Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] [ASZ] Prośba o analizę logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

Pomóżcie panowie z logami, pacjent Golf, ASZ, po chipie.

Auto sporo pali. Na postoju na FIS pokazuje 1,2 - 1,4 l/h (wyłączone odbiorniki)

Spalanie podczas miejskiej jazdy (spokojnej) to ok 8 litrów.

Dynamiczne:

Gr1.

image.jpg

Gr. 4 i 8

4_8.jpg

Gr. 11

image.jpg

Gr 13,18,23

13_23_18.jpg

Statyczne:

Gr 1, 13, 15

1_13_15.jpg

W grupie 1 widać że dawka wtryskiwana jest na poziomie 9.3 mg/suw -> dużo

Nie mam loga statycznego Gr4 ale synchronizacja rozrządu jest ustawiona dobrze ( równe 0 )

Temteratury w grupie 7 też są ok.

Co może powodować takie spalanie? Czy np. dawki korekcyjne mogą mieć taki wpływ na spalanie? Czy można tą dawkę jakoś zmniejszyć?

Jak wygląda ogólna kondycja autka?

Dzięki z góry za pomoc i odpowiedzi! :hi:

Opublikowano

pierwsza rzecz to szukaj powietrza w paliwie,

pozniej przejdziemy do oceny połączeń PD

Opublikowano

ile to auto ma mocy ?

Opublikowano
  • Autor

lukjar7 , co masz na myśli mówiąc powietrze w paliwie? Dodam że z rana jest problem z odpaleniem - słychać głośne przelewanie paliwa w zbiorniku i czasami jak odpalasilnik to przez sekundę wchodzi na 500-600 obrotów a później normalnie na 900obrotów. Całemu przedstawieniu towarzyszy chmura dymu. Co ciekawe, jeśli przekręce zapłon kilkakrotnie (tj 2, 3 razy "napompuje" paliwa) odpala lepiej.

ile to auto ma mocy ?

Pomiar wykonany na dynomecie pokazał 175KM / 363NM

Opublikowano

W/g mnie ten soft jest mocny.

Ciekawe jak to bedzie smigac jak przyjdzie temp. powietrza w granicach 30*

Opublikowano

lukjar7 , co masz na myśli mówiąc powietrze w paliwie? Dodam że z rana jest problem z odpaleniem - słychać głośne przelewanie paliwa w zbiorniku i czasami jak odpalasilnik to przez sekundę wchodzi na 500-600 obrotów a później normalnie na 900obrotów. Całemu przedstawieniu towarzyszy chmura dymu. Co ciekawe, jeśli przekręce zapłon kilkakrotnie (tj 2, 3 razy "napompuje" paliwa) odpala lepiej.

ile to auto ma mocy ?

Pomiar wykonany na dynomecie pokazał 175KM / 363NM

Zaprzal robił moda ?

szukaj nieszczelności w układzie paliwowym, ew może coś z pompką wstępnego tłoczenia

Opublikowano
  • Autor

Na postoju na FIS pokazuje 1,2 - 1,4 l/h (wyłączone odbiorniki)

Panowie a co z tym spalaniem? Czy dawki korekcyjne mają na to wpływ?

Wydaje mi się że duże spalanie na postoju (np. tak jak u mnie, zakładam za duże o 0,5l/h) może przekładać się na zwiększone zużycie podczas jazdy, co też widać w logu statycznym, GR1, dawka paliwa ~9mg/suw.

Czy tok mojego rozumowania jest prawidłowy?

Jeśli tak, co zrobić żeby obniżyć te dawki? Czyszczenie środkiem Liqui moly? A może trzeba wyregulować pompki? Patrząc na BIP'y zakłdam że pompki są w dobrym stanie :mysli:

Opublikowano

Wydaje mi się że duże spalanie na postoju (np. tak jak u mnie, zakładam za duże o 0,5l/h) może przekładać się na zwiększone zużycie podczas jazdy, co też widać w logu statycznym, GR1, dawka paliwa ~9mg/suw.

Jeśli tak, co zrobić żeby obniżyć te dawki? Czyszczenie środkiem Liqui moly? A może trzeba wyregulować pompki? Patrząc na BIP'y zakłdam że pompki są w dobrym stanie :mysli:

dawka w 001 jest odwrotnie proporcjonalna do tego co trafia do silnika, Ecu programowo podlewa wiecej dawke by utrzymac wolne obroty, 9 mg to mało :) moim zdaniem cos jest nie tak, sprawdziłbym paliwo w pierwszej kolejnosci czy dochodzi tyle co trzeba

Opublikowano

Auto sporo pali. Na postoju na FIS pokazuje 1,2 - 1,4 l/h (wyłączone odbiorniki)

Ja w BLS mam tak samo (1.2-1.4l/h)

natomiast w gr001 średno pokazuje 6mg

spalanie średnie przy spokojnym pomykaniu 7l/100km

Opublikowano
  • Autor

dawka w 001 jest odwrotnie proporcjonalna do tego co trafia do silnika, Ecu programowo podlewa wiecej dawke by utrzymac wolne obroty, 9 mg to mało :) moim zdaniem cos jest nie tak, sprawdziłbym paliwo w pierwszej kolejnosci czy dochodzi tyle co trzeba

Dzięki za podpowiedzi, przy okazji przeglądu poszukam nieszczelności w układzie i przeczyszcze pompki Liqui Moly 5154.

dodam tylko że autko jeździ na Motulu 505.01 oraz na filtrach Mann'a - wszystko od Dzika.

ps. Jakie powinno być ciśnienie pompy ze zbiornika?

Opublikowano

O ile się nie mylę to 1-1,5bar :mysli:

Opublikowano
  • Autor

O ile się nie mylę to 1-1,5bar :mysli:

sorry za głupie pytanie ale ciśnienie to mierzy się podłączając tylko manometr (obieg zamknięty) czy wpiąć się równolegle trójnikiem (obieg do pompy tandemowej) :rolleyes:

Opublikowano

oczywiście że nie zaślepiając układu :) trojnik, zaraz sprawdze jakie powinno być ciśnienie[br]Dopisany: 23 Marzec 2011, 20:25_________________________________________________1 b [br]Dopisany: 23 Marzec 2011, 20:28_________________________________________________Podczas pracy silnika paliwo powinno dopływać pod ciśnieniem 0,5-0,7 bara.

Tandem-pump takze moze byc przyczyną. Trzeba dokonać pomiaru ciśnienia pompy tandemowej...(tej za głowica). Posiada ona korek w miejsce którego podłanczamy manometr. Przy obrotach 1400...ciśnienie zasilajace pompowtryski powinno być nie mniejsze jak 3,5 bara. Podczas kręcenia silnikiem do obrotów 4tyś rpm ciśnienie przy dobrej pompie wynosi od 7-10 bar

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

oczywiście że nie zaślepiając układu :) trojnik, zaraz sprawdze jakie powinno być ciśnienie[br]Dopisany: 23 Marzec 2011, 20:25_________________________________________________1 b [br]Dopisany: 23 Marzec 2011, 20:28_________________________________________________Podczas pracy silnika paliwo powinno dopływać pod ciśnieniem 0,5-0,7 bara.

Tandem-pump takze moze byc przyczyną. Trzeba dokonać pomiaru ciśnienia pompy tandemowej...(tej za głowica). Posiada ona korek w miejsce którego podłanczamy manometr. Przy obrotach 1400...ciśnienie zasilajace pompowtryski powinno być nie mniejsze jak 3,5 bara. Podczas kręcenia silnikiem do obrotów 4tyś rpm ciśnienie przy dobrej pompie wynosi od 7-10 bar

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :) [br]Dopisany: 23 Marzec 2011, 21:09_________________________________________________Panowie,

Odgrzewam kotleta i mały update :gwizdanie:

Zrobiłem czyszczenie przy użyciu LM Diesel Spulung, wypaliło całą buteleczkę. Nie zauważyłem żeby płyn zmienił jakoś kolor - cały czas był przeźroczysty. Nie miało to odczuwalnego wpływu na zachowanie silnika.

Wymieniłem filtr paliwa, olej, sprawdziłem świece.

Wymieniłem termostat.

Sprawdziłem czujnik temperatury (G2/G52) - róznica w temperaturze jest (5st róznicy) ale nie wydaje mi się żeby mialo to negatywny wpływ na spalanie.

Niepokoi mnie wciąż to spalanie na biegu jałowym - powiększyło się do 1,5 - 1,6 l/h przy temperaturze silnika 81st - robię krótkie dystanse więc nie daje rady nagrzać do 90st.

Co gorsza dawka paliwa wskazywana w grupie 001 wynosi 11 - 11,7 mg/suw

Dawki korekcyjne w 013 są ok oprócz cylindra 3 gdzie mam -2,7mg/suw -> czy cos sie z tą pompką dzieje?

Bipy wszystkie poniżej 15.

Grupa 18 - w porządku.

Grupa 15 - chwilowe zużycie paliwa pokazuje na poziomie 1,4 - 1,5 l/h

Co robic? czy to kwestia regulacji pompek (wstępne tłoczenie) czy może o-ringi mam do wymiany?

A może tak silnik reaguje na "nie pierwszej młodości" koło zamachowe które nie wytłumia drgań i powoduje zakłócenia w równobiegłości silnika?

Prosiłbym jeśli ktoś ma dostęp do dokumentacji o podesłanie danych regulacyjnych pompek (odległość od krawędzi głowicy + dane dot. regulacji luzu) dla silnika 1.9 ASZ Golf 2002r.

Dzięki z góry!!!

Poszukałem w necie i okazuje się że generalnie np uszkodzenie pompowtrysku ("lanie") skutkuje zmniejszeniem dawki w grupie 001, ale też zwiększa się dawka chwilowego spalania na FIS.

Co więc może być że dawka w 001 osiąga tak wysokie wartości (w rzeczywistości jest bardzo mała) przy sporym wzroście chwilowego spalania na FIS?