Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] N75 szybka pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej koledzy. Do moda proszę nie usuwać tematu na razie jeśli jest źle wpisany ale to jest na gwałt potrzebne. Koledzy rozebrałem swój N75 i jak się okazało pękła sprężynka, na foto widać jej 1 cześć, 2 gdzieś mi spadła i nie wiem jakiej teraz długości założyć nową sprężynę. Nigdzie nie jest podane ile ona ma mieć długości. Pomóżcie bo idzie wieczór a muszę się wyrobić do 17:00 z tym.

snc00095q.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

zamień n75 z n18

Opublikowano
  • Autor

Ja ma 1z silnik. Koledzy złożyłem ten zaworek ale coś nie tak chyba jest bo mi kopci na czarno bardzo podczas jazdy, może sprężynka za twarda jest, dałem tą z zapalniczki. jak dmucham to bodajże w otworek do którego idzie czarny wężyk nie idzie dmuchnąć ani pociągnąć powietrza przez niego, w pozostałe idzie dmuchnąć tak by powietrze przeszło przez N75.

Opublikowano

posprawdzaj szczelność układu dolotowego, wszystkie gumowe kolanka i łączniki

nie wydaje mi się żeby to była wina n75,

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem dzisiaj bo wymieniałem akurat uszczelkę pod pokrywą zaworów na kanale, wszystko mam szczelne. [br]Dopisany: 22 Styczeń 2011, 17:15_________________________________________________Auto mi gorzej ciągnie chyba niż przed wyjęciem N75.

Opublikowano

a zawór egr sprawdzałeś?? jak masz vag'a to zrób logi, może egr przepuszcza, albo sterowanie egr siadło

a może wężyki przy n75 zamieniłeś?

Poszukaj na forum schematu podłączenia wężyków od podciśnienia i sprawdź czy wszystko jest tak jak trzeba

Opublikowano
  • Autor

Egr mam zaślepiony, w programie i mechanicznie, hmmm co do wężyków to zrobiłem fotkę przed zdjęciem ich.

Opublikowano

a masz n18 od egr? podmień i zobacz jak będzie

Opublikowano

Co do sprężynki to sprawdza się zwykła od długopisu ucięta tak około 40% długości (sam takową posiadam)

A do:

Ja ma 1z silnik. Koledzy złożyłem ten zaworek ale coś nie tak chyba jest bo mi kopci na czarno bardzo podczas jazdy, może sprężynka za twarda jest, dałem tą z zapalniczki. jak dmucham to bodajże w otworek do którego idzie czarny wężyk nie idzie dmuchnąć ani pociągnąć powietrza przez niego, w pozostałe idzie dmuchnąć tak by powietrze przeszło przez N75.

Mam kilka uwag. Podłącz wężyki "na krótko" tzn. przewód idący od "gruchy" przy turbo z przewodem idącym od turbinki. Jak je połączysz to się przejedź i zobacz czy nie kopci i ma dobrą dynamikę. (to jest taka imitacja n-ki). Jak to nic nie da to oznacza to że to nie wina N-ki i trzeba zapiąć VAG-a bo może to np: przepływka?

A druga rzecz to czy dobrze uszczelniłeś miejsce łączenia N75?

Opublikowano
  • Autor

Przepływkę mam nową Pierburga za prawie 500zł ostatnio ją kupiłem. Jutro wyjmę jeszcze raz ten zaworek i zobaczę ale uszczelnienie było ok. Zrobię to na krótko a co zrobić z tym 3 przewodem?

Opublikowano
  • Autor

Koledzy sprawa jest taka, na twardej sprężynce samochód nie miał mocy i kopcił na czarno bardzo podczas wyprzedzania. Założyłem inną bardziej miękką i efektem czego było wrócenie objawów sprzed pierwszego czyszczenia czyli podczas przygazowania na postoju silnik dławił się, kopcił bardzo, szarpał i nie chciał wejść na obroty. Teraz wziąłem i zrobiłem na krótko te wężyki czyli czerwony z niebieskim. Jest śnieg na drodze ale z tego co widzę po jeździe to nie kopci i co najważniejsze ten objaw dławienia itp ustał. Teraz mi powiedzcie czy jest to wina tego elektromagnesu w środku N75 bo sprężynka miała praktycznie tą samą miękkość co oryginalna pęknięta. Ile mogę tak jeździć na tak zrobionym na "krótko"?[br]Dopisany: 24 Styczeń 2011, 12:36_________________________________________________Tutaj koleś sprzedaje N75 Pierburg-a

http://allegro.pl/zawor-regulacji-turbo-n75-tdi-vw-pierburg-i1428074239.html

będzie to ori czy MADE IN CHINA?

Opublikowano

Ja bym obstawiał że słabe uszczelnienie zrobiłeś tej n-ki ;) te dwie części przed sklejeniem ładnie wyczyść i spasuj dobrze, zaklej i powinno działać :wink4: Warto spróbować :good: ja u siebie na początku trzy razy poprawiałem uszczelnienie

Opublikowano

Kolego temat byl juz poruszany milion razy "n75" :szukaj:ktos Ci pisał zebys podmienil z n18.HALO...to jest silnik 1Z :tongue4:

Opublikowano

AFF - 1Z.... to tylko różnica programu i wtrysków. N-ka jak najbardziej to samo, praktycznie wszystko to to samo :decayed: Więc pod ten temat można podpiąć. A co do tej opcji: " :szukaj: " to już inna bajka (mało kto korzysta)

Opublikowano
  • Autor

Uszczelnienie dałem dobre, takim klejem zajechałem co robi później gumową uszczelkę a w środek SuperGlue dałem. Skoro po regeneracji i wymianie sprężynki objawy są takie same jak przed, a zrobieniu na krótko ustały to co będzie winowajcą?

Opublikowano

N75 :wink4: Trzeba kupić w takim razie nowy zaworek. Ale ja bym na twoim miejscu rozebrał ten jeszcze raz, bardzo dokładnie odczyścił miejsce gdzie jest tłoczek, wyczyścił bym powierzchnię styku tych dwóch części zaworka i skleił jeszcze raz. Aaaa... a kleju ci nie naszło przypadkiem do tłoczka? Włóż z góry zapałkę i naciśnij nią tłoczek (powinien on mieć skok ok milimetra- dwóch) i tłoczek powinien ładnie, bez oporów poruszać się w zaworku w górę i w dół. jak tak nie jest to trzeba jeszcze raz go robić (elektromagnes baaardzo rzadko się psuje.

Opublikowano
  • Autor

Tłoczek pracuje bo sprawdzałem, ma jakiś 1-2 mm luzy właśnie. Kupiłem nowy, na środę będzie nowy to zobaczę czy dobrze zrobiłem czy nie. Dziwne dla mnie jest to że mój n75 raz cyka raz nie i nie ma reguły że zimny czy ciepły. Może to jest awarią bo on albo ma cykać albo nie a nie jak my się widzi.

Opublikowano

Kolego temat byl juz poruszany milion razy "n75" :szukaj:ktos Ci pisał zebys podmienil z n18.HALO...to jest silnik 1Z :tongue4:

AFF - 1Z.... to tylko różnica programu i wtrysków. N-ka jak najbardziej to samo, praktycznie wszystko to to samo :decayed: Więc pod ten temat można podpiąć. A co do tej opcji: " :szukaj: " to już inna bajka (mało kto korzysta)

Chocbys nie wiem jak sie staral to tutaj akurat N18 w miejsce N75 nie podmienisz :tongue4:

Opublikowano
  • Autor

No właśnie kolego bo tutaj jest inna turbina itp.

Mam golfa IV w domu i jak by się dało to już bym to dawno zrobił ale nie da rady. Ciekawi mnie jedna rzecz bo kuzyn w swoim golfie IV 90ps ma podobny problem do mojego jeśli idzie o to dławienie się, ksztuszenie, kopcenie. Ja jak ruszałem WG to wydawał on pewien dźwięk i ten sam dźwięk pojawia się podczas w/w objawów czyli N75 nie jest w stanie wysterować WG na chłopski rozum chyba.