Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Czy to automat?Czy jakiś czujnik?Czy niski albo nie wymieniony olej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mój problem wygląda w sposób następujący:

A4 2,5 automat z tip.Zimnego poranka po uruchomieniu silnika na desce podświetliły sie wszystkie literki i cyferki od skrzyni,zamiast P.Włączyłem na D i wszystko ok gdy ruszylem, bieg 2 załączył sie dopjero po przekroczeniu 2300 obrotów a później biegi zmieniały się normalnie.Gdy zgasiłem silnik i uruchomiłem go na nowo nadal był taki sam bład i takie same reakcje.Dodam iż skrzynia zaczeła szarpać przy zmianie z D na R i na odwrót, gdy auto sie nagrzeje troche te szrpnięcia maleją.Jak czytam posty zazwyczaj po wymianie oleju problem znika aczkolwiek nie spotkalem sie na forum z informacja by ktoś na forum napisal o tych kontrolkach podświetlonych na desce rozdzielczej.

Prosze a nawet błagam o Wasze opinie!!!!

Opublikowano

Bodaj wszystkie kontrolki biegów świecące się na raz oznaczają tryb awaryjny skrzyni, podepnij VAG-a powinien być błąd zapisany w sterowniku skrzyni...

Opublikowano

Witam,

Musisz poszukać w archiwum bo gdzieś widziałem post dot. automatu ,gdzie była mowa o wariowaniu kontrolek na desce. Proponuje podpiąć pod VAG - mogą być błędy ,kasowanie zazwyczaj pomaga. Dobrze by też było sprowdzić najpierw poziom oleju - od razu można zciągnąć miske i zobaczyć co tam wewnątrz jest ,jak wygląda filtr , jak przepracowany jest olej ,ile brudu w misce oraz czy nie ma jakichś elementów niemile widzianych. Jeśli jest wszystko cacy to składasz do kupy ,a jeśli nie to trzeba zaopatrzyć się w filtr ( zamiennik ok 50pln ) i olej w ASO w cenie 60pln/litr.

Opublikowano
  • Autor

Dodam jeszcze że podpinałem pod vag i błedu nie było,nic nie pokazało.Dopjero w poniedziałek znalazłem wolne miejsce u doktora od skrzyni..wiec weekend mam prze....... :wallbash:.A sam tego nie sprawdze nie ma kiedy :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

Dodam jeszcze że podpinałem pod vag i błedu nie było,nic nie pokazało.Dopjero w poniedziałek znalazłem wolne miejsce u doktora od skrzyni..wiec weekend mam prze....... :wallbash:.A sam tego nie sprawdze nie ma kiedy :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Szkoda ,że nie możesz samemu bo doktor słono Cię skasuje i pewnie od razu będzie wmawiał konieczność remontu. Powodzenia życze.

Opublikowano
  • Autor

Sprawa sie wyjaśniła :) dla tych wszystkich którzy natkną sie na taki sam problemem wyjasniam co się stało.A więc: załączenie się trybu awaryjnego skrzyni nie zawsze musi się wiązać z poszukiwaniem nowej ;) ,otóż to zły a nawet tragiczny stan oleju i filtra spowodował problemy ze skrzynią.Jestem już po jazdach testowych :a4fan: i wszystk ok,poprawa niesamowita płynna jazda,zmiana biegów i bez błedów na kompie to jest to :oklaski: .

Wymiana oleju w skrzyni potrfała 4 godziny,cena uszczelki to 50zł,filtr 150zł,praca doktora w moim przypadku 100zł,cena oleju to juz dość indywidualna sprawa ja zakupiłem w ASO i litr kosztował mnie 70zł,niestety do mojej automatycznej skrzynki z tip zakupiłem aż 9 litrów.

Konkludując :D na początku przy problemie sprawdzic na VAGu pozniej,wymiana oleju i juz wszystko w porządeczku....a w 3 salonach Audi mowi ze sie nie wymienia a jednak !!!!

Słuchajcie forumowiczów a nie dorobkiewiczow w salonach samochodowych.Pozdrawiam z usmiechem :thumbup: