Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Stukanie na niskich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych Klubowiczów

Od jakiegoś czasu w moim silniku słychać podejrzane stukanie w okolicach 2 cylindra. Stukanie nie występuje zawsze podczas jazdy, natomiast ostatnio prawie zawsze staje się słyszalne przy niskich obrotach. O ile stukaniem na zimnym bym się nie przejmował, o tyle stukanie na rozgrzanym silniku trochę mnie martwi. O ile na zimnym silnik chodzi w miarę głośno (jak to bywa zimą), o tyle na rozgrzanym do 90 st.C daje się słyszeć ewidentne (nie wiem czy metaliczne ale na pewno wyraźne) stukanie w okolicach 2 lub 3 cylindra (po osłuchaniu stetoskopem stawiałbym na 2 cylinder). Podczas jazdy (na wyższych obrotach) czasem silnik pracuje normalnie czasem znacznie głośniej , natomiast na niskich obrotach przy zimnym silniku jeszcze parę miesięcy temu było z tym różnie powiedzmy 50/50 natomiast na dzień dzisiejszy stukanie jest praktycznie normą.

Po lekturze wątków dotyczących tematu obstawiałbym na kończące się popychacze hydrauliczne, ale podczas czyszczenia turbiny i dolotu jakieś 2 tygodnie temu zauważyłem coś niepokojącego.

Po zdjęciu kolektora dolotowego do czyszczenia zerknąłem sobie na zawory i o ile 1,3,4 wyglądały zgodnie z tym czego się spodziewałem (oblepione czarną mazią), o tyle zawór dolotowy na 2 cylindrze wraz otoczeniem przy samym zaworze były czyste żeby nie powiedzieć wypalone (wypalone tylko w bezpośrednim sąsiedztwie zaworu, dalej w stronę kolektora standard czyli maź)

Czy taki stan rzeczy może świadczyć o jakiś nieszczelnościach na zaworze lub problemach z zaworem/głowica czy też może być bezpośrednim skutkiem wykończonych szklanek?

Druga rzecz to zauważyłem, że brakuje mi uszczelnień gumowych na śrubach mocujących pokrywę zaworów

IMG_0093.jpg

czyżby ktoś tam grzebał i zapomniał dobrze poskładać...

W każdym razie autko ma naśmigane 265kkm a od prawie trzech lat (i przebiegu 218kkm) jeżdżę na Motulu X-Cess 8100 4w40. Gdzieś od 2 lat w olej zaopatruję się u kolegi dzika, więc problemu z podrabianym olejem raczej bym nie podejrzewał.

Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Może wtryskiwacz wchodzić w gre jeszcze...

Opublikowano
  • Autor

Też o tym myślałem ale wypalona komora dolotowa troche nie pasuje mi do tej teorii...

Dzisiaj odzyskałem aparat więc uzupełniam posta o kilka konkretów:

Tak wygląda komora dolotowa 2 i 3 cylindra:

IMG_0085.jpg

i dodatkowo widok na wszystkie 4:

IMG_0081.jpg

Widać że komora dolotowa zaworu w 3 cylindrze jest wypalona (czarna maź na ściankach nie była lepka tylko zwęglona).

Dodatkowo nagrałem filmiki obrazujące (a raczej nagłaśniające :tongue4: ) prace mojego silnika:

pierwszy....

...i drugi...(dla wytrwałych wersja long :) )

Co do ustawienia kąta wtrysku to wydaje mi się że u mnie jest książkowy:

k_t_wtrysku_20110228.jpg

W rzeczywistości pomiar oscyluje gdzieś w okolicach wartości 47-52 (oczywiście pomiar robiony przy temperaturze cieczy chłodzącej w bardzo bliskich okolicach 90st.C)

To tyle o moim problemie - z góry dzięki za pomoc i wszelkie opinie.

Opublikowano

Olej z odmy nie koniecznie odklada sie rowno na kazdym kanale.Stukanie to jakby popychacz.

Opublikowano

popychacz u mnie stukało identycznie :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Czyli popychacze do wymiany.....i mam nadzieję że tylko to :myśli:

Orientujecie się może jaki byłby koszt takiej operacji (materiał to chyba coś koło 200PLN będzie za popychacze INA + uszczelnienia - chyba że szarpnę się na ORI ale nie wiem jaka różnica w cenie i czy jest sens) - muszę poszukać jakiegoś dobrego mechaniora w okolicy ale nie chciałbym przepłacać...

Olej z odmy nie koniecznie odkłada sie równo na każdym kanale.

Obyś miał rację - choć jak odkręcałem kolektor to był raczej zafajdany równomiernie i tylko po stronie głowicy dało się zauważyć różnicę...

IMG_0078.jpg

na fotce kolektor już po wstępnym potraktowaniu preparatem do czyszczenia kominków, ale widac mniej więcej ze zafajdanie na 2 i 3 kanale podobne.

Co do nierównomiernego zafajdania olejem z odmy to zawór na 4 cylindrze był faktycznie czystszy niż 1 i 3, natomiast na 2 cylindrze zawór był czysty bo wypalony (inna barwa metalu)

4:

IMG_0083.jpg

3:

IMG_0084.jpg

2: niestety nie wyszła mi fotka samego zaworu, ale barwa coś jakby zbliżona do wypalonej góry kanału na fotce poniżej

IMG_0088.jpg

Dodam, że nie mam problemów z mocą ani z dymieniem, a po wyczyszczeniu turbiny autko śmiga aż miło....tylko to klepanie doprowadza mnie do szału coraz bardziej :kwasny:

Czy ewentualna nieszczelność na zaworze może być spowodowana przez wykończony popychacz?

[br]Dopisany: 28 Luty 2011, 22:29_________________________________________________Możecie polecić jakiegoś dobrego mechanika specjalizujacego się w grupie VAG (silniki) w okolicach Rybnik/Wodzisław Śl./Jastrzebie Zdrój/Żory?

Myślałem o SSerwis z Czernicy ale ceny, które proponują są delikatnie mówiąc zaporowe:

wymiana hydrauliki zaworowej to koszt ok.2400 zł brutto, ( z czego 800 zł to koszt samych tylko hydropopychaczy) i do tego jeszcze dochodzą wałki regenerowane których koszt wynosi 1600 zł .Usługę wykonujemy tylko na oryginalnych częściach.

no chyba ich poje#$%&

Serwis ogólnie polecany ale nie wiem skad biora te ceny - sa lepsi niż ASO :polew:

Opublikowano

Pomyliło i im się z 2.5tdi.

Opublikowano
  • Autor

No chyba .... zaskoczyli mnie tymi wałkami tym bardziej że w AFN jest jeden i raczej się go nie wymienia (no chyba że trzeba)

Popychacze w ASO to koszt 114PLN/szt więc będę raczej musiał pójść w kierunku zamienników...

Co byście polecali - INA czy coś innego?

Co do kosztu wymiany to ASO około 1000PLN - będę musiał poszukać innego dobrego mechanika...

Opublikowano

zakładaj INA z zamiennika. ja płaciłem za zestaw po rabacie jakies 120zł za komplet.

zreszta popychacze sie sprawdza. zdejmujesz pokrywe. i pokolei sprawdzasz hydro przekrecajac walek rozrządu tak aby krzywki patrzyły w góre na danym sprawdzajacym cylindrze , szczelinomierz (listek 0,02mm) i deikatnie naciskasz na hydro wkładajac miernik- jesli miernik wsówa sie bez problemu - hydrosztos do wymiany.

Opublikowano
  • Autor

Pomyliło i im się z 2.5tdi.

Dzieki za czujność :hi:

Po korekcie koszt wymiany prezentuje się już lepiej...

Nastąpiła pomyłka.

W Pana samochodzie koszt wymiany popychaczy to 344 zł materiał z czego 240 zł to popychacze natomiast koszt usługi to 394 zł . Koszt całkowity to 740 zł brutto.

Opublikowano

kolego napisz do 4umowiscza dzik i w cenie tych 240zł przysle ci hydro INY,uszczelke pod pokrywę wałka rozrządu+ uszczelniacz wałka rozrządu,

400zł za wym.hydro to dobra cena bynajmniej w moich stronach...

Opublikowano

wymienilem popychacze na INA. Wyszlo 160 za komplet. Czyli jakies 20 za sztuke. Zadnych nowych uszczelek, niczego. Zrobile, juz kilka tys km i nic sie nawet nie poci.