Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Rozdzielenie turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam problem wziąłem się za czyszczenie turbiny w związku z przeładowaniem i nie mogę rozdzielić części gorącej turbiny dodam że wygląda że od nowości, nie była wyjmowana. Czy macie jakieś sposób aby ją rozdzielić psikałem wd40 pukałem delikatnie młotkiem i za cholerę nie chce ruszyć mogę ją podgrzać palnikiem bo mam możliwość w pracy proszę o szybką podpowiedz

Opublikowano

grzej palnikiem,ale zdrowo, popros kogos o pomoc, niech przez szmaty trzma za czesc zimna,a Ty z gory puknij przez deske i powinno sie rozejsc. grzej tak palnikiem po czesci goracej az zacznie sie widocznie rozszerzać, nie wiem jakim palnikiem bedziesz to robil, ale zwyklym gazowym z castoramy zrobilem to ; ) jak nie chce tak puscic to szkoda walic , pamietaj ,ze zeliwo jest kruche!

Opublikowano
  • Autor

dobra dzięki bo nie byłem pewien a jeszcze mam pytanko bo gruszka przy turbinie już jest strasznie zardzewiała zmieniać ją i jak jest z tą regulacją sztangi przy nowej gruszce

Opublikowano

grzanie to według mnie ostateczność. ostatnio też miałem z tym problem. wd40 to od razu odstaw ( nadaje się do roweru )

Aby bezinwazyjnie otworzyć turbo podstawa do dobry penetrator! Ja kupiłem odrdzewiacz WURTH i poszło łatwo ( wd40 nie dawało rady zupełnie )

Opublikowano

Koledzy mają rację - WD40 do kosza, uzyj naprawde dobrego środka. Odnosnie gruszki sztangi - jesli wymieniasz samą gruchę nie musisz jej regulowac - jest mocowana na zawleczce

Opublikowano

Już miałem tak że nie chciało się rozdzielić za cholerę ale młotkiem do okola obstukiwałem i z góry po 3 punktach żeby szło równo i odskoczyło :)

Opublikowano

to ze grucha jest zardzewiała to pikus, szczota na szlifierce stołowej ładnie ja wylize. jesli pracuje prawidłowo ten regulator to nie ma sensu zmieniac- nie jest tani...

Opublikowano
  • Autor

Koledzy już po robocie podgrzałem palnikiem i samo odpadło praktycznie a co do samego stukania młotkiem u mnie nic nie pomogło i psikałem i lipa także w moim przypadku tylko palnik dzięki za odpowiedzi

Opublikowano

Ja także psikałem WD, odrdzewiaczem Kernlite i nic nie pomagało, z braku palnika dopiero porządne kilkukrotne pieprznięcie sporym młotkiem przez drugi młotek oparty na wewnętrznej części korpusu dało efekt (opukiwanie wkoło nic nie dawało).

Niestety puściło od razu na 3 mm z jednej strony i 3 łopatki na końcach delikatnie się podgięły co na szczęście nie przeszkadza w pracy turbiny.

Na drugi raz nie odkręcałbym całkiem śrub tylko poluzował o 1 mm i dopiero atakował młotkiem lub użyłbym przygotowanego wcześniej palnika.