Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Schodzi lakier bezbarwny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

niestety na dachu i klapie zaczął mi sie złuszczać lakier bezbarwny. Na razie są to dwie małe kropki wielkości monety 1 gr, ale czuję, że zaraz pójdzie po całości.

czy można polakierować dach i klapę tylko lakierem bezbarwnym, bez ingrenecji w lakier oryginalny, tzn bez zdzierania lakieru do "gołej blachy"?

Dzięki za pomoc z gory

Opublikowano

można, trzeba zmatowić bezbarwny i trysnąć nowy

Opublikowano

Może auto było często polerowane?

Opublikowano
  • Autor

było tylko raz polerowane, ale na własne życzenie załatwiłem sobie lakier. Zabezpieczyłem dziurę po wybitej tylnej szybie folią i taśmami klejącymi na kilka dni, do wymiany szyby. Klej po taśmie nie chciał zejść, więc ktoś mi poradził psiknąć czymś tłustym i psiknąłem wd40 :wallbash: do tego jeszcze szorowanie gąbką i trzeba było zrobić intensywną polerkę w miejscach dookoła szyby tylnej (sedan), czyli klapa, dach i słupki. Na dachu pojawiło sie kilka drobnych odprysków bezbarwnego lakieru, a na klapie drobniuteńkie jakby pęcherzyki powietrza. Tu już nie chodzi o koszt, po prostu zależy mi na tym, żeby nie usuwać oryginalnego lakieru z samochodu i czyścić do gołej blachy.... :thumbdown:

Opublikowano

Ja miałem podobną sytuację w Golfie .... to nie koniecznie od polerowania .... schodzi ze starości, może być źle polakierowany od fabryki, od słońca, soli od wszystkiego ... w farbach akryllowych niestety nie można malować tylko bezbarwnym z tego co mi lakiernik powiedział i Golfa malowałem prawie całego bo schodziło wszędzie ... w takim lakierze jak w Audi nie wiem ktoś tu wyżej powiedział, że można - ale wątpie.

Jak masz odprysk wielkości monety .... to byle jakie mycie auta myjką ciśnieniową i zejdzie dalej niestety.

Opublikowano

Raczej nic nie poradzisz z odpryskami bezbarwnego, pozostaje jedynie przelakierowanie całego dachu - czyli lakier bazowy/bezbarwny itd.

Jest to najlepsze rozwiązanie, ponieważ na dużych płaskich elementach takich jak dach maska itd. Będzie bardzo trudno wykonać tzw. zaprawkę/wpyłkę, bo na 99% przypadków będzie widoczna różnica stary/nowy lakier.