Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Febra silnika na wolnych obrotach....ale nie zawsze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Jakis czas temu moja Helga załapała febre - jak obroty spadna na luzie do ustawowych ~900 ni stąd ni z owąd zaczyna kołysać budą jakby wypadał jeden zapłon.

Co ciekawe nie pojawia się to zawsze - czasem tydzień dwa nie ma czasem dwa razy dzienie.

Z obserwacji wynika:

1) VAG - wskazał tylko bład świecy żarowej na 5 cylindrze ( chyba wątpliwe aby to spowodowało febrę)

2) Dzieje się na ciepłym silniku

3) Restart pomaga w 95% przypadków ( zgaszenie silnika i od razu zapalenie )

4) To raczej nie ropa - zmieniana stacja - nie wplywa na częstotliwość

5) częściej pojawia się po jeżdzie w korku - choć to nie reguła

6) patrzyłem vagiem na np. wtryskiwacze - wszystkie w okolicach +/- 0,5mg czyli z tego co pamietam w normie

Nie ma pojęcia co to....mechanik..pokiwał głową i stwierdził że przy taki usterkach można pół samochodu wymienić...i nie znaleźć.

Problem lekko irytujacy ! Moze ktos to mial albo coś przychodzi wam do głowy co to może być?

Pozdrówka

Pietka[br]Dopisany: 07 Grudzień 2010, 18:57_________________________________________________Nikt ...nic ? Zupełnie ?

Opublikowano

W ASO tak ci odpowiedzieli?

Opublikowano
  • Autor

Co masz na myśli piszą c o ASO ?

Nie Vaga sam podpiałem i porobiłem testy ... Jeśli mówisz o różnicach na wtryskach - przyznam nie pamiętam normy - ale kiedyś dla AVF ( 1.9 ) za normalne uznawalo sie do 2,5 a nie 0,5 ale znów podkreślam mogę się mylić.

Z tego co pamietam norma euro 3 wymagala maksymalnych roznic na poziomie 1,5 mg... 2,7 to juz chyba euro 4 ( 5? ) wiec moze tutaj są jeszcze mniejsze widełki....

Dlatego pytam na forum .. :)

Opublikowano

Nie nie, chodzilo mi akurat o wypowiedź mechanika, czy tak Ci w ASO powiedział. Ja na twoim miejscu (jeśli tego nie zrobiłeś) wybrałbym sie do ASO. Sam kiedys miałem w pojeździe innej co prawda marki, ale podobny problem. Żaden warsztat nie znalazł odpowiedzi - pieniędzy wzieli co nie miara. Dopiero w ASO marki sobie z tym poradzili, okazało się że to dobrze znają o czym poinformowal ich producent.A takich informacji serwisy niezalezne nie otrzymują.

Opublikowano

U mnie tez cos takiego wystepowalo, ale od czasu jak zmienilem stacje benzynowa sie nie powtorzylo. Wiec przypuszczam, ze poprzednia miala slaba jakosc ON, a teraz tankuje na Total.

Opublikowano
  • Autor

Kurcze paliwo testowałem - mechanik...pracuje w ASO VW ;) ale na codzień "przyjmuje pacjentów" poza przychodnią ;)

Najgorsze ze typ usterki w stylu szukajcie a nie znajdziecie ...