Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Audi a4 1.9 TDI z automatem AG4-problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ad.1

Witam serdecznie, potrzebuję pomocy, wiem że nikt nie jest jasnowidzem ale osoby siedzące w temacie mogą przynajmniej w pewnym stopniu określić przyczynę,ew ktoś z drogich klubowiczów miał podobny objaw a więc mówię co się dzieje, od kilku miesięcy zaczeło dziać się tak że jak rano samochód odpaliłem to ruszał ok, i dochodził do 3 biegu i tak jakby go zapinał z opóźnieniem, efekt wciśniętego sprzęgła i gazu i nagłego puszczenia sprzęgła,działo się to za każdym razem ale tylko 1 raz po dłuższym postoju auta. Teraz problem się nasila, zdaża się że nawet jak już trochę przejadę, dodatkowo przy przeżucaniu biegów 3-ci bieg wkłada z szarpnięciem. Zaznaczam że oleju nie wymieniałem noszę się z tym zamiarem ale najpier może mi ktoś powie czy to może być wina oliwy, bo szkoda trochę ładować 200zł w oliwe jak może skrzynie trzeba remontować wpierw. Dodatkowo jak ostro dam w podłogę słychać takie niepokojące tarcie i zastanawiam się czy to tarcze w skrzyni czy sprzęgło i czuć zapach przypalenia.

Ad.2 Gdybym się zdecydował na zmianę skrzyni na manualną jaki jest orientacyjny koszt takiej przeróbki i czy skrzynia podejdzie od B4 1Z? Ew. o jakim symbolu skrzyni manualnej szukać?

Ad.3 Czy dać sobie spokój i remontować starą(oczywiście samemu)

Był bym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

vag-a podłączałeś jakie błędy przekładka skrzyni na manual tu zaraz będą dyskusje ze się nie opłaca i takie tam to zależy za ile dostaniesz części u mnie to było 900zl poprzednia skrzynie chciałem wyremontować sam komplet tarczek 700zl i automat leży w garażu bo prawdopodobnie coś nie tak zrobiłem bo ruszał tylko do przodu tak ze u ciebie podłącz vag-a sprawdź błędy w skrzyni

Opublikowano
  • Autor

Pytałem kolesia co robi automaty, powiedział że jak mam 260 tys. przebiegu to skrzynia nadaje się do remontu, zastanawiam się czy przekładać manual czy próbować regenerować, a Ty olek4505 nie chcesz sprzedać tej skrzyni automatycznej?

Pozdrawiam

Opublikowano

Markus, jeżeli masz czas i chęci to zrzuć skrzynię i na stół ją. Rozbierz, oceń które elementy kwalifikują się do wymiany, napraw. załóż i ciesz się. Myślę, że Kolega SoMeS jest w stanie pomóc, on swoją skrzynię często ma rozebraną :decayed: w dziale Warsztat jest też instruktaż wymiany tarczek ciernych w AG-4. W ostateczności możesz kupić drugą skrzynię, ale bez rozbiórki nigdy nie wiesz co siedzi w środku. Przekładka zwłaszcza tanim kosztem to syf, kiła i mogiła.

Opublikowano

no mogę ci ja sprzedać jak chcesz tarczki wymienione tylko coś nie tak złożone

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Coby nie zakładać kolejnego temat, jednak zrobię chyba przekładkę, nie mam czasu, kasy i chęci na próbownie i regenerowanie tej skrzyni, pytanie:

Czy w a4 1.9 TDI AHU z '99r. mam dwumas? chcę skompletować części do przekładki i nie wiem jak ze sprzęgłem.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie sądzę żeby przekładka zajęła mniej czasu i pochłonęła mniej pieniędzy na porządnych częściach, ale to twoja decyzja. Na śmietniku zrobisz może tanio, ale to nie jest robota. W AHU jest dwumas.

Opublikowano

jak się sprężysz to 1 dzień i skrzynia wymieniona zostaje tylko obejście kompa od automatu żebyś mógł odpalić

Opublikowano
  • Autor

jak się sprężysz to 1 dzień i skrzynia wymieniona zostaje tylko obejście kompa od automatu żebyś mógł odpalić

Zwarcie pinów,to już wiem, na razie na spokojnie szukam kompletu.

Opublikowano

nie trzeba zwierać pinów i bez grzebania w elektryce

Opublikowano
  • Autor

Gdyby ktoś chciał będę sprzedawał skrzynie, zaznaczam że auto ciągle jeździ i nie ma większych problemów z nią prócz tego co opisałem, ale ja lubię mieć wszystko OK, dlatego będzie wymianka, rok temu chyba wymieniony czujnik bodajże od prędkości, za ponad 200zł w ASO.

Cena do dogadania, zainteresowanych proszę o propozycje. :)