Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Brak wstecznego, pomoc w doborze skrzyni AFN (DHF) FOTO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, a więc zacznę od tego jak się tego wstecznego pozbyłem. Że spadł śnieg to wszyscy widzieli, więc postanowiłem wybrać się na dechę w góry. Napotkałem już na miejscu spory pagórek na który musiałem wjechać aby zaparkować auto przed domkiem który wypożyczyłem na weekend (felerny), przodem nie dało rady więc jechałem tyłem i szło aż do szczytu prawie. I wtedy najpierw raz wsteczny wyskoczył a później po kolejnej próbie znowu wyskoczył i już się go nie dało włączyć, dodatkowo wracając odkryłem dziwne chrupanie na każdym biegu nie zależnie od prędkości. Jak już wróciłem do domu (185 km) wymontowałem skrzynie i rozebrałem najpierw tył no i ujrzałem tryb od wstecznego i zabezpieczenie które póściło (pierścień segera czy jakoś tak) który nie wytrzymał i puścił i tryb się wypał z łożyska które się rozsypało i zostało pożarte przez dyferencjał. Wszystko wygląda oki oprócz trybu biegu wstecznego który bezwładnie na ośce o mniejszej średnicy szlifował się przez te 185 km. Przez te wszystkie kilometry skrzynia pracowała normalnie oprócz tego chrobolenia tego wstecznego i nie huczała i nie wyła.

I tu moje pytanie, czy opłaca się to remontować czy lepiej kupić używkę, i jaką czy skrzynia EEN podejdzie bo to chyba jest najmłodsza jaka była montowana w tych silnikach ? Niech to będzie przestroga dla innych że wsteczny to słaby bieg i może zawsze ten pierścionek puścić, jutro dorzucę fotki jak to wygląda po rozebraniu. Za wszelką pomoc i słowa otuchy z góry dziękuję !

Potrzebowałbym jakiś nr tego łożyska od wstecznego i podkładki i segera z Etki jak ktoś dysponuje to niech wstawi

101213_121441.jpg

101213_121457.jpg

101213_121521.jpg

101213_121541.jpg

101213_121737.jpg

101213_121816.jpg

101213_121840.jpg

101213_121922.jpg

101213_132435.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

:hi:

właśnie mojego kolege dopadła taka awaria jak możesz to napisz kilka słów jak sie z tym uporałeś i na jakie koszty musi sie szykować

Opublikowano
  • Autor

No koszty to około 200 zł no bo olej trzeba zmienić, szukaj skrzyni na częsci i weź sam wałek od wstecznego z łożyskowaniem i trybem zabezpieczeniem i dwoma podkładkami koszt używanej około 100 zł powinieneś wyrwać nawet jakiś kolega na forum miał skrzynie na części (Szymonss) mogą być od innej skrzyni ja mam od 90 KM i też pasuje ta część w każdej skrzyni jest taka sama. Robocizny nie liczę czyli potrzeba komplet wsteczny.