Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Nietypowy problem z zamkiem w drzwiach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki nietypowy problem z zamkiem. Zanim sam się za niego zabiorę wolę zapytać, może ktoś wie o co chodzi. Otóż dzisiaj złapał u mnie pierwszy mróz - niby tylko -1 st.C, ale przez ten fakt, gdy pasażer otworzy przednie drzwi i wsiądzie - to już ich nie zamknie, ponieważ zamek nie chce się "zahaczyć". Robiąc to palcem jest tak samo. Zamiast się zablokować wraca na swoje miejsce. Co lepsze - po kilkunastu sekundach nagle zaskakuje i normalnie się zamyka, ale niestety trzeba odczekać jakiś czasem nawet dłuższy czas, albo pomóc mu poprzez rozruszanie. Zaczęło się to w tamtym roku od połowy zimy, jakoś to przebolałem. Gdy mrozy ustąpiły było normalnie. Nagle złapał mrozik a tu znowu. Jaka jest tego przyczyna ? Muszę wyciągać cały zamek żeby to zrobić ?

Opublikowano

najprawdopodobniej tak wyjmij przemyj i nasmaruj jakimś dobrym środkiem np białym smarem w sprayu

Opublikowano
  • Autor

Czyli to tylko kwestia nasmarowania ? Sam nie wiem, bo chodzi normalnie bez smarowania troszkę mrozu i już doopa ? Ja rozumiem żeby to -20 było, ale -1 ?W każdym razie chyba tak zrobię, bo od zewnątrz psikałem WD40 ale to nie pomogło. Chyba że ktoś ma inny pomysł. Czytałem że po podniesieniu klamki w zamku nagrzewają się cylinderki jeśli jest poniżej 5st.C, ma to z tym jakiś związek ?

P.s. A żeby go wyciągnąć muszę demontować ramę z szybą czy uda się wyjąc bez tego zabiegu ? :)

Opublikowano

chyba się uda to nie VW u mnie też smarowanie z zewnątrz nie pomagało

ale już od środka wd-40 i biały smar załatwiły sprawę juz na blisko rok:) bez wyjmowania :hi:

Opublikowano
  • Autor

No dobra, w takim razie tak zrobię, dziękuję ! :)

Opublikowano

Też mam identyczny problem. :wallbash:

Moje pytanie- jak temu doraźnie zaradzić? Nie mam na dniach czasu tego rozebrać, a muszę jeździć.

Jak działa podgrzewanie cylinderków? Trzeba trzymać klamkę uniesioną? Czy po prostu po podniesieniu klamki grzanie włącza się czasowo? I co jest konkretnie grzane? Może to coś pomóc przy naszym problemie?

Którą część zamka trzeba wyjąć? Tę która "zatrzaskuje" drzwi?

To tylko te dwa torxy od szczytu drzwi?

Opublikowano
  • Autor

Tak, zdejmujesz boczek, odczepiasz taką wajchę klamki od zamka, odkręcasz te 2 torxy nieszczęsne (nie wiem czemu akurat takie śruby, jak drzwi wymieniałem to nie szło tego odkręcić :/ ) i wyjmujesz zamek, po uprzednim odłączeniu jeszcze kabla :P Tak czytałem że te podgrzewanie cylinderków trwa do 50 sekund, w zależności jaka jest temperatura na dworzu. A zaczyna tak działać gdy spadnie poniżej +5 st.C, nie wiem czemu jest napisane że tylko w drzwiach kierowcy... A i klamki trzymać nie trzeba, automatycznie sam nagrzeje. Nie wiem czy to ma związek z naszymi zamkami, myślę, że nie. Po prostu pozostaje przesmarowanie.

Opublikowano

Grzanie zamków to była opcja jak się nie mylę więc nie każdy to ma :decayed:

Opublikowano

Grzanie zamków to była opcja jak się nie mylę więc nie każdy to ma :decayed:

nie mylisz się :good:

Opublikowano

A jak można to nieinwazyjnie sprawdzić? Gdzieś czuć, czy po VIN?

Opublikowano
  • Autor

Dołączam się do pytania :) I co to daje w ogóle ? To że po jakimś czasie jak się nagrzeje to zamek się odmraża i można zamknąć normalnie drzwi ? To może ja to mam bo u mnie jak się odczeka to nagle się zamykają, hm ?

Opublikowano

Opracowałem doraźny sposób na poprawieni sobie życia :>

Wczoraj rano się wkurzyłem i rozgrzałem rygiel opalarką (Uwaga na gumy i lakier!) i jak już odpuściło wszystko, to założyłem na WD40 tę ich rurkę i ostro przepłukałem w środku, aż dołem drzwi takie syfiaste coś wylatywało. Wynik - dziś rano -14 i drzwi elegancko się zamykają :good:

Opublikowano
  • Autor

"założyłem na WD40 tę ich rurkę" - nie rozumiem. Jakich ich, jaką rurkę ? :P Boczek zdejmowałeś żeby to zrobić ? Opisz dokładniej to też tak zrobię :>

Opublikowano

"założyłem na WD40 tę ich rurkę" - nie rozumiem.

jeśli tego nie rozumiesz to jedź do mechanika :polew: :polew: :polew:

ściągnij boczek będzie łatwiej :good:

Opublikowano
  • Autor

Aa chodzi o tą małą czerwoną ta ? :> Jakoś nie załapałem :decayed:

Opublikowano

No ta mała czerwona. "Ich" w sensie ta, co razem z WD40 dostajesz :D

Mróz trzyma -15 i drzwi elegancko się zamykają.

A operację przeprowadziłem tak (bez zdejmowania boczka, bo spieszyło mi się przed wyjazdem):

1 - nagrzanie tego mechanizmu ryglującego, żeby się wysuszył (było widać w pierwszym momencie, że jest wilgoć, bo spłynęła kropelka)

2 - mechanizm już po lekkim podgrzaniu odskoczył

3 - WD40 z rurką i wsadzałem rurkę mniej-więcej do połowy (2/3) długości w wszystkie możliwe miejsca w tym mechaniźmie.

4 - duuuuużo psikania, aż dołem drzwi wylatywało. A wylatywał strasznie brudny płyn, czyli WD40 odpowiednio przepłukało mechanizm.

5 - radość z zamykania się drzwi w każdych warunkach :kox:

Jak się zrobi cieplej, to pewnie i tak zdejmę boczek i rozbiorę ten mechanizm, wyczyszczę i psiknę białym smarem, bo z tą metodą nigdy nie wiadomo, czy ta dolegliwość nie wróci... A jak dokładnie ręcznie wyczyszczę, to będzie cacy :>

Jak jeszcze istnieją jakieś wątpliwości, to chętnie odpowiem na pytania :)

Opublikowano
  • Autor

Już wątpliwości nie mam :P Ale po zdjęciu boczka będziesz miał całe drzwi czarne na dole od brudu zmieszanego z WD40 :D

Opublikowano

Domyślam się, ale przy śniegu i mrozie -15, mając 10 minut do wyjazdu naprawdę nie zdołałbym zdjąć boczka i rozłożyć i złożyć całego mechanizmu :decayed:

A na razie radość z tego, że działa :kox:

Opublikowano
  • Autor

No fakt :) dobrze że miałeś te wd40 pod ręką :wink4: