ona zejść, mi się niestety tak stało jednak i tak miałem już tochę wytartą w okolicach pokrętła. Możesz ewentualnie odkręcić płytkę i wtedy to potraktować środkiem do styków.

Ja stosowałem: SPRAY KONTAKT PR 300ml DO KONSERWACJI POTENCJOMETR

ale równie dobrze nada się KONTAKT 60 (do styków), dostępne w każdym elektronicznym sklepie, puszka poniżej 20zł, a napewno się przyda, chyba jeden z najlepszych środków do tego typu zastosowań ;]

Można bardzo prosto zdiagnozować, czy procesor czy impulsator uszkodzony. Jeśli źle działa regulacja głośności a pozostałe nastawy tą samą gałką (bas sopran, balans) działają poprawnie to na 100.1% procesor, jeśli pozostałe nastawy też źle się regulują to winny jest impulsator.

http://www.audimania.eu/forum/viewtopic.php?t=4447

Opublikowano

Pierwszy cytat dotyczy innego radia, tu do impulsatora trzeba dostać się inaczej. Zdjąć górną i dolną pokrywę radia, następnie odkręcić 4 śrubki od panela, odczepić panel od reszty radia, odkręcić 4 śrubki mocujące osłonę płytki,następnie 4 śrubki mocujące płytkę do panela, wyjąć płytkę i odkręcić 2 śrubki mocujące osłonę pokrętła, można wtedy zdjąć czarną gałkę pokrętła i przeczyścić impulsator metodą podaną wyżej. Ja zamiast WD40 stosuję isopropanol w sprayu.

Z drugim cytatem zgadzam się w 1000%. Naprawiłem już wiele tych radyjek, moje ogłoszenie jest na allegro.

Opublikowano

ile taki procesor moze kosztować ? czy juz lepiej bawic sie w wymiane radia na inne ori/nie ori ?

mozna prosic jakieś linki na allegro ?

:hi:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...