Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] AFN + jednomas odelżony + sprzęgło 1Z = drżenie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kolega założył do AFN jednomas i sprzegło od 1Z. Jednomas został odelżony (prawdopodobnie troche stoczony) w celu poprawienia reakcji. Jedni się wypowiadają że na jednomasie się gorzej jeździ a inni ze tak samo jak na dwumasie. Kolega będzie je wyciągał i zakładał od nowa dwumas. Ja mam walnięty dwumas i mysle o założeniu jednomasu i odkupieniu od niego całego kompletu.

teraz pytanie: czy to że jednomasz ma mniejszą masę niż standardowy może dawać efekt że w czasie przyśpieszania odczuwa on lekkie drgania w trakcie mocniejszego przyśpieszania? Czy brac ten komplet (sprzęgło prawie nowe LUKa) czy przez ten jednomas będą własnie takie problemy?

Opublikowano

Wątków o zmianie dwumasa na jedno masa masz trochę wystarczy poszukać. A co do pytania to odpowiedź jest następująca TAK będą występowały drgania.

Opublikowano
  • Autor

i te drgania sa spowodowane mniejsza masa koła zamachowego ? :mysli:

wiem że jest sporo o zmianach ale interesował mnie ten jeden aspekt.

Opublikowano

Wiesz co, podobna zamiane ale w benz bede Ja sprawdzal.

Pytanie jest jedno, czy po odelzeniu, ten jednomas byl wywazony ?

Opublikowano
  • Autor

No własnie nie wiem, zapytam kolege czy wyważony był ten jednomas.

No a co do Twojego zamiaru chetnie się dowiem z jakim efektem to zrobisz. A czego tak naprawdę mozna oczekiwac po odelzonym kole zamachowym? Rozumiem że nie trzeba takiej dużej masy rozpedzać co by przekładało się na szybsza reakcję na gaz, a jakie to może mieć jeszcze plusy i minusy?

Opublikowano

Sam powiedziales...szybsze wkrecanie sie silnika lecz to dziala tez w druga strone. Pozbywasz sie dosc awaryjnego i drogiego elementu zastepujac je kolem, ktore powinno dlugo pochodzic.

Opublikowano
  • Autor

Kolega napisałe że staczany i wyważany w jakiejś firmie która tam sporo ludzi polecało na forum golfa i passata.

Wiem po co się wkłada jednomas.

Chodziło mi tylko jakie sa różnice między jednomasem ori a jednomasem stoczonym (odelzonym - mniejsza masa).

To jeden aspekt już znam że lepiej się wkręca na obroty.

A jakie są minusy i ewentualnie jeszcze jakieś plusy takiego zabiegu zmniejszania masy koła zamachowego?

Opublikowano

Moze byc mniejszy komfort...wlasnie drgania.

Jak przetestuje to bede wiedzial cos wiecej bo teraz to gdybanie...

Opublikowano
  • Autor

ok spoko jak nie zapomniesz to sie odezwij co i jak w Twoim wypadku się podziało. Może jeszcze ktoś z zacnych znających sie forumowiczów cos dorzuci od siebie. :hi:

Opublikowano

teoretycznie - nie chodzi o wyważenie samego koła zamachowego lecz przy takim zabiegu wywarza się cały układ korbowo-tłokowy razem z kołem zamachowym...

miałem 2a przypadki ze gostkom pękał wał korbowy z powodu zamontowanego lżejszego koła zamachowego. koło kupowane ze sklepu jakiegos ze sportem zwiazanego. faktycznie koło było naprawde lekkie w porównaniu z ori ale co z tego. chłopaki chcieli jeździc wiec olali ten najbardziej ważny zabieg.

Opublikowano
  • Autor

więc wydaje mi sie że chyba założę jednomas oryginalny od 1Z i nowy komplet sprzegła LUKa i bedzie najpewniejsze żeby nie rozwalić czegos.

Opublikowano

to jest najlepsze rozwiazanie. ja takze zaczynam dzialac w tym kierunku. od jutra załatwiam graty i chyba w sobote to zrobie...