Opublikowano 22 Grudnia 200718 l Witam Słyszałem, że do 25 grudnia 2007 roku mają obowiązywać dotychczasowe zasady naliczania akcyzy na sprowadzane samochody. A wie ktoś jakie będą zasady naliczania akcyzy po 25 grudnia?? Chcę kupić sprowadzone auto, a nie zdążę już z załatwieniem formalności i dlatego nie wiem czy kupić to auto czy lepiej się wstrzymać. Pozdrawiam i Wesołych Świąt.
Opublikowano 22 Grudnia 200718 l nie chodzi o akcyzę tylko o formalności związane z Wydziałem Komunikacji - chodzi o to aby auto posiadało 2 dokumenty potwierdzające "tożsamość"
Opublikowano 23 Grudnia 200718 l Autor aha myślałem że zmieni się sposób naliczania akcyzy i jej stawki i wtedy mogłoby się okazać że będę musiał jej zapłacić kilka tysięcy, ale dzięki za informacje. pozdrawiam
Opublikowano 23 Grudnia 200718 l To nie wystarczy juz umowa kupna-sprzedazy ? Swoja A4 sprowadzalem ze szwajcarii i o ile pamietam mialem tylko ta umowe.
Opublikowano 23 Grudnia 200718 l Posrod calej masy innych papierow dokumentem stwierdzajacym tozsamosc autka byla chyba tylko umowa. Zastrzegam sobie oczywiscie prawo to pomylki wlasnie ze wzgledu na ilosc ilos papierow , slaba pamiec i dosc odlegly termin kupna .
Opublikowano 23 Grudnia 200718 l Auto sprowadzone z Niemic powinno miec duzy brif i mały brif no i umowe lub fakture.Zmiant te polegaja na tym zeby nie przyprowadzac aut mocno uszkodzonych bo wtedy auto nie posiada kompletu dokumentow.Głownie chodzi o auta sprowadzane z Francji po duzych dzwonach,takie auto w Francji ma wydane zaswiadczenie o szkodzie całkowitej i po przyprowadzeniu auta zrobieniu go bylo rejestrowane w polsce.Teraz bedzie nie mozliwe zarejestrowaniu takiego auta. Jeszcze przepisy maja sie zmienic (dokladnie nie wiem kiedy) na nasza korzysc oczywiscie mianowicie po przyprowadzeniu auta bedzie trzeba zrobic tylko:tlumaczenie,skarbowy,rejestracja. Auto jezeli bedzie mialo wazny przeglad z np.niemiec nie robimy przegladu zerowego,nie placimy akcyzy,w skarbowce 2% wartosci placimy,i prawdopodobnie nie bedzie opłaty reciklingowej. Mowił mi to znajomy ktory zajmuje sie takimi sprawami wiec jest w tym cos prawdy