Gość otfwebd Opublikowano 15 Grudnia 2010 Opublikowano 15 Grudnia 2010 witam Was Mam bardzo ciężki problem ok kilku dni i żaden mechanik nie może jednoznacznie stwierdzić co jest Moje objawy to kopcenie jak auto się nagrzeje dym jest siwy i śmierdzi olejem-rura jes cała brudna i tłusta oraz co robienie dolewek oleju silnikowego co kilkadziesiąt km auto chodzi płynnie turbo nie syczy silnik chodzi dobrze wszystko jest ok ale dymy przejechałem juz tak ok 1200km i dolałem ok 4 litrów oleju turbo ciągnie nie syczy nie gwiżdze co do silnika robiłem 13tyś km temu głowice zawory itd było ok dzis badaliśmy kompresje jest 9.5 czyli tak jak ma być świece suche i bardzo ładne wąż dochodzący do kolektora od turbo suchy!!! nie ma przedmuchów wszystko jest ok niby czy ktoś wie co jest?czy to może byc turbo które wywala olej na rure a do dolotu nie??? bo silnik czyli pierścienie itd chyba sa całe skoro kompresja jest git potrzebuje pilnej rady bo nie wiem czy rozbierać turbo czy silnik:) z góry dziękuje za radę
KYLOMC Opublikowano 15 Grudnia 2010 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Odkręć kata od turbo i się przekonasz czy tam tedy wywala ale to chyba turbo do wymiany ;/
Gość otfwebd Opublikowano 15 Grudnia 2010 Opublikowano 15 Grudnia 2010 hmmm no będe musiał się wziąć za turbo chyba właśnie a najgorsze jest to że jutro jade do poznanai i nie wiem czy jechac tym autem czy wziąć żonki opla bo jak padnie to laweta ale może dam radę czekam na więcej rad i z góry dzięki kylomc
wojtek26 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Wyglada jakby pierscienie zgarniajace nie zgarniały oleju i był on spalany, ale najpierw zrób jak kolega radzi czyli zobacz czy nie idzie olej w wydech z turbiny.
Gość otfwebd Opublikowano 15 Grudnia 2010 Opublikowano 15 Grudnia 2010 ok dziękuje:)[br]Dopisany: 15 Grudzień 2010, 12:35_________________________________________________a dodatkowo sprawdzałem kompresje i padły mi po wsadzeniu najperw jedna potem druga cewka ufff[br]Dopisany: 15 Grudzień 2010, 12:39_________________________________________________co do turbo gdy by to było to-gdzie dobrze robią regeneracje bo słyszałem że mozna troszkę wieksze łopatki wepchać itd polecają mi siemianowice lub świętochlowice chyba z tego co pamiętam
grzes1150 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Świece łądne więc również obstawiam na rozszczelnione turbo Ciekawe czy kat się nie przytkał dawką oleju
domjenick Opublikowano 15 Grudnia 2010 Opublikowano 15 Grudnia 2010 miałem podobny przypadek-turbina powinna sie samouszczelnić pod wpływem temperatury,jak wiadomo-metal sie rozszerza,przy wysokich temperaturach--obejrzyj wirnik od strony wydechowej-jest tam tuleja,na której mocowany jest wirnik-w środku tej tulei,jest poduszka olejowa,która ma za zadanie smarowanie wirnika-jesli jest zbyt duzy luz na tulei,lub jest duża szczelina-olej siłą odsrodkową jest wyrzucany na ścianki turba,co powoduje jego spalanie i biały/siwy dym i zapach spalonego oleju-u mnie to najwyrazniejsze było na wolnych obrotach-auto chwile sie pokręciło na wolnych i jakby świece dymną odpalił-na światłach-masakra,ale podczas jazdy nie było tego tak widać-prawie nic-tylko na wolnych-moja sugestia-to wyjąć turbo i przyjrzeć sie wirnikowi-niestety,bez rozebrania turbiny sie nie da tego stwierdzic,uszczelniacze na zaworach bym wykluczył-kompresja jest ok,świece suche,nie stuka napinacz-tylko turbina według mnie
Gość otfwebd Opublikowano 5 Stycznia 2011 Opublikowano 5 Stycznia 2011 dzięki też tak sądze we wtorek będe rozbierał bo teraz praca a co sądzicie regenerowac ja czy wszadzić coś mocnijeszego i jeśli tak to co taniego a mocnego wepchać???od tt 225ps???ile ona kosztuje??[br]Dopisany: 17 Grudzień 2010, 21:00_________________________________________________a od tt nie podejdzie po tam silnik poprzeczny jest[br]Dopisany: 17 Grudzień 2010, 21:06_________________________________________________hejka okazało się że turbo juz powoli sie rozpadało-wirnik lużny zrobiłem wsadziłem i znów to samo-hehe kaszane odwalili mi z turbo ale zawiozłem jeszcze raz i na jutro będzie więc to turbo silnik na szczęście igła uffff ja włoże dam znac co i jak pozdrawiam [br]Dopisany: 27 Grudzień 2010, 15:41_________________________________________________ to było turbo jednak dzięki autko chodzi choc nie do końca dobrze ale to w innym dziale-chodzi i zawór upustowy chyba
Rekomendowane odpowiedzi