Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Pytanie ws. głośników.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

Otóż w swojej Audi posiadam tylko 4 głośniki ( z przodu ), radio nie ORI, jeśli chciałbym zalożyć 4 albo 2 głośniki na tył to musiałbym do bagażnika wstawiać wzmacniacz czy tylko jakoś można podciągnąć kabel do radia i cacy..?

P.S Jestem zielony w tych sprawach więć pytam sie wachowców. :wink4:

A i jaką moc mają zwykłe głośniki Audi ? Rozmiar chyba 16 co ?

Opublikowano

Witam.

Postaram się odpowiedzieć chociaż nie napisałeś jakie masz radio, więc będę pisał na przykładzie concerta CD, jeśli coś pomylę to ktoś poprawi.

Z radia masz wyjścia wysokiego poziomu tylko na dwa kanały, na przód. Oraz dwa wyjścia niskiego poziomu na ewentualny wzmacniacz dla aktywnego tyłu.

Odpowiadając na pytanie, żeby założyć głośniki z tyłu, potrzebujesz wzmacniacza, oraz instalacji do niego (zasilanie, sygnał z radia, sterowanie z radia, przewody do głośników).

Tak, głośniki w B6 mają średnice 16,5 cm, moc pewnie w granicach 20 W na kanał.

Opublikowano
  • Autor

Radio jakies JVC :tongue4:[br]Dopisany: 25 Październik 2010, 21:13_________________________________________________Jak coś to chodzi o zamontowanie głośników w tylnich drzwiach na dole te 16,5 cm :wink4:.

Opublikowano

Jeśli radio nieseryjne to raczej na 100% ma 4 wyjścia głośnikowe i możesz montować jeśli nie planujesz poważniejszej zabawy z nagłośnieniem (głuszenie, wzmacniacz, itd.)

Opublikowano
  • Autor

A te wygłuszenie jak działa ? Co daje ? Warto je montowac czy nie ?

Opublikowano

Jeśli chce się poprawić brzmienie w samochodzie, i idzie w trochę lepszy sprzęt niż seria :P to dobre wygłuszenie jest podstawą. O samym wygłuszeniu moglibyśmy pisać do rana więc polecę Ci (chyba) najlepiej napisany polski faq o caraudio niejakiego Nazara:

http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCarAudioFAQ01beta.pdf

Bardzo dużo pomocnych informacji na początek, podstawowe zagadnienia w większości. Myślę że w Twoim przypadku odpowie na wszystkie pytania.

Opublikowano
  • Autor

Ok, dzieki.. Tylko że strona nie chce odpalić :decayed:

Opublikowano

Mi działa. To link do pliku pdf. Może nie masz Acrobat Readera?

Opublikowano
  • Autor

Mam mam tylko bledzik wyskakuje zaraz cos zdzialam :decayed: jeszcze raz dzięki :hi:[br]Dopisany: 25 Październik 2010, 21:59_________________________________________________Aaa sorki, jeszcze male pytanko. :kox: ORI głośniczki te 2 male tez bez problemu podlaczy do radia ?

Opublikowano

Myślę że tak, oryginalne instalacje samochodowe z osobnym tweeterem zazwyczaj zbudowane są tak że woofer i tweeter są połączone równolegle, i na przewodzie do tweetera montuje się kondensator co będzie robiło za filtr górnoprzepustowy. Jeśli planujesz montować seryjne klocki to polecam Ci to zrobić również jak w serii. Sam pewien nie jestem w 100% jak jest w A4. Dla pewności na Twoim miejscu bym zajrzał jak są spięte w przednich drzwiach, czy jest jakaś zwrotnica czy tak jak piszę.

Opublikowano
  • Autor

Ok, wstawie tylko jakies dobre 16,5 i starczy, albo tylko z przodu wymienie na dobre... Nie wiem zastanowie sie :cool1:

Opublikowano

Jak planujesz zakup nie seryjnych głośników to jakiś dobry zestaw odseparowany, ze zwrotnicą w zestawie na przód + wygłuszenie drzwi i na pewno będzie lepiej. Tyle że niewiele jest takich zestawów które dobrze zagrają pod samym radiem. Dobrze i tanio to wzmacniacz dwukanałowy, zestaw odseparowany na przód i głuszenie. Jak chcesz więcej basu to czterokanałowy i skrzynia na pozostałe dwa kanały.

Opublikowano

Napisz ile masz pesos na zabawę, jaka niewątpliwie jest CA, to coś się wymyśli.

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem najlepiej by było do 200-300 zł, nie wiem jak robocizna. :cool1:[br]Dopisany: 26 Październik 2010, 18:09_________________________________________________Kolega za 300 zł 2x głośniki blaupunkta 280W wstawił razem z robocizną... :wink4:

Opublikowano

PowerBass S-652 (189zł), robocizna + przewody 70-100zł.

Nie jestem zwolennikiem coaxów, ale tych PB zamontowałem sporo i przyznam, że klepnąć potrafią podobnie do woofersów z zestawu S-6C.