Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Poziom oleju.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czy to normale po dłuższym postoju przed trasą sprawdziłem poziom oleju i tu szok 3 mm poniżej min dolałem więc 200ml i było na min. Po przejechani trasy ok 300km po zgaszeniu silnika sprawdziłem poziom oleju po ok godzinie a tu max. O co chodzi. Na zimnym min a na ciepłym po godzinie max. Który pomiar jest dobry bo już nic nie rozumiem.[br]Dopisany: 07 Grudzień 2010, 13:01_________________________________________________Chodzi o silnik 1.9 TDI

Opublikowano

Miałem taki sam przypadek przy odpalaniu jeszcze kopcił mi na niebiesko jak był silnik zimny to miałem na min a jak ciepły to prawie był max.Żaden mechanior nie mógł mi na to pytanie odpowiedzieć,tak zaczęło mi się dziać po wymianie oleju.Przed wymianą było wszystko w porządku a po wymianie działy się cuda z silnikiem sprawdzane były wtryski czy nie leja ale nie lały.Olej zakupiłem na giełdzie.Wziąłem kupiłem drugi raz olej ale już w sklepie i wymieniłem,jeszcze raz i po wymianie wszystko ustało i wróciło do normy.Czyli w moim przypadku była to wina oleju,ten z giełdy to musiała być podróba.Od tego czasu kupuje olej tylko w sprawdzonych sklepach. :hi:

Opublikowano
  • Autor

Tylko że olej jest PLATINUM ze sklepu. Jest na nim norma VW. Do wymiany mam jeszcze 7 tyś więc nie wiem którego poziomu mam się trzymać tego z zimnego silnika czy tego ciepłego po godzinie.

Opublikowano

hyyyy mógł olej lekko "przymarznąć" jak auto stalo dłuzsz czas na duzym mrozie i moze to przez to.

jak sie zozgrzał to pokazywało dobrze a jak dolałes to za duzo.

Opublikowano

olej ma dość dużą rozszerzalność cieplną i może być różnica w poziomie przy różnicy temperatur oleju -15st a powiedzmy +40st po małym postoju, ale czy aż tak duża to chyba nie bardzo :mysli:

Opublikowano

Olej powinno się sprawdzać ok 10 min po zgaszeniu rozgrzanego silnika, przy tym auto powinno stać na równej powierzchni.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzałem 10 min po zgaszeniu silnika i sprawdzałem przed chwilką 5 godzin po zgaszeniu i jest cały czas max. Tak myśle że poprostu z powodu dużego mrozu ok. -22oC jak pisał jozek726 olej zgestniał i nie zdążył spłynąć do misy bo jak inaczej to wytłumaczyć że był taki brak oleju a w sumie to był i niepotrzebnie dolewałem bo teraz mam troszke ponad max.

Opublikowano

Sprawdzałem 10 min po zgaszeniu silnika i sprawdzałem przed chwilką 5 godzin po zgaszeniu i jest cały czas max. Tak myśle że poprostu z powodu dużego mrozu ok. -22oC jak pisał jozek726 olej zgestniał i nie zdążył spłynąć do misy bo jak inaczej to wytłumaczyć że był taki brak oleju a w sumie to był i niepotrzebnie dolewałem bo teraz mam troszke ponad max.

to lepiej spuść nadmiar :cool1: