Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] (1.9 tdi 1z) Wyciek oleju pod kolektorem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam wyciek oleju pod kolektorem ssącym i wydechowym (uszczelki) i jest to już stwierdzone, gdyż silnik był wymyty a następnie po przejechaniu 300 km ponownie sprawdzony. Nie jest tego dużo ale jednak. Oleju bierze ok 0,2 l na 1000 km. Turbo nie widać żeby puszczało. Jaka może być tego przyczyna ? Czy wystarczy wymienić uszczelki pod kolektorami ? Czy może uszczelniacze zaworów ?

Z góry dzięki za pomoc.[br]Dopisany: 17 Listopad 2007, 09:51_________________________________________________Należało wymienić uszczelki pod kolektorem ssącym i wydechowym. Jeżdżę już ok rok i jest sucho.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej widzę, że miałeś taki sam problem jak ja pół roku temu. Jedyna rada na ten wyciek to właśnie wymiana uszczelek oraz planowanie głowicy i po bólu. Hej

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

mam wyciek oleju pod kolektorem ssącym i wydechowym (uszczelki) i jest to już stwierdzone, gdyż silnik był wymyty a następnie po przejechaniu 300 km ponownie sprawdzony. Nie jest tego dużo ale jednak. Oleju bierze ok 0,2 l na 1000 km. Turbo nie widać żeby puszczało. Jaka może być tego przyczyna ? Czy wystarczy wymienić uszczelki pod kolektorami ? Czy może uszczelniacze zaworów ?

Z góry dzięki za pomoc.[br]Dopisany: 17 Listopad 2007, 09:51_________________________________________________Należało wymienić uszczelki pod kolektorem ssącym i wydechowym. Jeżdżę już ok rok i jest sucho.

Odgrzeję kotleta ....

Czy z pod tych kolektorów możne cieknąć olej ?

Opublikowano

u mnie był taki wyciek (olejowaty) - a tak przy okazji to jakieś ponad pół roku u siebie wymieniałem uszczelkę tylko pod ssącym, a wydechowy dokręciłem i wszyskto gra (czyściutko i bez wycieków)

Opublikowano

u mnie był taki wyciek (olejowaty) - a tak przy okazji to jakieś ponad pół roku u siebie wymieniałem uszczelkę tylko pod ssącym, a wydechowy dokręciłem i wszyskto gra (czyściutko i bez wycieków)

A czy miałeś od tego jakieś ubytki oleju ?

Zerknij na to foto. Miałeś podobnie ? Wydaje mi się że czasami czuję spaliny z ogrzewania i troszkę jest ten kolektor okopcony czego na fotkach nie widać.

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_avg_prosze_o_ocene_logow_twarda_praca_i_telepanie_buda_na_jalowym_biegu-t96414.15.html

Opublikowano

u mnie było widzać wycieki pod kolektorem.

Po za tym takie wycieki za dużo oleju ci nie wezmą (nawet b.b.mało bym napisał - nieodczuwalne)

Opublikowano

u mnie było widzać wycieki pod kolektorem.

Po za tym takie wycieki za dużo oleju ci nie wezmą (nawet b.b.mało bym napisał - nieodczuwalne)

U mnie to jest trochę dziwne że kolektor od zewnątrz jest mokry. Wymienię uszczelkę pod nim i zobaczę co będzie dalej.