Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] Problem z układem hamulcowym/ABS w Audi A6 2.5 TDI AFB 150HP 2000r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiś 2 tygodni moja mama skarży się ze jej 1/2 FIS w A6 pokazuje wykrzyknij w kółeczku i nawiasach, na prędkościomierzu świeci się kontrolka ABS, a na obrotomierzu mruga żółty trójkącik. W instrukcji obsługi wyczytałem że to może być poważna wada układu hamulcowego/ABS lecz samochód pomimo sygnałów na komputerze hamuje normalnie. Nie zawsze się te komunikaty wcześniej opisywane ukazują, a czasem już po przekręceniu kluczyk wszystko zaczyna wariować. Tak więc dziś podpiąłem Vaga ( z czym był duży problem bo gdy pokazuje się wykrzyknij to laptop nie może uzyskać z żadnym sterownikiem połączenia), ale za którymś razem gdy po przecenieniu kluczyk nic się nie pokazało to uzyskałem połączenie.

O to jakie błędy pokazał VAG 4.09 i Polski Vag 4.9

VAG-COM Version: Release 409.0-US

Control Module Part Number: 8E0 614 111 AH

Component and/or Version: ABS/ASR 5.3 FRONT D10

Software Coding: 00012

Work Shop Code: WSC 02325

1 Fault Found:

01203 - Electrical Connection between ABS and Instrument Cluster

03-10 - No Signal – Intermittent

Natomiast Polski VAG w sterowniku SILNIK pokazał

550 Regulacja początku wtrysku

różnica dorególowania - BŁĄD SPORADYCZNY

575 Ciśnienie w przewodzie dolotowym

przekroczona wartość kontrolna

18259 Magistrala CAN ABS - sygnał nieprawidłowy

brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY

Może mi ktoś powiedzieć co się mogło zepsuć i jakie będą koszta naprawy? Z tego co tez wykryłem widzę że pompa wtryskowa szwankuje ( błąd 550) a co to za błąd 575?

Opublikowano

Control Module Part Number: 8E0 614 111 AH

Component and/or Version: ABS/ASR 5.3 FRONT D10

Software Coding: 00012

Work Shop Code: WSC 02325

1 Fault Found:

01203 - Electrical Connection between ABS and Instrument Cluster

03-10 - No Signal – Intermittent

Kolego odnośnie tego... po tym co opisujesz dzieje sie klasyczna sytuacja podnietego sterownika ABS... przerabiałem to u siebie... jak chcesz i masz zdolnosci lutownicze zrobisz to sam... jezeli obawiasz sie sam tego podjac oddaj sterownik do elektryka...... uszkodzenie w sterowniku to zlamany mostek z plytki do przylaczy..

Opublikowano

550- masz jakieś zabezpieczenie odcinające paliwo?? Taki błąd często sie pojawia gdy przed pompą jest jakieś urządzenie blokujące dopływ paliwa,bo jak nie to faktycznie pompa świruje.

575- najprawdopodobniej kierownice w turbo przypieczone chyba że się mylę :no:

Opublikowano
  • Autor

A gdzie ten sterownik się znajduje i jak to zlutować?

Opublikowano

STEROWNIK ABS AUDI A6 A4 PASSAT B5, NAPRAW SAM jak wyjac

- a tu jak naprawić

NIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI JAK COŚ CI NIE PÓJDZIE.....uważaj na te druciki są naprawdę malutkie (i to nie te które lutujesz :naughty: tylko te obok w żelu widać je dopiero na końcu na zdjęciach :przebiegly:)

Jednak proponuję Ci to zlecić jakiemuś specowi.... :good:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki , przynajmniej teraz elektromechanik nie naciągnie mnie na zbędne koszta :) [br]Dopisany: 06 Listopad 2010, 17:34_________________________________________________Moim zdaniem te filmiki wraz z tym problemem podpiąć żeby ludzie z tym samym mieli łatwą instrukcje :P jak to zrobić.

Opublikowano

jak ktoś dobrze poszuka to i znajdzie :wink4: a nie wszyscy powinni sie sami za to zabierac... zapewniam Cie ze sam jakbym wiedzial jak to na żywo wyglada to bym gdzies to oddal..... :disgust: no ale jak juz zaczalem... to z nozem na gardle.... i zrobilem.... a mialem sie czego obawiac bo mam Q i Ci co sa w temacie wiedza co znaczy dostac pompe ABS +sterownik :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Nie no to ja to sam wykręcę i oddam do zlutowania sterownik :P ale przynajmniej zaoszczędzę na diagnozie :P Tylko co ja przyniosę sterownik ABSu i powiem zlutuj mi tu Pan , a on powie co..hehe muszę znaleźć jakiegoś kompetentnego elektronika. Będzie to widać po rozkręceniu co trzeba zlutować?

Opublikowano

jak rozetniesz pokrywe bedziesz widzial... to jest jedyne sztywne polaczenie płytki z pinami.... :wink4:[br]Dopisany: 07 Listopad 2010, 16:20_________________________________________________na filmiku jak naprawić wyraźnie widać które to połaczenie i żadne inne sie nie psuje tylko wlaśnie to.

Opublikowano

i jak kolego uporałeś się już z tą usterką?? Bo mam ten sam problem a audi ojca i nie wiem czy wymieniać sterownik lub pompę abs. Bo u brata w passacie w takim samym przypadku pomogła wymiana pompy abs.

Opublikowano

i jak kolego uporałeś się już z tą usterką?? Bo mam ten sam problem a audi ojca i nie wiem czy wymieniać sterownik lub pompę abs. Bo u brata w passacie w takim samym przypadku pomogła wymiana pompy abs.

czytałeś wogóle ten wątek :chytry: :gwizdanie: oodaj samochód taty do mechanika to ci naprawi (wymieni cała pompe :polew:) bez komentarza :kox:

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze nie uporałem się bo to nie mój samochód tylko mamy ( a mamie to nie przeszkadza tak strasznie) , przyjadę na długi weekend do domku to podskoczę do jakiegoś dobrego elektromechanika i przypilnuje :P

Opublikowano

czytałeś wogóle ten wątek :chytry: :gwizdanie: oodaj samochód taty do mechanika to ci naprawi (wymieni cała pompe :polew:) bez komentarza :kox:

no czytałem i co z tego :cool1:. Skoro to wina sterownika abs który jest przy pompie to jak ktoś sie nie chce bawić to wymienia całość za 200 zł i ma problem z głowy. Nie widzę nic w tym śmiesznego. Gdyby wątek był na forum pół roku temu to może bym się pobawił w naprawę sam co teraz zrobię a że go nie było to problem został rozwiązany w sposób jaki napisałem.

Opublikowano

to teraz masz okazje sie wykazac.... :wink4: pompa nie wykazuje takiego błędu tylko sterownik