KmK Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Chce troche zdywersyfikować inwestycje, czy jest ktoś kto jest oblatany w temacie złota, a głównie w złotych monetach ? Jakie monety najlepiej kupić, które są żadsze od innych, czy przez portale internetowe warto kupować, lepiej polskie czy np "wiedeńskich filharmoników", lepiej 1 uncje czy 1/2 lub 1/4 ? Generalnie chętnie poznam wszelkie info na w/w temat
gr8 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Jakis czas temu zainteresowalem sie tym tematem. Ogolnie jesli chodzi o inwestycje w srebrne i zlote monety, to najlepiej tzw. monety bulionowe, jak chocby juz wspomniany filharmoniker. Co do monet srebrnych, to najlepiej od razu kupowac o wadze 1 oz. (jedna uncja) - nie warto bawic sie w mniejsze. Co do monet zlotych, to tutaj warto zastanowic sie nad tymi mniejszymi takze. Oczywiscie warto tez kupic uncjowe, ale taka juz troszke kosztuje, a do tego za kilka ladnych lat moze sie okazac, ze latwiej np. sprzedac mniejsza/lzejsza monetke od takiej uncjowej. Nalezy jednak pamietac, ze monety mniejsze, sa odpowiednio drozsze, np. za 10 monet o wadze 1/10 oz. zaplacisz o wiele wiecej niz za jedna monete o wadze 1 oz. Co do rozpoznawalnosci, to najlepiej kupowac: Wiener Philharmoniker, Maple Leaf, American Eagle, Krugerrand (sa tylko zlote monety). Jest wiele innych, ale te sa najbardziej rozpoznawalne. Natomiast, jesli chodzi o najlepsze, a zapewne najtansze miejsce na ich zakup to polecam blog i forum: http://www.goldblog.pl/ Znajdziesz tam duzo odpowiedzi na pytania, ktore pojawia sie przed lub po zakupie monet. Ja moge natomiast polecic Ci prywatnie osoby/strony u ktorych znajdziesz dobre ceny ale to juz chyba na priv, chyba ze moge zrobic komus reklame?
KmK Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2011 dzięki za pomoc napewno tam zaglądne a orientujesz sie może jak uniknąć falsyfikatów, czy wogóle na rynku trafiają się takie, czy są certyfikaty które można dostać wraz z zakupem ? info o możliwości zakupu jak wolisz, może być prv
gr8 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Monet srebrnych narazie nie podrabiaja, bo to sie jeszcze nie oplaca - oczywiscie mowie o tych wyzej wspomnianych (kiedys czytalem,ze podrabiali jakas chinska monete...) Ale kto wie co sie bedzie dzialo, jak cena srebra podskoczy jeszcze bardziej. A monety zlote to chyba najlepiej kupowac u sprawdzonych dealerow. Mozna oczywiscie samemu sprawdzic autentycznosc monet - ale o tym znajdziesz na blogu.
KmK Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Sporo mi ten blog rozjaśnił wielkie dzięki!
gr8 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Sporo mi ten blog rozjaśnił Ja rowniez wiele sie z niego dowiedzialem, dlatego smialo moge go polecic
Rekomendowane odpowiedzi