Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AGA] Ręczny tiptronic, kickdown, tempomat - nie działają

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że zabrałem się za naprawy w mojej A4ce, głównym problemem jest sprawa z silnikiem, którą opisuję tutaj: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=179888.0,

to mam nadzieję, że przy okazji może uda się coś zrobić z problemami jak w temacie:

- ręczna zmiana biegów w tiptronicu

Po przerzuceniu wybieraka w prawo nic się nie dzieje, można nim ruszać góra-dół... skrzynia cały czas jest na D. Przed zakupem sprzedawca mówił, że mu stary wybierak nie działał i miał go wymienić, powiedział że tak zrobił ale nic to nie dało, bo coś trzeba ustawić w sterowniku skrzyni.

Ciężko powiedzieć czy na prawdę to zrobił, ale miał na to fakturę, w bagażniku był stary wybierak a po rozebraniu okolic nowego były ślady, że coś tam było robione...

- kickdown

z tego co wiem, wciśnięcie gazu do końca powinno spowodować radykalna redukcję do najniższego możliwego biegu i rura...

u mnie wygląda to, że wciśnięcie do dechy daje takie same rezultaty jak wciśnięcie do 80-90% czyli redukcję ale nie tak radykalną. VAG poprawnie pokazuje wartości od 0 do 100% w zależności od wciśnięcia pedału.

- tempomat

tak, doczytałem jak się go używa i próbowałem wszystkiego ale bez jakichkolwiek rezultatów, poprzedni właściciel twierdził, że wcześniej dział.

Wracając do zeznań wcześniejszego właściciela, coś się posypało w samochodzie po wizyty u jakiegoś niepełnoprofesjonalnego diagnosty i po podłączeniu samochodu do jego komputera...

Macie jakiekolwiek pomysły? W razie czego mam VAGa i mogę porobić zrzuty wszystkich potrzebnych odczytów.

Dzięki