Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Pytanko do znawcow TDI w b5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko od jakiegoś czasu zauważam ze nie przyspiesza mi furka jednostajnie czy to cos z turbo :kox:?

chodzi o to ze ładnie przyspieszam i nagle jest takie jakby zdlawienie 1s i potem idzie normalnie dalej czym to moze byc spowodowane ? czasem na 2 lapie sie czasem na 3 rzadziej na 4 ale także sie zdarzy.

NIe wiem czy cos podejrzewac czy co.

2 pyatnie. :decayed:

Jak jezdzic dieslem. Gdzies obilo mi sie o uszy ze nie mozna jezdzic na niskich obrotach ze nalezy dosc ladnie wkrecac go do 2 tys i nie schodzic z tego. Zawsze mialem benie i pytanie moze dosc prozaiczne ale ciekawi mnie wasza opinia bo na gooogle poszukac sobie tez moge ale tutaj komenty osob majacych Diesele ze stajni Audi.

Opublikowano

Co do pierwszego pytania: przyczyn może być wiele: zacinające się kierownice turbo, siadająca przepływka, brudny nastawnik pompy wtryskowej i można jeszcze długo wymieniać. Podłącz VAGa, sprawdź błędy i zrób logi dynamiczne.

Co do drugiego pytania: dopóki silnik się nie nagrzeje (90 C) nie można go pałować, lepiej nie przekraczać 2 tyś obrotów. Jak już się nagrzeje, to należy jeździć dynamicznie i trzeba mu czasami depnąć aby kierownice spalin pracowały w pełnym zakresie. Po jeździe (szczególnie ostrej) nie można od razu gasić silnika celem wystudzenia turbiny.

Tak w ogóle to :szukaj:

Opublikowano

kierownice spalin :wallbash: zaczynasz łapac tzw notlaufa. wpisz w szukaj to stwierdzenie lub zajrzyj do działu silniki diesla. podstawowe 2 przypadłości to albo kończąca sie turbawka albo gdzieś masz nieśzczelność w układzie dolotowym. to co kolega wyzej napisał jest wazne ale raczej gra role drugo planową