Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Problem z ogrzewaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!Moje audi słabo grzeje!Wymieniłem termostat,oraz pompe wody wraz z paskiem, nagrzewnica nie zapchana. Postepowałem jak piszecie na forum, tzn.klimatronic- o błędów, odpowietrzałem nagrzewnicę(przy zapalonym silniku z dziurki nie leci płyn.Dopiero jak wyłacze silnik to z dziurki sika-czy tak by powinno?),dalej chłodnicę i NIC- wciąż słabo grzeje. Dolny wąż chłodnicy cały czas zimny(czy tak powinno byc?), temperatura 90stopni. Niektórzy piszą, że ten motor sam się odpowietrzy..hmm..ciekawe kiedy? jeszcze jedno pytanie:czy wężykiem powrotnym na wolnych obrotach do zbiorniczka ma leciec płyn bo u mnie nie leci. Pomocy bo zamarznę :(

Opublikowano

Dopiero jak wyłacze silnik to z dziurki sika-czy tak by powinno

Tak powinno być

Dolny wąż chłodnicy cały czas zimny(czy tak powinno byc?),

Też prawidłowo

jeszcze jedno pytanie:czy wężykiem powrotnym na wolnych obrotach do zbiorniczka ma leciec płyn bo u mnie nie leci.

Powinien lecieć.

Najpierw sprawdź czy masz gorące obydwa węże idące do nagrzewnicy.

Następna sprawa klapka może nie domykać się do końca i zimne powietrze miesza się z ciepłym - u mnie tak było - ale żeby to sprawdzić należy zdjąć całą deske roździelczą.

I dobrze by było przepłukać nagrzewnice - odłączyć węże idące do niej i podłączyć jakiś wąż ogrodowy.

Dodam jeszcze ,że u mnie było to samo i męczyłem się z tym dość długo - płukałem nagrzewnice 4 razy też kupiłem nową pome i termostat wahlera aż wkońcu wymieniłem nagrzewnice i teraz jest :good:

Opublikowano
  • Autor

Nagrzewnice też płukałem wężem ogrodowym- żadnego syfu nie było, oba węże do nagrzewnicy gorące.Czy tą klapkę można sprawdzic na wyświetlaczu klimatronika? Jeszcze jedno- martwi mnie że nie leci płyn powrotem do zbiornika przecież nowa pompa jest i pasek?

Opublikowano

Na klimatronicu nie sprawdzisz - może on pokazywać 0 błędów - ja sprawdzałem nawet silniczek od klapy i wszystko grało - dopiero po zdjęciu deski wyszło wszystko na jaw - ale pomimo uszczelnienia dalej nie przynosiło to skutku i postanowiłem wymienić nagrzewnice - nie musiałem spuszczać freonu bo można to zrobić bez tego zabiegu - i wcale to nie trudne.

Jesli nie leci płyn powrotem to sprawdź czy ma ciśnienie - ja dodatkowo kupiłem nowy zbiorniczek i korek - to też ma znaczenie (tak mi powiedział mechanik) - dlatego ,że węże od nagrzewnicy są wyżej od poziomu płynu w zbiorniczku.

Opublikowano
  • Autor

Witam! Jak sprawdzic czy jest ciśnienie? Mam nową pompę i pasek wiec ciśnienie musi byc! Nowy zbiorniczek...hmm koszt niewielki-fakt, ale czy pomoże?- tym sposobem pół auta powymieniam bez gwarancji poprawy......