Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Świadek w sprawie rozwodowej - proszę o pomoc!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli ktoś z Was orientuje się jak w praktyce wygląda rola świadka w sprawie rozwodowej proszę o kontakt.

Znajomy właśnie mnie poinformował, że na takowego chce mnie powołać :wallbash: a mnie nie uśmiecha się wpierd*** w czyjeś sprawy...

Opublikowano

Niestety musisz się stawić.

I odpowiadać na pytania - na tyle ile twoja wiedza na to pozwala..

Art. 261.

§ 1. Nikt nie ma prawa odmówić zeznań w charakterze świadka, z wyjątkiem małżonków stron, ich wstępnych, zstępnych i rodzeństwa oraz powinowatych w tej samej linii lub stopniu, jak również osób pozostających ze stronami w stosunku przysposobienia. Prawo odmowy zeznań trwa po ustaniu małżeństwa lub rozwiązaniu stosunku przysposobienia. Jednakże odmowa zeznań nie jest dopuszczalna w sprawach o prawa stanu, z wyjątkiem spraw o rozwód.

§ 2. Świadek może odmówić odpowiedzi na zadane mu pytanie, jeżeli zeznanie mogłoby narazić jego lub jego bliskich, wymienionych w paragrafie poprzedzającym, na odpowiedzialność karną, hańbę lub dotkliwą i bezpośrednią szkodę majątkową albo jeżeli zeznanie miałoby być połączone z pogwałceniem istotnej tajemnicy zawodowej. Duchowny może odmówić zeznań co do faktów powierzonych mu na spowiedzi.

Wiem, że nie jesteś małoletnia więc art. który ich dotyczy nie dotyczy Ciebie - "młoda" damo :decayed:

Więc jeśli zostaniesz powołana na świadka - niestety musisz iść. :dontknow:

Na rozprawę możesz się nie stawić jedynie w przypadku zwolnienia lekarskiego (od lekarza sądowego), ale wtedy rozprawa najprawdopodobniej zostanie po prostu przełożona na inny termin.

Opublikowano

Witam!!!!

Jeżeli Sąd wzywa to obowiązkiem świadka jest stawić się w wyznaczonym miejscu i czasie. Świadkowanie jest nieuchronne (kary porządkowe, przymusowe doprowadzenia itp.) Jeżeli otrzymasz wezwanie to będzie (na odwrocie) pouczenie o podstawowych prawach i obowiązkach wynikających z różnych mądrych kodeksów :shocked: Należy również pamiętać, że na wokandzie można upomnieć się o zwrot kosztów poniesionych z tytułu stawiennictwa na rozprawię. Hmmm... resztę procedury przed Sądem pozostawiam filmom instruktażowym na TVN typu Anna Maria Wesołowska :polew: Tak bardziej na serio :no: to musisz powiedzieć wprost to co wiesz w sprawie lub ewentualnie czego byłaś świadkiem. To się nazywa tzw. prawda obiektywna. Odpowiadaj krótko i rzeczowo na zadawane pytania. Na podstawie informacji przekazanych przez źródło dowodowe (świadków) zostanie wydany kolejny sprawiedliwy wyrok. To wszystko co mam do powiedzenia Wysoki Sądzie w Tej sprawie :confused4:

Opublikowano

Osa w piątek jak przyjedzie mój wujek to go sie zapytam o co pytają na tego typu sprawach, bo ze 2 miesiące temu był jako świadek w takiej sprawie.