Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Problem z Webasto - co steruje załączeniem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Jak w temacie ,mam problem z Webasto ( wersja tylko z dogrzewaniem silnika). Z tego co się orientuję to powinno się załączyć przy odpalaniu silnika gdy temperatura zewnętrzna jest poniżej +5 C. W moim przypadku mogę odpalić Webasto bezpośrednio przez Vaga, natomiast przy rozruchu ( temp. poniżej zera ) sam nie zastartuje. Pytanie skąd on dostaje sygnał o temperaturze zew., ma swój oddzielny czujnik czy dostaje info od ECU? Na Vagu nie mam żadnych błędów, wnioskuje że jest problem z odczytem temp, samym czujnikiem, komunikacją?

Proszę o pomoc, generalnie nie wiem jak podejść do tematu.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. :hi:.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Czy to jest fabryczny eberspacher czy jakieś thermo top ?

Jeśli nie wiesz co to jest, to jaki jest numer sterownika wyświetlany na VAGu ?

Jeśli to eberspacher, to załączaniem steruje licznik i z niego sterownik odbiera sygnały, a poznasz go po włączniku z gałką przy zapalniczce. Eberspachera można go rozwinąć o nagrzewanie wnętrza.

Opublikowano
  • Autor

Hej.

Na 100% Webasto było montowane seryjnie, nie jest to żadna dokładka.

Jutro sprawdzę na Vagu jaki jest nr seryjny.

Odnośnie "gałki", o której pisałeś to w kabinie nie mam nic co by sterowało tym urządzeniem ( przy zapalniczce mam sterowanie Navi ).

Zawsze załączał się po uruchomieniu silnika gdy temperatura zewnętrzna była poniżej + 5C.

Ciekawi mnie dlaczego teraz się nie odpala skoro Vag nie wyrzucił błędów :gwizdanie:.

W obecnej sytuacji nie mam pojęcia gdzie szukać usterki...

Opublikowano

Odnośnie "gałki", o której pisałeś to w kabinie nie mam nic co by sterowało tym urządzeniem ( przy zapalniczce mam sterowanie Navi ).

Zawsze załączał się po uruchomieniu silnika gdy temperatura zewnętrzna była poniżej + 5C.

Ciekawi mnie dlaczego teraz się nie odpala skoro Vag nie wyrzucił błędów :gwizdanie:.

W obecnej sytuacji nie mam pojęcia gdzie szukać usterki...

Wlasnie :) czy przy tym sterowaniu NAVI masz napis MENU :cool1: jak tak to mozesz tez uruchomic z tego wlasnie panelu :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie :) czy przy tym sterowaniu NAVI masz napis MENU :cool1: jak tak to mozesz tez uruchomic z tego wlasnie panelu :wink4

Hej.

Napis MENU przy sterowaniu NAVi mam ale nie miałem pojęcia że można z poziomu kabiny uruchomić Webasto za pomocą tych przycisków :naughty:.

Dzięki za info, spróbuje coś pogrzebać dzisiaj.. chyba że jest jakiś opis - instrukcja do tego sterowania?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam.

:hi:.

Opublikowano
  • Autor

Hej.

Na starcie dziękuję za zainteresowanie wątkiem.

Teraz do rzeczy: dzisiaj odpaliłem Webasto z poziomu kabiny przez sterowanie, przy nawigacji ( przycisk MENU ).

Na początku jak wszedłem w opcje "set" następnie " heating" to zauważyłem że była odhaczona pozycja z timerem ( data była nastawiona na 00:00, 03.01 ).

Zmieniłem ustawienia na "heating on" i w tym momencie pojawił się znaczek z 3 strzałeczkami przy wyświetlaczu godziny i usłyszałem dźwięk spod maski sugerujący załączenie Webasto ( było ciemno więc nie otwierałem maski żeby sprawdzić fizycznie czy się załączyło ). Po zrobieniu kilku km autko "złapało" temperaturę, co mnie zdziwiło to fakt iż była ona niestabilna ( nie trzymał 90 C, były lekkie wahania - dodam że termostat, czujnik temp, płyn chłodniczy wymieniony jakiś tydzień wstecz na ORI, układ odpowietrzony ). Wydaje mi się że te wahania mogą mieć związek z w/w problemem. Przyznam się że nie wiem teraz co zrobić bo zgodnie z tym co czytałem na forum, Webasto powinno wystartować przy temperaturze niższej niż +5 C. Skoro u mnie wszystko jest sprawne ( mogę je opalić z kabiny za pomocą sterowania lub VAG'iem ) a na VAG'u nie wyrzuca błędów to powinno być OK :gwizdanie:. Niestety Webasto nie odpala się samo :wallbash:. Pytanie czy mam grzebać w sterowniku VAG'iem ( zadać - sprawdzić temperaturę załączania, ewentualnie jak to zrobić ) bo nie mam pojęcia co jest nie tak.

Może ktoś polecić jakiegoś magika od Webasto w okolicy Wrocka, który mógłby mi pomóc w ogarnięciu tematu?

Aha, jeszcze jedno pytanko: czy przy odpalaniu Webasto ( z pilota czy też samoczynnie ) zawsze pojawiają się te strzałki na zegarze przy godzinie i dacie?

Dzięki za wsparcie.

Pozdrawiam :hi:.

Opublikowano

Pierwsze pytanie :cool1: czy po podlazeniu VAGA byly jakies bledy :mysli: . Jezeli wiesz juz jak sie programuje webasto z pozycji MENU to musisz wcisanac SET następnie Heating i odznacz pokretlem na Timer ustaw godzine i date na ktora chcesz ( tak jak na fotce ) :) .

licznikw.jpg

Opublikowano
  • Autor

Hej.

Na Vagu nie było żadnych błędów stąd moje wątpliwości i pytania.

Timerem wiem już jak operować ( dzięki za rady i linki ) ale generalnie chodzi mi o to żeby za każdym razem nie wklepywać nowej daty tylko żeby załączenie Webasto następowało samoczynnie zależnie od temperatury zewnętrznej. I właśnie z tym mam problem :wallbash:.

Skoro na Vagu nie ma błędów to musiałem chyba sam coś przestawić ??

Opublikowano

Ustaw wtedy na Heating i uruchamiasz z pilota :)

Jakie masz kodowanie webasta :mysli: ciekawi mnie czy masz fabrycznie ustawione jako dogrzewacz , sprawdź jeszcze baterie w pilocie , moze sa juz słabe :confused4:

Opublikowano
  • Autor

Ustaw wtedy na Heating i uruchamiasz z pilota :)

Jakie masz kodowanie webasta :mysli: ciekawi mnie czy masz fabrycznie ustawione jako dogrzewacz , sprawdź jeszcze baterie w pilocie , moze sa juz słabe :confused4:

.

Będzie z tym problem ponieważ posiadam "uboższą" wersję Webasto tylko z opcją dogrzewania silnika ( myślę o rozbudowie, szczególnie po podesłaniu linków od Ciebie ) -w tym przypadku nie ma pilota.

Ciekawi mnie czy w mojej wersji powinno być cały czas ustawione na heating i uruchomi się przy temp < 5 C czy też będzie się odpalać za każdym razem po uruchomieniu silnika?

Jeżeli chodzi o kodowanie to sprawdzę jutro bo teraz autko jest u panny i nie mam jak podpiąć VAG'a.

Odnośnie samej rozbudowy to jakie w przybliżeniu mogą być koszty?

Kiedyś o tym myślałem ale w jednym z warsztatów we Wrocku powiedzieli mi że to koszty rzędu 2-3 tyś więc stwierdziłem że nie wato.

Pozdrawiam.

Opublikowano

...aha czyli nie masz pilota :confused4: i nie masz ''ubozszej'' wersji , tylko musisz dolozyc sterownik , wzmacniacz antenowy zmienic i dokupic pilota :) koszt okolo 500 PLN . Poszukaj na EBAYU :)

Poczytaj tu o dogrzewaniu w czasie jazdy :decayed:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=173098.0

wklej jutro swoje kodowanie to podzialamy dalej :wink4:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

wklej jutro swoje kodowanie to podzialamy dalej :wink4

Hej.

Przepraszam za opóźnienia, sajgon w pracy i nie miałem okazji podpiąć VAG'a.

Dzisiaj się udało, oczywiście "0" błędów przy skanowaniu, kodowanie Webasto poniżej:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d7e1b1b620ac7c39.html

Problemy bez zmian: wszystko odpala się z Vaga lub przez NAVI bez problemu, przy temp < 5 C nie startuje.

Pozdrawiam. :hi:.[br]Dopisany: 06 Styczeń 2011, 16:52_________________________________________________Koledzy, pomoże ktoś?

Pozdrawiam. :hi:

Opublikowano

Jeżeli nie masz ogrzewania postojowego, tylko standardową opcję dogrzewania, to piec się uruchamia automatycznie gdy temperatura na zewnątrz jest poniżej 5 stopni. Jeżeli temperatura cieczy dojdzie do 76 stopni piec się wyłącza sam :)

Opublikowano
  • Autor

Witam.

No właśnie wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt że piec nie startuje w temp > 5 :cool1:.

Na VAGu nie ma błędów, piec sprawny bo mogę go odpalić przez MENU ( mam NAVI ), nie wiem co jest grane.

Help.

[br]Dopisany: 13 Styczeń 2011, 21:50_________________________________________________Sorry, powinno być < 5.[br]Dopisany: 13 Styczeń 2011, 21:52_________________________________________________Widzę że ciężko idzie z tematem... :wallbash:.

Może ktoś poleci mi jakiś warsztat, w którym mógłbym ogarnąć problem ( Wrocek i okolice)?

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy kodowanie dla mojego dogrzewacza jest poprawne ( http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d7e1b1b620ac7c39.html).

Dziex.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za info.

Mam jeszcze jedno pytanie: jest możliwość przestawienia temperatury załączania pieca poprzez VAG'a?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Na VAGU mozesz niewiele zmienic :kwasny: wartość napięcia dla wyłączenia na skutek zbyt niskiego napięcia (w zależności od kodowania komputera sterującego ogrzewania dodatkowego ) oraz zmienic wysterowanie pompy dozującej w celu regulacji zawartości CO2 w spalinach . Jest cos takiego jak dopasowanie komputera sterującego ogrzewania dodatkowego w celu sprawdzenia wielkości dawki wtrysku pompy dozującej . Reszta funkcji jest niedostepna tylko ASO :)