Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki OIL po 200 tyś km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytam już szereg postów i już zaczynam dostawać gorączki. Jakim olejem mam Niuńkę zalać żeby miał dobre smarowanie. Chodzi o to czy: ma to być syntetyk, pół czy minerał? Z karteczki co przy silniku była autko jest zalane taką oliwką TOTAL quartz 7000 10W40. Jakby ktoś mi pomógł to byłbym zadowolony. A jeśli chodzi o markę to chciałbym przejść na Mobilka bo dużo dobrych opini słyszałem i chyba większość z nas smaruje tym olejkiem panewki.

Opublikowano

miales zalany pół syntetykiem wiec zostan przy nim :wink:

Opublikowano
  • Autor

Sorki za może głupie pytanie ale czemu część mechaniorów polecała mi pełnysyntetyk a część minerał. I czy muszę "płókać silnik" czy mogę na Mobilku jeździć do następnego przeglądu.

Opublikowano

nie rozumiem o co ci chodzi.zmien olej na mobil1 10w/40 i smigaj

Opublikowano
  • Autor

Z czym nie rozumiesz? Z tym płókaniem? No to pamiętam, że mnie uczono, że jak się zmieniało olej na inny niż dotychczas to się ok 1000 km jeździło na nowym i zmieniało się go, żeby tzw przepółkać i wymyć stary oil.

Opublikowano
Z czym nie rozumiesz? Z tym płókaniem? No to pamiętam, że mnie uczono, że jak się zmieniało olej na inny niż dotychczas to się ok 1000 km jeździło na nowym i zmieniało się go, żeby tzw przepółkać i wymyć stary oil.

Z tym płukaniem, to dotyczyło olejów niekompatybilnych. Obecnie można założyć, że większość olejów jest mieszalna i można podarować sobie płukanko.

Jeśli chodzi o olej, to moje autko też jeździło od nowego przez 200 000 na pół syntetiku, a teraz jeździ na pełnym syntetiku.

Opublikowano
  • Autor

Sugerujusz więc że można śmiało pełny suyntetyk nalać i nie zaszkodzi to silniczkowi ani jego elementom.

PS. Tak właśnie myslałem że płukanie się pisze przez "U" a nie "Ó".

Opublikowano

ja bym zalal jak pisalem wszesniej tym samym co miales tzn wlasciwosci czyli 10w/40 mobila

Opublikowano

nic nie plukaj tylko zalewaj tym polsyntetycznym mobilkiem i jazda

Opublikowano
  • Autor

A więc korzystając z waszych rad zakupiłem Mobil S półsyntetyk 10W/40 i zalałem nim silniczek wymieniając przy okazji filtr powietrza i pyłkowy (na tym to chyba z 2 cm syfu było). Całość operacji za materiał wyniosła 181 PLN a robotę sam wykonałem. Mam nadzieję, że dobrze.

Opublikowano

moja ma 201000 i jeżdzi na 5W40 mobil

Opublikowano

w sobote zminilem oliwe w swojej niuni (wymiana co 10 tys km)

ponownie zalalem Mobil 1 5W50 przebieg (ori 210 tys km) ....